Šeimos verslas: kai prie vairo – tėvai ir keturi sūnūs

Šeimos verslo grynuolis – būtent taip būtų galima pavadinti Kazimiero Jakučio, Birutės Jakutienės ir keturių jų sūnų valdomą, lietuviškus rankų darbo čiužinius gaminančią įmonę „Lonas“. Ši įmonė įkurta prieš 23 metus Jonavoje. Jauniausiam sūnui Sauliui tuomet buvo vieneri.

K. ir B.Jakučiai su savo sūnumis plėtoja čiužinių verslą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
K. ir B.Jakučiai su savo sūnumis plėtoja čiužinių verslą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
K. ir B.Jakučiai verslą įkūrė beveik prieš ketvirtį amžiaus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
K. ir B.Jakučiai verslą įkūrė beveik prieš ketvirtį amžiaus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Įmonės vairą perėmė sūnus Domas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Įmonės vairą perėmė sūnus Domas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
K. ir B.Jakučiai su savo sūnumis plėtoja čiužinių verslą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
K. ir B.Jakučiai su savo sūnumis plėtoja čiužinių verslą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Įmonės vairą perėmė sūnus Domas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Įmonės vairą perėmė sūnus Domas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 24, 2016, 12:31 PM, atnaujinta May 17, 2017, 10:55 PM

Vis dėlto ne vienam kyla klausimas: kokia šio išskirtinio šeimos verslo sėkmės paslaptis? Kaip bendrovės įkūrėjui ir savininkui pavyko suburti visus keturis sūnus ir sėkmingai jiems perduoti didžiulio verslo vairą?

Vaikai kaupė patirtį visą gyvenimą

„Viskas pavyko natūraliai ir organiškai: su žmona Birute niekada nevertėme sūnų rinktis darbo šeimos įmonėje. Suteikėme jiems laisvę pasirinkti, ką nori veikti savo gyvenime. Vis dėlto „Lonas“ mums buvo ne tik verslas, „Lonas“ buvo ir yra svajonė, kuri pildosi kasdien, į ją įdėjome labai daug savęs, kūrėme vadovaudamiesi ne tik elementariomis verslo taisyklėmis, o ir asmeninėmis vertybėmis, noru kurti kokybišką produktą.

Tai tikriausiai savaime persidavė mūsų vaikams – nuo pat mažens jie dalyvavo „Lono“ veikloje, žinojo daugybę verslo subtilybių. Tiesa, kiekvienas turėjo ir savo kelią: sūnus Liudas įkūrė kelis verslus ir vėliau supratęs, kad nori būti su šeima, pradėjo dirbti „Lone“. Adas taip pat iki „Lono“ save išbandė ne vienos įmonės vadybininko pozicijose, galiausiai nusprendė plėtoti savo verslą, įmonę „Loniuką“, kurio verslo planą pristatė visai šeimai, visi pritarė. Domas, šiandien vadovaujantis „Lonui“, iš pradžių norėjo pasukti kultūros vadybos keliu, buvo artistiškas ir meniškas, tačiau galiausiai ėmėsi dirbti „Lone“. Jauniausiajam Sauliui klausimų stojant mokytis nekilo – jis sekė tėčio ir brolių pėdomis, mokėsi verslo vadybą ir šiandien taip pat dirba kartu.

O kas gali būti geriau nei darbuotojai, turintys viso gyvenimo veiklos įmonėje patirtį ir mylintys tai, ką daro?“ – šypsodamasis pasakoja įmonės įkūrėjas ir savininkas K.Jakutis.

Ant naujų čiužinių miegodavo patys

„Lono“ istoriją Kazimieras Jakutis pradėjo 1993–aisiais, įkurdamas įmonę, prekiaujančią porolonu, kempinėmis ir čiužiniais. Vos po penkerių metų, 1998–aisiais, „Lonas“ įsigijo gamybines patalpas. Šie metai itin svarbūs „Lonui“ – pasak Kazimiero, jie ženklina pagrindinės „Lono“ veiklos plėtrą.

