Didžioji permaina: mesti pelningą darbą dėl vaikystės svajonės

Pamenate, kuo tapti svajojote vaikystėje – kosmonautu, balerina, ugniagesiu? O kuo tapote suaugę? Buhalteriu, teisininku, banko darbuotoju? O jei turėtumėte galimybę kelią nueiti iš naujo, rinktumėtės tą patį?

Apie kokias profesijas žmonės svajoja dažniausiai? Nuo sportininko, kuris dalyvautų olimpiadoje, iki rašytojo ar mokytojo.<br>123rf nuotr.
Apie kokias profesijas žmonės svajoja dažniausiai? Nuo sportininko, kuris dalyvautų olimpiadoje, iki rašytojo ar mokytojo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2016, 10:21 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:48 AM

Kaip parodė profesinių kontaktų tinklo „LinkedIn“ apklausa, apie trečdalis respondentų dirba tą darbą, apie kurį svajojo vaikystėje, ar daro tai, kas susiję su nuo mažumės brandintu noru.

Apie kokias profesijas žmonės svajoja dažniausiai? Nuo sportininko, kuris dalyvautų olimpiadoje, iki rašytojo ar mokytojo.

Kaip rašo „BBC Capital“, didžioji apklausos dalyvių dalis atsakė, kad pagrindinis motyvas dirbant – malonumas, o ne pinigai.

Tačiau neretai iš darbo, apie kurį svajojai visą gyvenimą, uždarbis toks menkas, kad sunku išgyventi.

Taip nutiko ir Steve'ui Silberbergui. Jis – 54 metų aktyvaus turizmo organizavimo įmonės „Fitpacking“ savininkas. Prieš tai 20 metų vyras kūrė programinę įrangą.

Dabar Steve'o įmonė, įsikūrusi Masačusetse, rengia nebrangias keliones po šalį ir po visą pasaulį tiems, kurie mėgsta keliauti pasiėmę kuprinę, o ne lagaminą. Įmonės savininkui šis darbas prie širdies.

„Toks darbas kelia gyvenimo kokybę. Tačiau pajamų vos pakanka sąskaitoms apmokėti. Kiekvienus Naujuosius metus aš sutinku su viltimi, kad „Fitpacking“ man uždirbs tiek, kad galėsiu nevargdamas gyventi. Ir kasmet nusiviliu“, – kalbėjo S.Silberbergas.

Kad išsilaikytų, vyras uždarbiauja papildomai. Ir jis nieko neatideda pensijai.

„Kada nors aš greičiausiai gailėsiuosi, kad taip blogai planavau savo biudžetą. Tačiau dabar man liūdna dėl to, kad būdamas 20-ies aš nepasiėmiau iš gyvenimo visų jo teikiamų malonumų. Tad dabar, nugyvenęs pusę gyvenimo, aš visiškai nenoriu dirbti to, kas man nesuteikia džiaugsmo“, – savo pasirinkimą aiškino Steve'as.

„BBC Capital“ pateikė patarimų tiems, kurių gyvenimas panašus į šio amerikiečio – pasirinkusio svajonę, o ne pelningą darbą.

Pagrindinė sąlyga. Jūs turite labai mėgti tai, dėl ko esate pasirengę atsisakyti finansinės gerovės.

Pasirengimas. Pirmiausia turite susiplanuoti savo biudžetą, apskaičiuodami išlaidas pamėnesiui.

Jei akivaizdu, kad jums ateityje teks pasinaudoti santaupomis, pasirūpinkite, kad sukauptumėte papildomų pinigų daugiau dar prieš imdamasis keisti savo gyvenimą. Patariama sukaupti sumą, kuri prilygtų bent trijų-šešių mėnesių įprastinėms išlaidoms.

Be to, specialistai siūlo pagalvoti ir apie tai, ar jūsų svajonių darbas suteiks galimybių kopti karjeros laiptais. Jei taip, ar dėl to padidės atlygis? Juk yra darbų, kur iš pradžių siūlomas mažiausias atlygis, o vėliau galima sulaukti ir paaukštinimo, ir didesnio uždarbio.

