Virsmas: prekystalį ir teptuką iškeitė į krosnies kaitrą

Apie 200 kepalų duonos. Tiek jų per savaitę į krosnį pašaunama Ramunės Petrauskienės kepykloje Panevėžyje. Keturi duonos minkytojai ir dvi kepėjos. Tiek panevėžietės kepykloje darbuojasi žmonių.

R.Petrauskienės kepykloje iškepta naminė duona pasiekia ir Vilnių, ir kitus miestus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės kepykloje iškepta naminė duona pasiekia ir Vilnių, ir kitus miestus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešlos minkytojas B.Misevčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešlos minkytojas B.Misevčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešlos minkytojas B.Misevčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešlos minkytojas B.Misevčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešla iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešla iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas iš šviesios – iš ruginių ir kvietinių miltų kepamos duonos priedų – linų sėmenys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas iš šviesios – iš ruginių ir kvietinių miltų kepamos duonos priedų – linų sėmenys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Formuojamas kepaliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Formuojamas kepaliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Formuojamas kepaliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Formuojamas kepaliukas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos tešla dar kartą pakildinama ir šaunama į krosnį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienė duoną kepa daugiau nei 10 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienė duoną kepa daugiau nei 10 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienės duonos kepykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonai tešlą iškildina tik natūralus raugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugiai ir ruginė duona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugiai ir ruginė duona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greta kepyklos įkurta ir duonos parduotuvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greta kepyklos įkurta ir duonos parduotuvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienė (dešinėje) – šalia kepyklos esančioje duonos krautuvėlėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Petrauskienė (dešinėje) – šalia kepyklos esančioje duonos krautuvėlėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (23)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Sep 19, 2015, 10:24 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 2:14 AM

„Reikia ir ištvermės, ir jėgos“, – patikino ties duonkubiliais palinkęs Benas Misevičius. Šis 23 metų socialinių mokslų studentas dažnai vakarus leidžia iki išnaktų minkydamas tešlą.

Per naktį pakilusi tešla rytą formuojama į kepalus, dar kildinama ir šaunama į krosnį. Ir maždaug po paros subrandinta duona pasiekia ūkininkų turgelius Vilniuje, Utenoje ir dar keliuose miestuose.

Kepėjos – dvi seserys

R.Petrauskienė maždaug prieš dešimtį metų pradėjo minti savo sesers, dailininkės Jūratės Vytėnienės pėdomis. Ši naminę duoną pabandė kepti Atgimimo metais – pavyko. Ir nuo to laiko iki šiol moteris puoselėja pačios susikurtą verslą.

J.Vytėnienės duona lydėjo lietuvius per 2008–2009 m. „Tūkstantmečio odisėjos“ žygį „Ambersail“ jachta aplink pasaulį. Dailininkės kepamą duoną valstybės vadovai ne kartą lauktuvių vežė į Briuselį. O ir vienos, ir kitos sesers iškeptos duonos ragavę tvirtino, kad skonis – toks pat.

Pirmąkart J.Vytėnienės duonkubilyje užplikyta tešla iškilo 1987-aisiais, kai ji raugo gavo iš vienos moters, natūralia rugine duona maitinusios Kauno aukštuomenę. Dabar tas pats raugas kildina tešlą ir vienos, ir kitos sesers kepykloje.

Konkuruoja draugiškai

Kiekvienas Lietuvos regionas turėjo savitas duonos kepimo tradicijas. Vienur į tešlą būdavo įmaišoma virtų bulvių, kitur – slyvų ar obuolių džemo. Tad kiekvienas iš tautinio paveldo sertifikatus gavusių kepėjų – o jų yra apie keturiasdešimt – duoną kepa taip, kaip tai darė jų seneliai ar proseneliai.

Dauguma mažųjų duonininkų, šmėstelėję tai vienoje, tai kitoje mugėje, savo kepinius išgabena į ūkininkų turgelius.

R.Petrauskienės duoną į tokį turgelį Vilniuje kartą per savaitę atveža duonos minkytojas ir kepyklos vadybininkas Domas Mickevičius. J.Vytėnienės duona pasiekia sostinės „Senamiesčio krautuvėlę“ bei Tymo turgelį. Tad seserys konkuruoja draugiškai.

Geri miltai – gera duona

Ar atsiriekus riekę kada nors dingtelėjo mintis, kad duonos receptūra – pati paprasčiausia iš visų kepinių? Raugas, miltai, vanduo, žiupsnelis kmynų bei druskos. Ir tai viskas.

Bet iš viso to ėmus ir išminkius tešlą, orkaitė, tikėtina, išspjaus apsvilusį kepaižį. Nes gerai duonai iškepti reikia ir gerų miltų, ir įgūdžių, ir net išminties.

„Ar tešla tikrai gerai iškils – ar iš jos bus galima suformuoti kepalus, nulemia miltų kokybė. Nekart iš malūnų esame gavę mažai glitimo turinčių miltų.

Bet tokie miltai niekur nedingsta. Jie parduodami didžiosioms kepykloms. Šios užminko ir kildina tešlą, įdėjusios maisto priedų“, – kalbėjo R.Petrauskienė.

Parūpino darbo kitiems

Pati R.Petrauskienė pirmąkart savarankiškai tešlą taip pat užminkė savo namuose, tiksliau, Kupiškio rajone esančioje sodyboje.

„Esu baigusi prekybos ekonomiką. Dirbau prekybos sistemoje tol, kol Lietuvoje buvo atkurta nepriklausomybė. Šeimos vyrai pamažu įsiūbavo savo verslą, tad ir aš iš pradžių dar talkinau namiškiams. Bet verslas plėtėsi, ir ten, kur technika, moters rankų nebereikėjo.

Buhalteriauti ir nenorėjau, ir nemokėjau, todėl tiesiog prižiūrėjau sodybą“, – pasakojo R.Petrauskienė. Vis dėlto į tai, ko išmoko padėdama seseriai kepykloje, ji nenumojo ranka. Iš pradžių duonos paprasčiausioje dujinėje orkaitėje išsikepdavo tik sau, po to – ir kaimynams. Ilgainiui, vežina kepaliukais, pasiekė ir Kupiškio turgų.

„Taip ir įsibėgėjau. Bet kiek įmanoma pakelti vienai? Būdavo, išminkau tešlą, iškepu keletą kepalų, vežu parduoti. Taip dirbau daug metų – tol, kol Jūratės įkalbėta grįžau į Panevėžį ir jame išsinuomojau patalpas kepyklai.

Vis dėlto kepti duoną anaiptol nėra moteriškas darbas. Tešlą dabar kepykloje pasikeisdami minko net keturi vyrai. Tad teko samdyti žmonių“, – sakė ir sau, ir kitiems darbo vietų sukūrusi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.