Lietuvio kuriamas startuolis padarė įspūdį portugalams

Nuo paauglystės naujųjų technologijų verslus kuriantis lietuvis Laurynas Almanis būdamas 23-ejų jau pelnė tarptautinių įmonių ir mentorių pripažinimą.

Naują startuolį Lietuvoje vystantis Laurynas kol kas yra vienintelis lietuvis atrinktas dalyvauti verslo akseleravimo programoje Portugalijos sostinėje „Lisbon Challenge“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Naują startuolį Lietuvoje vystantis Laurynas kol kas yra vienintelis lietuvis atrinktas dalyvauti verslo akseleravimo programoje Portugalijos sostinėje „Lisbon Challenge“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Naują startuolį Lietuvoje vystantis Laurynas kol kas yra vienintelis lietuvis atrinktas dalyvauti verslo akseleravimo programoje Portugalijos sostinėje „Lisbon Challenge“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Naują startuolį Lietuvoje vystantis Laurynas kol kas yra vienintelis lietuvis atrinktas dalyvauti verslo akseleravimo programoje Portugalijos sostinėje „Lisbon Challenge“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Skirmantė Palčinskaitė

2016-02-01 15:25, atnaujinta 2017-06-09 14:30

Mokslų ir patirties sėmęsis Kopenhagoje, o dabar naują startuolį Lietuvoje plėtojantis Laurynas kol kas yra vienintelis lietuvis atrinktas dalyvauti verslo akseleravimo programoje Portugalijos sostinėje „Lisbon Challenge“. Pasak jo, tai vienas aktyviausių startuolių akseleratorių Europoje, kuriame dirbti norinčiųjų kasmet būna keli šimtai, tačiau atrenkama tik 20.

Lisabona nustebino, technologijų srityje labai pažengęs miestas. Šiemet didžiausia Europoje konferencija „Web Summit“ vyks Lisabonoje, o tai irgi, matyt, ne be reikalo“, – sako Potugaliją su Lietuvos ir Danijos startuolių skatinimo programomis palyginti galintis L.Almanis. Anot jo, Lisabona informacinių technologijų kūrėjų juokais jau vadinama Europos Silicio slėniu, nes turi net ir tiltą beveik tokį pat kaip San Francisko Aukso vartai. Tačiau, kaip ir kiekvienas juokas, taip ir šis, turi dalį tiesos. Žurnalas „Entrepreneur“ Portugalijos sostinę 2015 m. išrinko versliausiu regionu, o Lisaboną įvardijo tarp 5 labiausiai augančių technologinių centrų pasaulyje.

Nemokamas patalpas miesto centre ir galimybę bendrauti su įvairių šalių mentoriais bei investuotojais suteikianti startuolių rėmimo organizacija „Lisbon Challenge“ skelbia, kad maždaug 40 proc. programos dalyvių jau pavyko pritraukti investuotojų, kurie nepagailėjo naujiems verslams per 50 mln. eurų.

„Dalyvauju šioje programoje todėl, kad man mentorystė, užmegztos tarptautinės pažintys ir patirtis praverčia pačiam plėtoti savo startuolį Lietuvoje“, – sako L.Almanis, šiuo metu kartu su programuotojais Vilniuje kuriantis mobiliąją platformą mažmeninės prekybos įmonėms.

„Optimizuokite prekių priežiūros išlaidas, išvenkite tuščios lentynos problemos ir padidinkite pardavimus, kaip niekad anksčiau“, – tokiu šūkiu klientus vilios L.Almanio įmonės „Cashout“ siūloma paslauga.

Pagal jo idėją, pasinaudodami „minios paslaugomis“ (angl. „crowdsourcing“), gamintojai galėtų realiu laiku stebėti savo prekių išdėstymą, kiekį, kainodarą, taikomas akcijas parduotuvėse, kurioms tiekia prekes. Jiems nereikėtų samdyti žmonių, siųsti vadybininkų į įvairias prekybos vietas, leisti pinigų transporto išlaidoms, visą darbą už mažesnį atlygį atliktų savanoriai talkininkai – bet kas, turintis išmanųjį „Android“ telefoną.

„Problema, kurią sprendžiame ta, kad šiuo metu produkcijos gamintojai turi labai ribotą prieigą prie vizualios informacijos apie parduodamą jų produkciją parduotuvėse. Įmonės šiuo metu samdo vadybininkus, kurie kasdien turi keliauti aplink visą šalį tam, kad patikrintų ar netrūksta prekių lentynose, ar nurodyta tinkama kaina, ar rinkodaros priemonės bei akcijos taikomos taip, kaip buvo susitarta su platintojais, taip pat kokia yra konkurencinė aplinka.

Visa ši informacija įmonėms kainuoja daug pinigų ir užtrunka, kol vadybininkai praneša apie realią situaciją, – esmę dėsto Laurynas. – Mūsų idėja yra išplatinti programėlę įvairiose šalies vietovėse žmonėms, kurie nori papildomai užsidirbti pinigų. Programėlės naudotojai turės galimybę nueiti į arčiausiai jų esančią parduotuvę, nufotografuoti nurodytas prekes, esančias lentynoje, ir už 5-10 minučių darbą savo išmaniuoju „Android“ telefonu gauti 1-2 eurus į savo sąskaitą“.

