Ką remia turtingiausio pasaulio žmogaus žmona?

Melinda Gates pasiekė didelės sėkmės labdaros srityje. Tačiau dabar ji keičia šeimos labdaros fondo strategiją. Naujas tikslas – moterų teisių apsauga.

M.Gates ir jos vyras Billas turi fondą, kuriame – 41,3 mlrd. JAV dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Gates ir jos vyras Billas turi fondą, kuriame – 41,3 mlrd. JAV dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaip rašo „Forbes“, M.Gates daro pragmatiškos technokratės, kuri remiasi konkrečiais duomenimis ir formuluoja aiškius tikslus, įspūdį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaip rašo „Forbes“, M.Gates daro pragmatiškos technokratės, kuri remiasi konkrečiais duomenimis ir formuluoja aiškius tikslus, įspūdį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 3:36 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:15 AM

Kaip rašo „Forbes“, 51 metų M.Gates ir jos vyras Billas Gatesas turi fondą, kuriame – 41,3 mlrd. JAV dolerių. B.Gatesas, „Forbes“ duomenimis, turtingiausias pasaulio žmogus.

Jųdviejų paramos fondas skyrė dideles sumas kovai su poliomielitu ir maliarija, eksperimentams švietimo srityje. Tačiau pastaraisiais metais M.Gates vis didesnes pastangas ir lėšas skiria kitoms sritims.

Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, 60 proc. pačių neturtingiausių pasaulio žmonių ir du trečdaliai neraštingų – moterys. 3,9 mln. moterų miršta per anksti, didelė dalis iš jų – mažos mergaitės.

„Koks svarbiausias šiandienos uždavinys? Šalinti skurdą. Kad tai padarytume, didžiausią dėmesį reikia sutelkti į moteris ir mergaites“, – įsitikinusi M.Gates. Ji pasirengusi tam skirti milijonus dolerių.

Kaip rašo „Forbes“, turtingiausio pasaulio žmogaus žmona ir buvusi „Microsoft“ darbuotoja daro pragmatiškos technokratės, kuri remiasi konkrečiais duomenimis ir formuluoja aiškius tikslus, įspūdį.

„Visuomet ieškojau teisių gynėjo, kuris susitelktų ties moterų problemomis. Žinojau, kad tai turi būti moteris. Fonde aptarinėjome, ką galėtume pasikviesti šiam reikalui. Tačiau aš nemačiau nė vieno kandidato, kas galėtų kalbėti viso pasaulio moterų balsu. Ir pamaniau: jei jau to ėmiausi, vadinasi, turiu tai daryti pati“, – kalbėjo M.Gates.

M.French-Gates gimė Dalase, JAV, aeronautikos inžinieriaus ir namų šeimininkės šeimoje. Tėvai turėjo nedidelį nekilnojamo turto nuomos verslą. Uždarbis buvo skiriamas Melindos, jos sesers ir dviejų brolių mokslams koledže. Laisvu laiku atžalos padėdavo tvarkyti ir remontuoti nuomojamus kambarius, tvarkyti buhalteriją.

M.Gates baigė Djuko universitetą – įgijo programavimo ir ekonomikos bakalauro laipsnį, o paskui vos per metus – verslo magistro laipsnį.

„Ji visada žinojo, ko nori. Jai pakanka pagalvoti apie naują projektą, naują tikslą, ir ji visiškai tam atsiduoda“, – kalbėjo M.Gates sesuo.

„Kai pirmą kartą atėjau į fondą, maniau, kad moterų problemos ne tokios reikšmingos. Tad nenorėjau, kad į mane žiūrėtų kaip į žmogų, užsiimantį kažkuo nereikšmingu. Tačiau išties viskas yra kitaip. Moterų problemos – pačios svarbiausios“, – kalbėjo M.Gates.

Ilgus metus M.Gates vengė viešumos. Tačiau galiausiai suprato, kad tai trukdo siekti paramos tikslų.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.