Verslas žaibo greičiu: nuo bumerangų iki mobiliųjų antenų

26-erių vilnietis Nemunas Pakalnis – nerami siela, bet kurį savo pomėgį sugebanti paversti verslu. Trumpoje jo biografijoje – interneto svetainių kūrimas, bumerangų verslas. O visai neseniai veiklą pradėjo nauja jo įmonė, gaminanti mobiliąsias antenas.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Dec 1, 2014, 1:41 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:43 AM

Nemuno gyvenime laisvalaikio kaip ir nėra. Iš pradžių laisvos valandos buvo skiriamos tradiciškai aborigenų autorystei priskiriamų bumerangų gamybai. Juos itin pamėgo verslo dovanų ieškantys klientai.

Tėvo pomėgis tapo sūnaus verslu

Į Nemuno gyvenimą bumerangai atkeliavo tėvo – garsaus fiziko dėka. Šio netradicinio amato išmoko iš jo. „Mano tėvas bumerangais pradėjo domėtis, kai buvau dar vaikas. Jam, kaip fizikui, buvo labai įdomu gilintis į bumerangų aerodinamikos subtilybes“, – pasakojo Nemunas. Jo tėvas tam paskyrė ištisą dešimtmetį.

„Bumerangų aerodinamikos tema jis sukūrė išradimą, patobulinantį bumerangų aerodinamines savybes, ir jį patentavo Europos Sąjungos šalyse. Keletas užsienio kompanijų, prekiaujančių sportiniu inventoriumi, naudojasi jo bumerangų aerodinamikos studijų medžiaga ir skelbia ją savo bumerangų svetainėse“, – pasakojo vaikinas, kuriam bumerangų gamyba tapo ir hobiu, ir verslu.

N.Pakalnis prisimena, kaip daug negalvojęs nutarė hobį paversti papildomu uždarbiu. „Galima sakyti, kad aš užaugau šalia bumerangų, visas mano kambarys buvo jais nukrautas. Studijų metais, ieškodamas papildomo pinigų šaltinio, pagalvojau, kodėl gi nepabandžius man pačiam juos gaminti ir pardavinėti?“ – pasakojo Nemunas.

Pabandžius paaiškėjo, kad juos puikiai perka.

Sukūrė interneto svetainę

„Buvo toks verslo planas, kad mano tėvas gamina bumerangus, o aš juos pardavinėju. Tačiau atsiradus didesnei bumerangų paklausai, tėvas nebūtų spėjęs prigaminti jų daugiau, todėl gamybos teko imtis pačiam, juolab kad ir noro man nestigo, – pasakojo jaunasis verslininkas. – Be to, tėčiui jau buvo pabodę juos gaminti.“

Tačiau tai nebuvo taip paprasta, kaip atrodė. Tam reikėjo ir žinių, ir fizinės jėgos. „Iš pradžių buvo sunku, nors ir teoriškai žinojau, kaip reikia teisingai gaminti, teko sugadinti daug medienos, kol pagaliau pavyko“, – pirmuosius sunkumus prisimena tuomet dar Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavęs vaikinas.

Jis pats sukūrė savo verslo interneto svetainę bumerangai.lt ir netrukus gavo gana rimtą užsakymą: vienam bankui kaip verslo dovanas turėjo pagaminti šimtą bumerangų. Juos Nemunas gamino beveik pusę metų. „Vien šlifuodamas medieną per dieną praleisdavau apie 6–8 valandas, – pasakojo jis. – Bet buvo ryžtas, buvo pasirašyta sutartis – nebuvo kur trauktis.“

Į pagalbą plėtojant naują verslą N.Pakalnis pasitelkė ir draugus: jie padeda dekoruoti bumerangus, kuriuos vaikinas gamina.

Pasklido po pasaulį

Jaunasis verslininkas manė, jog žmonės bumerangą pirks kaip sporto įrankį, bet, pasirodo, kad tai gali tapti puikia nestandartine ir originalia verslo dovana. Bumerangas.lt svetainėje skelbiama, kad bumerangas kainuoja apie 110–190 litų.

„Bumerangas – iš tiesų prasminga ir puošni dovana. Dažniausiai užsakovai pasirenka bumerangus, puoštus tradiciniais aborigenų raštais, kartais paprašo, kad kitoje pusėje būtų tekstas ar įmonės logotipas“, – pasakojo Nemunas.

Apie vaikino gaminius klientai daugiausia sužino internetu, tačiau svarbu ir iš vienų žmonių kitiems sklindanti informacija iš lūpų į lūpas. Svetainėje bumerangai.lt jais prekiaujama visame pasaulyje. Jo bumerangai jau nukeliavo į Ameriką, Kanadą, Naująją Zelandiją, Pietų Afrikos Respubliką ir kitur.