Apie savo prekes parduotuvėse norintis sužinoti gamintojas suformuoluotų užduotį, kuri pranešimo principu būtų pasiųsta užsiregistravusiems vartotojams, esantiems arčiausiai užduoties vietos. Pirmam suskubusiam priimti užduotį, kiti jos atlikti jau negalėtų. Užduočiai įvykdyti būtų skirtas pusvalandis. Jeigu užduotis per šį laiką nebus įvykdyta, tuomet ją galės atlikti kitas programėlės naudotojas.

Kol kas idėja yra tik technologijos vystymo stadijos. Jau sukurta mobilioji taikomoji programėlė, tačiau šiuo metu L.Almanis ieško žmogaus, kuris padėtų sukurti internetinę platformą klientams ir norėtų prisidėti prie naujo verslo kūrimo.

Nors „Cashout“ sistema dar neveikia, Lauryno kuriamo startuolio idėjos gyvybingumu patikėję programos „Lisbon Challenge“ organizatoriai priėmė jį 5 mėnesių stažuotei. Lietuvis buvo atrinktas per „Erasmus for Young Enterpreneurs“ programą, į kurią gali pretenduoti visi, įsteigę startuolį. Jaunuoliui pavyko ne tik gauti stipendiją, bet ir tapti „Lisbon Challenge“ komandos nariu. Lietuviui patikėta ieškoti ir atrinkti geriausius Europoje startuolius, kurie galėtų dalyvauti šioje ir kitose panašiose programose.

Virtualus bendravimas trumpina atstumus, atveria horizontus ir lengvina gyvenimą. Tačiau versle jis neatstoja tiesioginio kontakto ir pokalbio akis į akį, įsitikinęs pats technologinį verslą kuriantis bendrovės „Cashout“ steigėjas, vertinantis patirtį, kurios semiasi Lisabonos startuolių akseleratoriuje.

„Pamačiau daug pavyzdžių, kaip sėkmingai išvystyti technologinį verslą nuo idėjos, nuo pradinės stadijos, kaip savo idėją tinkamai parduoti investuotojams, partneriams, kitiems klientams. Būtent pažintys nemažai padėjo, nes jeigu mums (startuoliai – didelė rizika) pavyktų įrodyti savo vertę rinkoje, iš karto turėtume plėstis į užsienį ir man labai padėtų kontaktai, kuriuos jau turiu“, – pasakojo jis.

Paradoksalu, bet Lauryno galvoje kirbėjusiai verslo idėjai įgyvendinti startą davė atsitiktinė pažintis ir pokalbis su žmogumi, kurį Laurynas susirado internetu per pavėžėjimo paslaugas asmeniniu automobiliu siūlančiųjų tinklą.

Kelionėje išsikalbėjus, Laurynas jį pavežti sutikusiam jau patyrusiam verslininkui atskleidė savo verslo idėją, o šis ne tik ją palaikė, bet dar suteikė naudingos informacijos ir sutiko tapti partneriu.

Kuriant startuolį L.Almaniui labai padėjo Kopenhagoje įgyta patirtis. Būdamas 18-os metų iš Naujosios Akmenės jis nuvyko studijuoti į Daniją, o vėliau įsidarbino internetinio taksi iškvietimo paslaugas teikiančioje bendrovėje verslo plėtotoju.

„Tai iš tiesų ir buvo įdomiausi metai mano gyvenime, kai turėjau galimybę mokytis iš geriausių ir drauge su jais tiesiogiai dirbti“, – pasakojo jis.

Pasak L. Almanio, dirbant verslo vystytoju Danijos įmonėje „Drivr“, į kurią sėkmingiausi Danijos technologiniai verslininkai investavo daugiau nei 6 mln. eurų, jam teko asmeniškai užmegzti pirmuosius santykius su užsienio rinkomis. Lietuvio dėka danų kompanijai pavyko išplėsti verslą į Anglijos rinką, kur didžiausia taksi įmonė Njukastlio mieste ir įmonė, turinti daugiausia elektromoblių visoje Anglijoje, pradėjo taikyti „Drivr“ technologiją. Maža to, vėliau nusprendė papildomai investuoti 1 mln. svarų į plėtojamą technologiją.

„Smagu buvo inicijuoti tokį didelį susijungimą ir drauge  įgyti neįkainojamos patirties, kuri vėliau pravers plėtojant kitus tarptautinius verslus“, – džiaugiasi L.Almanis, turintis ambicijų ir savo kuriamą startuolį išbandžius Lietuvoje plėstis į užsienio rinkas, pirmiausia į Latviją, Estiją, o vėliau į kitas Rytų ir Vidurio Europos šalis.

Tiesa, panašios prekių kontrolės mažmeninėje prekyboje sistemos jau yra naudojamos Jungtinėse Valstijose ir kai kuriose Vakarų Europos šalyse, tačiau Rytų rinkai tai būtų nauja ir L. Almanis čia nori būti pirmas.

„Mano nuomone, svarbiausias sėkmingo verslo principas yra monopolija, – tikina Laurynas. – Kiekvienas verslas, nesvarbu, ar jau sėkmingai išplėtotas, ar tik pradedamas, turi surasti būdą, kaip įsitvirtinti rinkoje ir išsikovoti monopoliją. Tai gali būti pasiekiama tik pritaikius inovatyvius verslo plėtros metodus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.