Hobis tapo pasauliniu verslu: plėsis net į Indoneziją

Lietuvių inovatyvi verslo idėja, gavusi reikiamų investicijų, plinta po pasaulį. Pasitikrinę, ar jų hobis gali tapti perspektyviu verslu, verslininkai greitai rado investuotojus ir dabar jų planuose – rinkos nuo kaimyninių šalių iki Indijos ir Indonezijos.

Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų.<br>123rf nuotr.
Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 6:50 PM

Maršrutus viešuoju transportu susiplanuoti padedančios programėlės kūrėjai „Trafi“, kuri anksčiau vadinosi Maršrutai.lt, verslo idėją, kuri pradžioje buvo tik jų pomėgis, pradėjo vystyti prieš kelerius metus. Sukurta aplikacija sparčiai populiarėjo, tad jos kūrėjai prieš porą metų pradėjo kalbėti su įvairiais investuotojais ir greitai gavo pirmąją 0,43 mln. eurų investiciją iš rizikos kapitalo fondus valdančios įmonių grupės „Practica Capital“. „Trafi“ vadovas Martynas Gudonavičius pasakojo, jog pirmoji investicija buvo labai svarbi norint įsitikinti, kad verslo idėja yra perspektyvi, be to, padėjo sukurti kuo geresnį produktą, taip pat atidaryti savo pirmąjį biurą, pasamdyti reikiamą komandą.

Šiame investiciniame etape buvo įdarbinta 10 žmonių. „Visa tai puikiai pasiteisino, modelis tikrai gerai veikia. Turime augančias rinkas, šiuo metu „Trafi“ veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Turkijoje, Rusi-joje ir Brazilijoje. Atidarėme biurą ir Londone, nes ten yra daug daugiau reikiamą kompetenciją turinčių darbuotojų“, – vardijo įmonės vadovas.

Šiemet inovatyvi verslo idėja pritraukė dar 5,8 mln. eurų investicijų – į „Trafi“ investavo Jungtinės Karalystės (JK) investicinė kompanija „Octopus Investment“, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, rizikos kapitalo fondas „BatCap“ ir vėlgi „Practica Capital“. Šias investicijas įmonė žada skirti technologijos tobulinimui ir veiklos plėtrai į naujas rinkas: Indiją, Indoneziją, Filipinus ir kitas dideles augančias rinkas. Taip pat, M. Gudonavičiaus teigimu, darbuotojų skaičių Lietuvoje taip pat ketinama padidinti iki 30-ies.

Pradedančiai įmonei pirmąją investiciją skyrusi „Practica Capital“ administruoja ankstyvos stadijos rizikos kapitalo fondą „Practica Seed Capital“ ir rizikos kapitalo fondą „Practica Venture Capital“, kurie investuoja į perspektyvių verslo idėjų įgyvendinimą bei Lietuvoje veikiančių bendrovių plėtrą. Prioritetą fondai teikia būtent inovatyviems ir didelį augimo potencialą turintiems projektams, kurie atitinka nustatytus atrankos kriterijus. Fondai yra įsteigti pagal JEREMIE iniciatyvą ir teikia ankstyvos ir vėlesnės stadijos finansavimą smulkiajam ir vidutiniam verslui Lietuvoje.

Nuo 2010 m., panaudojant ES struktūrinių fondų lėšas, per Ūkio ministerijos įsteigtą JEREMIE kontro-liuojantįjį fondą, pradėjo veikti viso penki rizikos kapitalo fondai: „Practica Seed Capital“, „Practica Venture Capital“, „Verslo angelų fondas I“, „Lithuania SME Fund“ („BaltCap“) ir „LitCapital I“. Fondams pradėjus veiklą, Lietuvoje ėmė aktyviau formuotis rizikos kapitalo rinka: nuo 2010 m. iki 2014 m. investicijų skaičius kasmet augo ir 2014 m. pabaigoje Vidurio ir Rytų Europos regione Lietuva buvo tarp trijų lyderiaujančių regiono valstybių pagal investicijų į įmones skaičių per metus, rodo Europos rizikos kapitalo asociacijos duomenys. Rizikos kapitalas padeda skatinti inovacijas, darbo vietų kūrimą ir daro ilgalaikį poveikį ekonomikai mobilizuodamas stabilias investicijas.

Šiuo metu Ūkio ministerija vis dar įgyvendina rizikos kapitalo priemones, finansuojamas 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų ar nacionalinėmis lėšomis. Tuo pat metu aktyviai rengiamasi įgyvendinti 2014–2020 m. finansines priemones. Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų, iš jų net 70 mln. eurų planuojama skirti rizikos kapitalo priemonių įgyvendinimui – net penkių naujų rizikos kapitalo fondų steigimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.