Nemunas puoselėja svajonę gaminti gintaro plokštelėmis dekoruotus bumerangus. Tačiau šią mintį kol kas atideda ateičiai, nes pastaruoju metu labai sunku gauti gintaro, be to,  ši žaliava labai brangi.

Bumerangų gamybos verslas, Nemuno teigimu, neįmantrus – taikoma standartinė technologija, nereikia daug investicijų. Todėl bumerangų gamybai vaikinas pastaruoju metu teskiria kokį vieną savaitgalį per mėnesį. Nuvažiuoja į kaime esančias dirbtuves, porą dienų padirbėja, prisigamina jų ateičiai, tuomet duoda juos išpiešti draugams. Anksčiau bumerango gamyba trukdavo iki dviejų dienų, dabar, sako, viskas greičiau – ir įgūdžių daugiau, ir įranga geresnė.

Pirkėjų gausa priklauso nuo sezono – kartais per mėnesį vos penkis nuperka, o būna ir 50. Pats nustebau, kad iš to galima užsidirbti.

Anteną gamino sau

Sustygavęs vieną veiklą, vasaros viduryje Nemunas ėmėsi kitos. Jis įkūrė mažąją bendriją „Mobili antena“, kuri gamina paties Nemuno sukurtas antenas, kurių paskirtis gerinti 4G mobiliojo interneto ryšio kokybę užmiesčiuose.

„Mobilios antenos“ atsiradimui taip pat įtakos turėjo praktika ir gyvenimas.

„Gyvenau sostinės Pašilaičių rajone, labai strigo internetas. svarsčiau, kaip čia jį paspartinti. Pirmiausia žaidžiau su folija. Pirmoji antena buvo negraži, su maišeliu nuo traškučių, bet tuo metu ji padėjo išspręsti problemą, pagreitino internetą. Tada atsirado draugų, kurie pradėjo skųstis lėtu internetu. Pagaminau ir jiems“, – pasakojo Nemunas.

Pamatęs, kad tai, ką jis pagamino, žmonėms reikalinga, pradėjo plėtoti idėją. Pamažu – žingsnelis po žingsnelio. Su savo technologiškai patobulintu gaminiu – mobiliąja antena šių metų pradžioje vaikinas dalyvavo ISM organizuotame startuolių konkurse. Ir netikėtai jo pagamintas kūrinys laimėjo pagrindinį – 10 tūkst. litų prizą.

Nemunas mano, kad šis jo produktas jokiomis aukštosiomis technologijomis nekvepia, tačiau interneto sklaidą paspartina 5–7 kartus.

„Mūsų 45 cm aukščio anteną galima kilnoti, magnetu tvirtinti ant palangės, prie metalo. Galima gabentis į užmiestį, į kaimą. Nereikia jokių meistrų kviesti, jokių lėkščių kabinti“, – antenos privalumus vardijo startuolis.

Po konkurso Nemunas sulaukė nemažai paramos. Dabar jis gali gauti įvairių teisinių, finansinių konsultacijų, prie jo verslo pradžios lėšomis prisideda projektas „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas (INOVEKS)“. Pagalbos negaili ir SEB banko projekte dalyvaujantys patyrę verslo vilkai, kurie su verslo naujokais dalijasi savo neįkainojama patirtimi.

Patogi ir pigi

„Viskas pradėjo plėtotis labai sparčiai. Dabar jau vienas ir nesuspėčiau įgyvendinti užsakymų. Todėl namo rūsyje įkurdintose dirbtuvėse man talkina kolega Arnas Paulauskas“, – tvirtino Nemunas. Iš viso jie jau pagamino 40–50 antenų. Šiuo metu turi apie 20 naujų užsakymų.

Vaikinas tvirtina, kad kol kas jokios ypatingos įrangos jiems nereikia. Tik tuomet, kai padaugės užsakymų, galvos atnaujinti įrangą. Jis jau tariasi su mobiliojo ryšio operatoriais, siūlo jiems savo gaminį.

Jo teigimu, vartotojai, prie antenos prijungę mobiliojo interneto operatoriaus („Tele2“, „Bitė“, „Omnitel“, LRTC „Mezon“) modemą, sustiprins interneto ryšio signalą. Dėl to paspartės interneto greitis ir atsiras galimybė prisijungti prie interneto ten, kur be antenos interneto signalas yra per silpnas.

