Lietuvio kuriamo paspirtuko „smegenyse“ – išmanusis telefonas

Lietuvis Ignas Survila šiomis dienomis sukasi inovacijų parodoje Ženevoje. Į šį renginį paragintas partnerio šveicaro Michelo Barro jis atgabeno savo kūrinį – patobulintą paspirtuką „Pigeon“ (anglų k. – balandis).

I.Survila inovacijų parodoje Ženevoje.<br>E.Kordiukovo, T.Rasiulio nuotr.
I.Survila inovacijų parodoje Ženevoje.<br>E.Kordiukovo, T.Rasiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2015-04-16 16:15, atnaujinta 2018-01-06 16:03

Oranžinė paspirtuko spalva traukia akį, o Ženevoje Ignas su partneriu savo gaminiu viliasi sudominti daugiau investuotojų ir užmegzti verslui reikalingų kontaktų. I.Survila spaudžia kumščius – rytoj, penktadienį, jis susitinka su „Volkswagen“ atstovais, kuriems pristatys keletą idėjų.

„Ženevos paroda labai svarbi tolesniam idėjos vystymui. Čia susirenka daug inovatorių, o taip pat – verslo angelų, investuotojų. Taigi mūsų tikslas – parodyti save ir gauti kontaktų žmonių, su kuriais galėtume dirbti ateityje“, – lrytas.lt sakė I.Survila.

„Pigeon“ paspirtukas – I.Survilos diplominis bakalauro darbas. Baigęs studijas vaikinas nenorėjo į šoną mesti sunkaus metų darbo, todėl sugalvojo išmėginti laimę kickstarter.com platformoje. Per ją pavyko gauti finansavimą paspirtuko gamybai, o tuo pačiu rado įvairių investuotojų ir gamintojų visame pasaulyje kontaktus.

Taip Ignas susipažino su investuotoju iš Ženevos – inžinieriumi M.Barro. Kartu su juo lietuvis Šveicarijoje įkūrė įmonę – mėgins su savo produktu įeiti į paspirtukų rinką.

Partneriai ketino jau gegužę pradėti masinę „Pigeon“ gamybą. Tačiau modelį patobulino, todėl procesą atidėjo iki birželio ar rugpjūčio.

Beje, neilgai trukus netradicinių transporto priemonių gerbėjams Ignas pasiūlys elektrinį paspirtuką „Pigeon2“, kurio „smegenys“ – išmanusis telefonas.

Anot pašnekovo, „Pigeon2" turės ir daugiau įdomybių, tačiau apie jas kol kas nutyli. „Bet prižadu – bus labai įdomu, – žada jis. – Svajoju sukurti tokį transportą, kurį būtų patrauklu naudoti ir kuris būtų techniškai patogus“.

Ant dėžutės – Lietuvos vėliava

„Pigeon“ paspirtukai į pasaulį išskris iš Kinijos.

„Taip tiesiog pigiau. O įmonę įkūrėme Šveicarijoje dėl to, kad šiandien mokestinė bazė Lietuvoje nepalanki jaunam verslui pradėti. Man nepavyko investuotojų įtikinti Lietuvoje kurti įmonę. Tikriausiai turi praeiti laiko, kad aplinka verslui būtų žymiai palankesnė. O šiandien iš paskutiniųjų stengsiuosi daryti tai, kas mano galioje, ir ant dėžutės tikrai bus Lietuvos vėliava bei nuoroda „Sukurta Lietuvoje“. Noriu ir iš paskutiniųjų stengsiuosi, kad Pižonas liktų Lietuvišku produktu ir reprezentuotų mūsų šalį“, – lrytas.lt teigė I.Survila.

Pradėjus masinę gamybą, paspirtukas bus gaminamas iš aliuminio.

Kol kas „Pigeon“ paspirtukai – tik oranžiniai, tačiau yra ketinimų paleisti gaminių seriją su galimybe šias transporto priemones personalizuoti, pagaminti pilkų, baltų, neoninių, violetinių.

Tikslas – Azijos rinka

Nors Ignas žada, kad nusipirkti jo patobulintų paspirtukų bus galima ir Lietuvoje, tačiau tikslinėmis rinkomis jis mato Japoniją ir Kiniją.

I.Survila pasakojo, kad jau minėtoje kickstarter.com platformoje buvo galima matyti statistiką, kurių šalių gyventojai pirko paspirtukus. Paaiškėjo, kad net 80 proc. jų nupirkta būtent Azijos gyventojų. Be to, socialinio tinklo „Facebook“ „Pigeon“ profilyje daugiausia „like“ atkeliauja taip pat iš Kinijos.

Vienas „Pigeon“ paspirtukas kainuos nuo 100-120 eurų.

Sena idėja

I.Survilai mintis patobulinti paspirtuką kilo seniai, kai tokią transporto priemonę iš draugų gavo gimtadienio proga.

„Labai dažnai juo važinėdavausi, bet visada matydavau trūkumų, kuriuos norėjau pakeisti“, – pasakojo I.Survila.

Oranžinį, kitokį nei įprastiniai, paspirtuką vaikinas kūrė kaip diplominį bakalauro darbą, kuriam vadovavo dėstytojas Šarūnas Šlektavičius.

„Pigeon“ nuo kitų paspirtukų skiriasi tuo, kad jį sudaro tik trys pagrindinės dalys: vertikalioji (vairas), horizontalioji ir sukimosi-susilankstymo mechanizmas. Tai palengvina bendrą produkto konstrukciją – „Pigeon“ sveria tik 3,5 kg.

Jį galima sulankstyti be rankų – vienu kojos paspaudimu. Sulankstytas paspirtukas niekur nekliūna, užima nedaug vietos – be vargo telpa į automobilio bagažinę.

„Pigeon“ prisitaiko prie peties linkio, tad, jį sulanksčius, patogu gabenti iš vienos vietos į kitą.

I.Survilos sulankstomas paspirtukas yra gavęs apdovanojimą „Jaunojo dizainerio 2014“ konkurse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.