Nepabūgo naujovių, kad sutaupytų energijos

Be sustojimo dūzgiantys šaldytuvai, kone 15 valandų per parą palubėje švytinčios lempos, mėsos ar duonos kepimo krosnys, šildomos ar vėsinamos patalpos. Kiekviena parduotuvė per mėnesį sunaudoja dešimtis tūkstančių kilovatvalandžių elektros energijos. Dauguma Lietuvos įmonių jau išsėmė tradicinių energijos taupymo priemonių galimybes. Todėl, norėdamos sumažinti išlaidas, jos ieško naujovių.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė („Lietuvos rytas“)

2015-02-17 13:14, atnaujinta 2018-01-12 23:36

Savo valia jos užsimeta ir tam tikrų įsipareigojimų naštą – pasirašo vadinamąjį Žaliąjį protokolą. Tokios įmonės įsipareigoja pasitelkti energijos vartojimą mažinančias priemones.

Nutarė pasitelkti belgus

Šiuo metu protokolą yra pasirašiusios per 150 įmonių.

Viena jų – kone 140 parduotuvių Lietuvoje valdanti bendrovė „Norfos mažmena“ – už tai sulaukė ir įvertinimo: jai įteiktas efektyviausiai energiją vartojančios įmonės apdovanojimas.

Pasak „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, pagrindinis veiksnys, paskatinęs įmonę pasirašyti protokolą, yra būtinybė sumažinti išlaidas, tenkančias elektros energijai, ir investuoti į inovatyvias idėjas ir technologijas.

Per pastaruosius metus energijos taupymo sistemos buvo įdiegtos daugiau nei 30 „Norfos“ prekybos centrų.

D.Dundulio tvirtinimu, mintis ką nors keisti ir taupyti elektros energiją kilo maždaug prieš ketverius metus.

Pirmiausia buvo sumanyta, kaip motyvuoti darbuotojus, kad jie neignoruotų energijos taupymo. Tačiau vien žmonių geros valios nepakako – juk darbuotojai nėra profesionalūs energetikai.

„Taip 2010 metais suradome Belgijos įmonę „Angoma“, kuri kaip tik pradėjo siūlyti energijos taupymo paslaugas. Tada dar abejojome, ar tai duos laukiamos naudos, tačiau nusprendėme surizikuoti. Rezultatai pranoko lūkesčius“, – pasakojo D.Dundulis.

Išmanusis prekybos centras

Per pastaruosius ketverius metus į energijos taupymo sprendimus „Norfos mažmena“ investavo daugiau nei 2,3 mln. eurų.

„Partneriai pasiūlė išmaniojo prekybos centro idėją – sujungti į bendrą energijos valdymo sistemą visas inžinerines, elektrą naudojančias sistemas“, – pasakojo įmonės vadovas.

2013-aisiais visuose prekybos centruose fasadą ir teritoriją jau apšvietė LED šviestuvai. O pernai jie įrengti ir visų naujai statomų ir rekonstruojamų parduotuvių viduje.

Vėdinimo ir kondicionavimo sistemas prijungus prie pastato energijos valdymo sistemos buvo pasiekta puikių rezultatų: pavyzdžiui, sistemos įsijungia tik tada, kai reikia.

Kadangi pastatai gerai apšiltinti, vasarą patalpos vėsinamos naktį, kai oro temperatūra žemesnė, – taip sutaupoma energijos kondicionavimui.

Dabar parduotuvėse įrengiamos naujos kartos šaldymo sistemos. Jos šaltuoju metų laiku šalčio pasisemia lauke – taip sutaupoma apie 30 proc. energijos.

Sąskaitos smarkiai mažėja

Šiuo metu vidutinė 2000 kv. metrų ploto parduotuvės sąskaita už šildymą žiemą per mėnesį sukasi vos apie 430 eurų.

„2014 metų pradžioje nusprendėme naujai statomose parduotuvėse įrengti geoterminio šildymo sistemas. Tokia pernai rugsėjį jau atidaryta Mažeikiuose“, – pasakojo D.Dundulis.

2010 metais 122 „Norfos“ parduotuvės per mėnesį suvartodavo 4,9 mln. kWh elektros. Pernai jau 136 prekybos centrai per mėnesį suvartojo apie 4,5 mln. kWh.

Norfa“ sutiko su partnerių siūlymais

Marcas De Taevernier

Belgijos bendrovės „Angoma“ vadovas

„Norfos“ vadovai paprašė mūsų įdiegti tinkamą ir kuo mažiau energijos sunaudojantį parduotuvių apšvietimą. Tokiu atveju svarbiausia – šviesos šaltinio kokybė ir ilgaamžiškumas.

Patarėme „Norfai“ panaudoti naujausias šviesos technologijas ir parduotuvių apšvietimo inovacijas. Tai LED šviestuvai, kurie skleidžia galingesnę šviesą, geriau perteikia spalvas ir yra ilgalaikiai – šviečia iki 50 tūkst. valandų.

Šiuo atžvilgiu „Norfa“, palyginti su kitų Europos šalių įmonėmis, yra labai inovatyvi.

Įdiegus tokį apšvietimą, naudos gaunama naudojant ir tokias technologijas kaip pritemdymas, judesio jutiklių ir nuotolinio valdymo įrengimas. Labai svarbus visų šių elementų derinys.

Šiuolaikinių aukštos kokybės apšvietimo sistemų taikymas mažina energijos suvartojimą ir anglies dvideginio išmetimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.