Žydas afrikiečius girdys ir lietuviška degtine

Lietuvos žydų palikuonis, valdantis tūkstančio restoranų tinklą, į Pietų Afrikos Respubliką jau pradėjo gabenti lietuvišką degtinę. Tolesniuose šio verslininko planuose – ir lietuviškas alus. Kai 2013 metais JAV prezidentas Barackas Obama ruošėsi su vizitu į Pietų Afrikos Respubliką (PAR), viename interviu pajuokavo matantis Amerikoje afrikiečių kultūros laimėjimus – netoli Baltųjų rūmų jis regėjęs „Nando’s“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

2015-02-03 05:00, atnaujinta 2018-01-14 07:42

Tai visame pasaulyje išgarsėjęs restoranų tinklas, siūlantis grilyje keptus viščiukus, pagardintus aštriu padažu „peri-peri“.

Johanesburge įkurtas tinklas išplito po visą pasaulį, o „Nando’s“ vardas neatsiejamas nuo Pietų Afrikos Respublikoje gyvenančio litvako Roberto Brozino – jo įkūrėjo ir savininko.

Užsuka daug įžymybių

Lietuva jam yra senelių žemė. Todėl į Pietų Afrikos Respubliką jis jau pradėjo gabenti lietuvišką degtinę, o artimiausiu metu galbūt imsis ir alaus.

„Tai darau savo malonumui, nes tai nėra verslas. Man visada smagu grįžti į Vilnių“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Brozinas.

Interneto enciklopedija „Wikipedia“ pateikia ilgą „Nando’s“ restoranų sąrašą Azijoje, Afrikoje, Europoje, Šiaurės Amerikoje, Australijoje.

Lietuvos žydų palikuonis valdo restoranų tinklą 25 šalyse. Paskanauti viščiukų užsuka ir pasaulio įžymybės.

„Nando’s“ mėgsta Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, buvęs futbolininkas Davidas Beckhamas, „Formulės 1“ pasaulio čempionas Lewisas Hamiltonas ir kitos garsenybės.

Lietuvoje „Nando’s“ kol kas nebus, tačiau litvakas iš PAR čia – vis dažnesnis svečias.

Nors jo restoranuose alkoholiniais gėrimais neprekiaujama, į Pietų Afrikos Respubliką verslininkas jau gabena lietuvišką degtinę. „Pamaniau: jei ten yra suomiškos, švediškos ar rusiškos, kodėl negali būti lietuviškos?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Brozinas.

Paveldėjo verslumo geną

R.Brozino senelis buvo kilęs iš Kupiškio, senelė – iš Panevėžio. Tačiau pats verslininkas gimė ir užaugo PAR. Ten gyvena nemaža litvakų – žydų išeivių iš Lietuvos – bendruomenė.

R.Brozinas verslumą greičiausiai paveldėjo iš savo senelio, kuris buvo prekybininkas. Pirmą kartą prieš penkerius metus Lietuvoje apsilankęs litvakas iš PAR nusprendė, kad kai kurie lietuviški produktai turėtų atsirasti ir už tūkstančių kilometrų.

„Lita lives“ („Lietuva gyvena“) – toks užrašas puošia Kaune pagamintos degtinės butelį. Etiketės, dėžutės dizainą kūrė Pietų Afrikos Respublikos litvakai. R.Brozinas tikisi per metus į šią valstybę importuoti 10 tūkstančių butelių degtinės.

Litvakas surengė ir reklamos kampaniją, pats ją finansavo. Dabar verslininkas svarsto galimybę importuoti ir lietuvišką alų ir tikisi, kad jis bus populiarus. Lietuviški lino produktai, jo manymu, irgi būtų paklausūs.

Į Lietuvą – tik padažas

Tačiau Lietuva verslininkui labiau įvairių paramos projektų, konferencijų vieta nei verslo aikštelė.

Vis dėlto susisiekęs su Lietuvos ambasada Pietų Afrikoje Respublikoje litvakas pradėjo ieškoti ryšių, kaip būtų galima ne tik padėti žydams, gyvenantiems mūsų šalyje, bet ir nutiesti prekybos tiltus.

R.Broziną pasaulyje išgarsino jo restoranuose patiekiami kepti viščiukai su unikaliu padažu.

Tačiau Lietuvoje „Nando’s“ nebus, bent jau artimiausiu metu.

„Atidaryti restoraną sunku, reikia daug investicijų“, – teigė R.Brozinas.

Dabar „Nando’s“ atidaromi JAV, o štai Jungtinėje Karalystėje jų planuojama atidaryti iki 30 kasmet. Baltijos šalių rinka šiam tinklui dar per maža.

Užtat litvakas ketina į senelių šalį eksportuoti padažą „peri-peri“, kuris R.Broziną išgarsino visame pasaulyje. Dėl to jis jau tariasi su kai kuriais mūsų šalies prekybos centrais.

Receptą atskleidė kaimynai portugalai

Pasakodamas savo sėkmės istoriją litvakas iš Pietų Afrikos Respublikos visada kartojo – geras verslas neatsiejamas nuo to, ar laimingas pasijus klientas, ar pačiam bus smagu dirbti.

Nors Pietų Afrikos Respublikoje netolimoje praeityje buvo palyginti aukštas nusikalstamumas, kartais net vidury dienos dingdavo elektra, tai litvakui nesutrukdė užkurti restoranų verslo.

Viskas prasidėjo 1987 metais, kai jis su bičiuliu Johanesburge nusipirko užeigą „Chickenland“.

Verslo sėkmės paslaptį – aitriųjų paprikų ir nariuotųjų vilksvuolių padažo receptą atskleidė kaimynystėje gyvenantys portugalai.

Tačiau ne tik padažas užbūrė klientus. R.Brozinas sakė, kad kompanijos darbuotojai žino 10 taisyklių, dėl kurių juokauti negalima, o visa kita gali keistis.

Tai padėjo litvakų palikuoniui, kuris nedrąsiai pasvajoja ir apie Lietuvos pilietybę, sukurti verslo imperiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.