Žino skurdo skonį, verslą pradėjo 40-ies ir uždirbo milijardus

Britas Jamesas Ratcliffas pradėjo savo verslą būdamas 40 metų ir sukūrė vieną stambiausių chemijos bendrovių pasaulyje. Dabar jis ruošiasi atgaivinti „Land Rover“ ženklą ir Didžiojoje Britanijoje išgauti skalūnų dujas.

Britas Jamesas Ratcliffas pradėjo savo verslą būdamas 40 metų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Britas Jamesas Ratcliffas pradėjo savo verslą būdamas 40 metų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
17 tūkst. – tiek darbuotojų dirba INEOS.<br>AFP/Scanpix nuotr.
17 tūkst. – tiek darbuotojų dirba INEOS.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Milijardierius veda derybas su automobilių koncernu „Jaguar Land Rover“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milijardierius veda derybas su automobilių koncernu „Jaguar Land Rover“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-07-17 16:47, atnaujinta 2017-05-18 15:36

Praėjusį savaitgalį britų „The Sunday Times“ pranešė, kad milijardierius J.Ratcliffas derasi su automobilių koncernu „Jaguar Land Rover“ ir jo bendrove „Tata Motors“ dėl automobilio „Land Rover Defender“ gamybos atnaujinimo.

Šio modelio automobiliai buvo gaminami 67 metus. Gamyba sustabdyta šių metų sausį, nes neatitiko ekologinių standartų. Visus šiuos metus „Defender“ gerbėja buvo Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II.

„Forbes“ duomenimis, J.Ratcliffas užima penktą vietą turtingiausių Didžiosios Britanijos piliečių sąraše, jo turtas – 6,4 mlrd. JAV dolerių.

Beje, dėl „Brexit“ milijardieriaus turtas taip pat nenukentėjo. Jo pagrindinė bendrovė chemijos koncernas INEOS nekotiruojama biržoje, o visos operacijos vykdomos Šveicarijoje.

Paties koncerno INEOS duomenimis, 2015 metais jo pajamos nukrito nuo 54 iki 40 mlrd. JAV dolerių. Nepaisant to, bendrovė iki šiol laikoma stambiausia privačia Didžiosios Britanijos korporacija. INEOS veikia 16 šalių ir maždaug 10-yje skirtingų sferų: nuo gamtinių dujų iki pakuočių gamybos. J.Ratcliffui priklauso 60 proc. bendrovės akcijų.

Šeima skurdo

Būsimasis chemikalų karalius gimė 1952 metais Mančesterio rytiniame priemiestyje, kuris tuomet buvo namudinės gamybos centras. O Mančesteris buvo vienas stambiausių pramonės centrų. Tačiau amžiaus viduryje gamyba pradėjo kristi, į miesto uostą nebebuvo plukdoma tiek daug  krovinių, tad Mančesteryje per dvidešimt metų 150 tūkst. žmonių neteko darbo.

J.Ratcliffo šeima 1960-ųjų pradžioje persikėlė į šalies šiaurės rytus, Jorkšyro grafystę. Gimus sūnui, šeima gyveno skurdžiai. Tėvas dirbo dailide, bet sukaupė pinigų nedideliam baldų fabrikui.

Tėvas norėjo suteikti sūnui gerą išsilavinimą ir J.Ratcliffas įstojo į prestižinę gimnaziją. Mokslas joje buvo nemokamas.

18 metų baigęs mokyklą būsimasis verslininkas persikėlė į Birmingamą, mokėsi viename seniausių šalies universitetų ir 1974 metais gavo inžinieriaus chemiko išsilavinimą.

Vėlyva pradžia

Pirmąja jauno chemiko darbo vieta tapo amerikiečių naftos korporacija „Esso“, kuri tuo metu jau buvo įsitvirtinusi Didžiosios Britanijos rinkoje. Po kelerių metų J.Ratcliffas įsidarbino britų pramonės koncerne „Courtlauds“. Bendrovė užsiėmė ir chemijos verslu, bet pagrindinė veiklos sritis buvo tekstilės pramonė.

1980-aisiais atsidarė Rytų Azijos rinkos ir verslininkai ten pradėjo ieškoti pigios darbo jėgos. „Courtlauds“ patyrė nuostolių, o 1990 metais skilo į dvi bendroves, kurios greitai atiteko kitiems koncernams. 

Tuo metu J.Ratcliffą sudomino finansai, jis nusprendė baigti kvalifikacijos kėlimo kursus ir gavo diplomą Londono verslo mokykloje. 1989 metais jis neilgam paliko chemijos pramonę. Amerikiečių investicijų fondas „Advent International“, kuris tuomet tik atsidarė Londone, jam pasiūlė darbą.

Vėliau vyras „Financial Times“ pasakojo, kad telefono skambutis iš amerikiečių bendrovės paskatino jį imtis nuosavo verslo. Dirbdamas fonde per kelerius metus jis suprato, kokį pranašumą teikia skolinto kapitalo naudojimas.

1992 metais verslininkas kartu su kitu chemijos specialistu paėmė kreditą iš „Advent“ ir įsigijo chemijos pramonės bendrovę. Sandorio suma nėra viešinama, bet kalbama, kad ji siekė apie 40 mln. svarų. Verslą įkūrusiam būsimam milijardieriui jau buvo 40 metų.

Tikrasis patriotas

Nauja bendrovė buvo pavadinta „Inspec“. J.Ratcliffas tapo jos generaliniu direktoriumi. Per trumpą gyvavimo istoriją „Inspec“ išaugo iki stambaus rinkos dalyvio, supirkdavo chemijos bendrovių aktyvus.

1997 metais verslininkas paliko bendrovę ir įkūrė naują – INEOS, kad išsipirktų „Inspec“ aktyvus. Cheminių žaliavų kainos smarkiai svyravo ir įmonės kapitalizacija krito. 1998 metais INEOS išsipirko pagrindines „Inspec“ aikšteles.

J.Ratcliffas – tautinio kapitalizmo šalininkas. Visi bendrovės darbuotojai yra smulkieji akcininkai. Verslininko požiūris į profsąjungas yra neigiamas. 2013 metų vasarą vienas iš profsąjungos narių buvo atleistas, kai verslininkas sužinojo, kad jis naudojo bendrovės resursus agituodamas už leiboristus. 

Prieš kelerius metus J.Ratcliffas su sūnumis organizavo išvyką į Šiaurės ašigalį, ten įsmeigė ir paliko Didžiosios Britanijos vėliavą.

Verslininkas didžiuojasi, kad yra tikras anglas, bet tai jam nesutrukdė 2010 metais INEOS biuro perkelti į Šveicariją.  Jurisdikcijos pakeitimas padėjo bendrovei per metus sutaupyti 100 mln. svarų mokesčių. 

J.Ratcliffo veikla skaičiais

6,4 mlrd. dolerių – toks verslininko turtas šių metų liepos duomenimis.

40 mlrd. dolerių – metinės INEOS pajamos.

17 tūkst. – tiek darbuotojų dirba INEOS.

Už 40 mln. svarų turtuolis nusipirko savo pirmąją bendrovę.

60 mln. tonų chemikalų INEOS pagamina per metus.

1 mlrd. dolerių – tiek INEOS investavo į skalūnų dujų gavybą Didžiojoje Britanijoje.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.