„Tai nėra unikalus produktas, tačiau jis yra labai kompaktiškas. Galima įsigyti belaidžio interneto stiprintuvus, bet jie griozdiški ir gerokai brangesni“, – sakė Nemunas.

Tačiau tik pirmuosius žingsnius šiame versle žengiantis vaikinas pripažįsta, kad iki masinės gamybos dar reikia užaugti. Atsiras didesnis poreikis – gamins daugiau.

„Viskas labai sparčiai kinta. Dabar gaminame pagal poreikius ir žvalgomės galimybių. Planuojame žingsnelis po žingsnelio didinti gamybą“, – savo planais dalijosi Nemunas.

Kol kas jaunasis verslininkas apie investuotojus negalvoja.

„Manau, kad pirmiausia reikia pačiam tą pradžią išsukti, parodyti rezultatus, o jau tada ieškoti investuotojų“, – svarsto jaunasis verslininkas.

Imi ir darai

Nemunas juokiasi, kad jis nelinkęs imtis to, ko nesupranta ar nesugeba. Jis imasi gaminti tik tai, ką pats savo rankomis pačiupinėja ir kai pamato pirkėją. Nesvarbu – ar tai būtų bumerangai, ar antenos.

„Reikia pasitelkti savo gebėjimus, savo pomėgius. Geriausia imtis to, ką duoda pats gyvenimas“, – sako jis.

Drąsos tokiems dalykams jam netrūksta. Kaip jis pats sako: imi ir darai.

„Vyresnieji verslininkai skaičiuoja, svarsto – pasiseks, nepasiseks? O kai darai ir pavyksta – kas gali būti geriau“, – apie džiugesį, kurį sukelia mėgstama veikla, kalbėjo pradedantysis verslininkas.

Nemuną džiugina daug dalykų, tarkime, finansai.

„Jei būčiau pradėjęs svarstyti, kas nutiks, kai susidursiu su buhalterija, gal būtų ir noras ko nors imtis praėjęs. Taip, nežinojau, kaip su ja tvarkytis, tačiau „Versli Lietuva“ jaunam verslui teikė nemokamas konsultacijas. Susitikau su ekspertu, pasikalbėjau ir problemos neliko“, – sakė Nemunas.

Todėl jokių ypatingų baimių pradedantysis verslininkas nejaučia. Svarbu, sako, įstatymų laikytis, teisingai su finansais tvarkytis, kad mokesčių inspektorius neturėtų prie ko prikibti.

„Nesu paėmęs paskolų. Gal ateityje jų reikės, bet kol kas už bumerangus ir valdiškame darbe uždirbtus pinigus investuoju į kitas veiklas“, – apie tai, kad kol kas jo nekamuoja jokios baimės, pasakojo verslininkas.

Geras gyvenimas

Kaip vaikinas viską suspėja?

Nemunas sako, kad viskas puikiai sustyguota – vienas savaitgalis per mėnesį skiriamas bumerangų gamybai, o kiti savaitgaliai ir vakarai – antenoms.

„Sakyčiau, jog naudingai išnaudoju savo laiką – dirbu ir protinį, ir fizinį darbą. Ir man visai patinka toks gyvenimas. Jis ne iš tų, kurie atimtų jėgas. Dabar pasvarstau, ką aš veikiau būdamas studentas? Laisvą laiką praleisdavau žaisdamas internetinius žaidimus arba žiūrėdamas televiziją. Dabar jis leidžiamas daug geriau, svarbesniems dalykams“, – svarstė pašnekovas.

Jaunasis verslininkas, skirdamas daug laiko mėgstamai veiklai, apie būsimus milijonus negalvoja.

„Galima apie tai pasvajoti, bet nemėgstu dėl tokių dalykų sukti galvos. Aš noriu įveikti laiptelį po laiptelio. Kol kas galvoju, kaip uždirbti 5 tūkstančius. Kai juos uždirbsiu, pagalvosiu apie didesnę sumą“, – sakė 26 metų startuolis, kol kas savo veiklą planuojantis tik artimiausiems porai mėnesių.

Visą informaciją apie bumerangų ir antenų gamybą ir verslą jis yra perkėlęs į internetinę erdvę. Ir čia Nemunas pritaikė savo žinias, nes nuo 15 metų kuria interneto svetaines. Net ir pirmas jo uždarbis buvo per savo svetainę, kuri buvo skirta riedučiams. Į savo svetainę įkėlęs lenkų bendrovės reklamą, mainais gavo jų gaminamus batus.

Startuolis dabar jokių apibendrinimų daryti nenori – pasibaigus finansiniams metams viską apibendrins ir susidėlios kitų metų planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.