Nesiskolinkite. Žinoma, tai lengviau pasakyti, nei padaryti, ypač jei jūsų pajamos minimalios. Tačiau visomis išgalėmis pasistenkite apsieiti be kreditų.

Priimkite kitų pagalbą. Jei jus supa žmonės, siūlantys pagalbą, neatstumkite jų.

„Dažnai tėvai, tetos, dėdės, draugai nesiryžta jums pasiūlyti pinigų, tačiau yra pasirengę pavaišinti pietumis ar vakariene, padovanoti dėvėtą, tačiau gerą kostiumą ar kvepalus, kuriuos patys gavo dovanų kaip lojalūs pirkėjai“, – sakė kompanijos „Wilson David Investments“ finansų planuotoja Kathryn Hauer iš Šiaurės Karolinos.

Tokiu būdu sutaupytus pinigus galite atidėti į pensijų fondą. Tačiau ir tuo piktnaudžiauti nereikėtų.

„Esu susidūrusi su žmonėmis, kurie sulaukdavo paramos iš kitų, tačiau ilgainiui jie virto „bohema“ ir nebedirbo visai“, – pavojų atskleidė finansų planuotoja.

Sutramdykite savo poreikius. Galima persikelti į kuklesnį butą ar nuomotis būstą drauge su kitais žmonėmis, parduoti automobilį, atsisakyti brangių televizijos paslaugų.

„Daug žmonių gyvena būste, kuris yra kur didesnis, nei jiems iš tiesų reikia“, – sakė K.Hauer.

Jei galite savo būstą pelningai išnuomoti, o patys įsikurti kuklesniame, tai padės gauti papildomai pajamų.

Papildomas darbas. Jei jau susiveržėte diržą, pamėginkite padidinti savo uždarbį imdamiesi darbo laisvu grafiku.

„Mūsų laikais vis daugiau galimybių būti laisvai samdomu darbuotoju. Tarkim, galima teikti pavėžėjimo paslaugą, kad ir bendradarbiaudamas su „Uber“, – sakė kompanijos „East Rock Financial Services“ finansų planuotoja Stephanie Lee iš Kalifornijos.

Tai padėtų išgyventi, kai dirbate menkai apmokamą darbą, kol atlyginimas padidės ar kol nutarsite imtis to, kas leidžia uždirbti daugiau.

Nemeskite senojo darbo. Jei jūsų svajonių darbo grafikas lankstus, galite suderinti tai, kas malonu, ir tai, kas naudinga. Tarkim, dieną dirbate, kur moka daugiau, o vakarais panyrate į malonią veiklą.

Susidarykite savo darbinio gyvenimo planą. Vargu ar jūs dirbsite už varganą algą visą savo gyvenimą. Yra didelė tikimybė, kad, laikui bėgant, jūs būsite paaukštintas ir uždarbis padidės. Jei tokios viltys nepagrįstos, nuspręskite, kiek laiko jūs dirbsite šį darbą, prieš imdamasis kito.

Nepameskite proto. Supraskite: jūsų prioritetai ilgainiui gali keistis. Dabar gal jūs ir pasirengęs nuomotis butą su dar keliais žmonėmis ir maitintis bulvėmis ar grikių koše. Tačiau tai nereiškia, kad šitai jus tenkins visą gyvenimą. „Kitoks supratimas ateina, kai susiduriama su didžiuliais gyvenimo pokyčiais. Tarkim, moteris pagimdo. Anksčiau ją tenkino asketiškas gyvenimas, jis buvo žavus, tačiau dabar, kai ji turi mažylį, nebenori gyventi nuolat patirdama nepriteklių.

Prioritetai, bėgant laikui, išties keičiasi. Ir tuomet jūs sakote: „Taip, norėjau pakeisti pasaulį. O dabar pasaulio keitimas bus tik mano pomėgis. O darbas bus toks, kuris man gali užtikrinti padorias pajamas“, – kalbėjo finansų planuotoja K.Hauer.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.