Vokiškas verslo pamokas verslininkas sėkmingai taiko Lietuvoje

Verslauti Lietuvoje lengviau nei Vokietijoje, nors šioje šalyje pradedantys verslininkai sulaukia didesnio valdžios palaikymo. Tai patyrė verslininkas, parduotuvės army-shop.lt savininkas Vytautas Romeika. Jis šešerius metus vystė verslą Vokietijoje, o atėjus laiku apsispręsti – likti toje šalyje ar grįžti į Lietuvą – veiklos ėmėsi gimtinėje.

Army-shop.lt savininkas Vytautas Romeika. Army-shop.lt internete ir trijose parduotuvėse Kaune prekiauja kariška ekipuote, drabužiais, batais, žygio reikmenimis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Army-shop.lt savininkas Vytautas Romeika. Army-shop.lt internete ir trijose parduotuvėse Kaune prekiauja kariška ekipuote, drabužiais, batais, žygio reikmenimis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2016, 11:13 AM, atnaujinta May 21, 2017, 11:26 PM

Lietuvoje sekasi geriau

„Jau penkerius metus veikiame ir plečiamės, šiuo metu esu įdarbinęs devynis žmones. Frankfurte prie Maino veiklą vysčiau maždaug tiek pat laiko, tačiau ten taip ir nepavyko išaugti šeimos verslo marškinėlių. Tiesa, į Lietuvą parsivežiau patirties, ryšių su tiekėjais, žinių apie rinką – galima sakyti, sėkmingai perkėliau pradėtą verslą“, – pasakoja kaunietis.

Army-shop.lt internete ir trijose parduotuvėse Kaune prekiauja kariška ekipuote, drabužiais, batais, žygio reikmenimis. Lietuvoje jie ne vieninteliai – turi stiprių konkurentų, tačiau kariškų reikmenų pirkėjų netrūksta.

„Žmonės vertina šių daiktų patvarumą ir tai, kad nereikia primokėti už žinomo prekės ženklo etiketę. Populiariausios prekės – drabužiai, batai, kuprinės, žygio reikmenys, kurių įsigyja žvejai, medžiotojai, keliautojai“, – pasakoja Vytautas.

Labiau skatina verslą

V.Romeika teigia, kad Vokietijoje tiek pačių verslininkų, tiek ir valstybės institucijų požiūris į verslą yra kitoks nei Lietuvoje.

„Skirtumai akivaizdūs jau kuriant verslą. Ten iškart gauni atmintinę, kam kur kokius dokumentus reikia pateikti. Jokių siuntinėjimų iš vienos įstaigos į kitą. Kai pradėjau veiklą Lietuvoje, teko vaikščioti iš vienos institucijos į kitą, nes vienur trūko pažymos, kitur – parašo, ir tik atėjęs sužinodavai, ko dar reikia.

Kitas dalykas – pirmais metais Vokietijos institucijos atsiunčia užklausą – „Kuo galime padėti?“ O Lietuvoje gauni priminimą „sumokėkite mokesčius“. Nors dabar situacija keičiasi – Mokesčių inspekcija pirmais metais žada nebausti, o tik įspėti, jeigu neatlikai kažkokių procedūrų“, – pasakoja verslininkas.

Jis pripažįsta, kad per tuos penkerius metus akivaizdžiai pasikeitė ir galimybės įkurti verslą mūsų šalyje. Dabar informacijos jau pakanka ir bendrovės steigimą galima patikėti tuo užsiimančioms įmonėms, kurios tai padaro greitai ir už nedidelį mokestį.

Vokietija išmokė svarbiausio

Vakaruose skiriasi ir verslininkų požiūris į tai, ką jie sukūrė. Įmonių savininkai nepraleidžia pro akis jokių, net ir menkiausių, rizikų, kurios galėtų sužlugdyti ilgai kurtą svajonę. Pasak army-shop.lt savininko, konsultacijos su teisininkais ir verslo draudimas yra kone privalomi kiekvieno verslininko atributai. Kitaip verslas, į kurį investavai ne vienerius savo metus, gali žlugti per akimirką.

Tad ir grįžus į Lietuvą V.Romeikai nekilo abejonių, ar verta savo smulkų verslą apdrausti. Tai apsaugojo jį nuo didelių nemalonumų.

Vagys, matyt, iš anksto nusižiūrėję prekes ir įvertinę signalizacijos sistemą, naktį įsibrovė į bendrovės parduotuvę ir susirinko brangių prekių už maždaug 10 tūkst. eurų.

„Atsistoti ant kojų būtų buvę sunku. Juk privalau laiku atsiskaityti su tiekėjais, mokėti atlyginimus, turėti apyvartinių lėšų. Žinoma, gali pinigų pasiskolinti iš artimųjų, bet skolas reikia grąžinti. Vienu žodžiu, perspektyvos galėjo būti niūrios. Tačiau „Lietuvos draudimas“ žalą sureguliavo labai greitai ir profesionaliai, kaip ir tikėjausi“, – pasakojo V.Romeika.

Jį stebina, kad Lietuvoje smulkūs verslininkai neskuba draustis: „Aš savo verslui atidaviau jau daugiau nei dešimt metų, aukojau šeimą, laisvalaikį. Galbūt verslas ir labai smulkus, bet tai visas mano turtas. Kai pagalvoji, juk užtektų vienos ne vietoje numestos nuorūkos sukelti gaisrą, kuris viską sunaikintų.“

Reikia netingėti dirbti

Patirties ir Vokietijoje, ir Lietuvoje turintis verslininkas tikina, kad Lietuvoje imtis verslo nesudėtinga. Yra dar daugybė neišnaudotų nišų, o sąlygos steigti įmonę – palankios.

„Pradedant verslą verta pasidairyti idėjų Vokietijoje, kitose šalyse ir nebijoti jų „pasiskolinti“. Tikrai yra daug veiklų, kurios sėkmingai gyvuoja Vakaruose, tačiau iki mūsų dar neatėjo.

Pats svarbiausias dalykas – verslo planas. Turite numatyti, kiek išlaidų teks patalpoms, inventoriui, kokio dydžio komunaliniai mokesčiai, už kiek pirksite prekes ar žaliavas, už kiek parduosite. Į skaičius negalima žiūrėti pro pirštus.

Verslo plano reikės, jeigu norėsite gauti paramą ar paskolą verslo pradžiai. Parenkite jį patys, o ne patikėkite specialistams, nes plano reikia būtent jums, o ne paramos agentūrai ar bankui“, – pataria V.Romeika.

Ir, žinoma, netingėkite dirbti. Verslininkas sako, kad teks paaukoti laisvalaikį ir dirbti kur kas daugiau nei 8 valandas per parą, o už atlyginimą tikrai nepavyks iškart nusipirkti naujo BMW.

„Tačiau patirsite neįkainojamą pojūtį, kad kuriate kažką prasmingo, esate laisvas, visiškai atsakingas už save ir tai, ką uždirbate, priklauso tik nuo jūsų. Tad verta stengtis“, – sako V.Romeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.