Pradžioje lengva nebuvo, teko ne tik vykti į įvairias užsienio šalis semtis patirties ir žinių apie čiužinių gaminimo specifiką, bet ir domėtis žmogaus fiziologija, ieškoti geriausių sprendimų, užtikrinančių patogų ir, svarbiausia, sveiką žmogaus miegą.

„Daug keliavau, su daug kuo konsultavausi, daug skaičiau, bandžiau įvairius čiužinių modelius. Pagaminęs pirmuosius čiužinių prototipus juos gabendavau namo ir išbandydavome patys – miegodavome ant jų ne po vieną naktį, o po kelis mėnesius, nes tik taip įmanoma atrasti geriausią sveiko bei patogaus miego formulę. Žinoma, tai prailgindavo procesą, tačiau mums buvo labai svarbu sukurti ne tik estetiškai gražią, bet ir iš tiesų gerą, kokybišką prekę. O kitaip nei eksperimentuojant patiems to padaryti tikrai neįmanoma“, – prisimena K. Jakutis.

2007 – ieji gali būti vadinami oficialia diena, kai „Loną“ drąsiai galima pradėti vadinti šeimos verslu: savininko žmona Birutė Jakutienė tuo metu tapo atsakinga už firminių parduotuvių plėtrą ir įrengimą, o sūnus Adas Jakutis, kadangi nuo pat mažens buvo linkęs į technologijas, ėmė vadovauti naujai atidarytai elektroninei parduotuvei. Po dvejų metų prisijungė ir Domas Jakutis, kuris  tapo pardavimų ir rinkodaros vadovu. Šiandien jis jau vadovauja bendrovei.

Vadina komforto meistrais

„Nuo 2007–ųjų viskas ėmė vystytis labai greitai. Daug ieškojome ir atradome, intensyviai siuvome čiužinius ir supratome, kad reikėtų sukurti atskirą „Lono“ čiužinių kolekciją. 2011–aisiais sukurti devyni skirtingų tipų čiužiniai, pavadinti „Tylos“, „Mūzos“ ir „Harmonijos“ vardais.

O koks kūrybinis procesas vyko juos kuriant! Dalyvavo visi: šeima, darbuotojai, draugai ir artimieji, dirbome ne vienerius metus, kol radome tai, ką galėjome drąsiai vadinti pačiu geriausiu sprendimu. Ir šiandien tai siūlome savo pirkėjams – didelio darbo, svarstymų ir kūrybos rezultatą, rankų darbo čiužinius, nes kiekviena siūlė yra padaroma patyrusios siuvėjo rankomis, kiekvienas čiužinys apvelkamas mūsų komforto meistrų ir gaminamas išskirtinai kiekvienam klientui, pagal užsakymą“, – šeimos verslo istoriją tęsia šiandieninis „Lono“ direktorius, Kazimiero Jakučio sūnus Domas Jakutis.

Pasak Domo Jakučio, taip buvo dirbama veiklos pradžioje, taip pat tai daroma ir šiandien, nes, jo įsitikinimu, tai „Lono“ išskirtinumas, pamatinė vertybė. Čiužinių meistrystė dažnai nėra suprantama, nes daugeliui atrodo, kad kas tas čiužinys – porolonas, apvilktas medžiaga. Bet tai visiškai klaidinga nuomonė, nes čiužinį sudaro daugybė skirtingai tarpusavyje sąveikaujančių dalių, kiekvienas kokybiško čiužinio gamintojas drąsiai gali būti vadinamas meistru. „Taip ir vadiname visus savo darbuotojus – komforto meistrais“, – šypsosi D. Jakutis.

Šeimos įmonėje darbuotojų kaita mažesnė

Praėjus metams po naujosios kolekcijos išleidimo, sparčiai didėjant įmonės apsukoms, prie Jakučių šeimos komandos „Lone“ prisijungė ir Liudas Jakutis, užėmęs pirkimų ir plėtros vadovo pareigas. Verslas įgavo pagreitį, tačiau Jakučių šeima išliko ištikima pradžioje diegtoms vertybėms – kruopštumui, atsakomybei prieš klientus ir kokybės siekiui.

„Turbūt ne šeimos versluose yra sunkiau išlaikyti pamatines vertybes – ten žmonės keičiasi, kiekvienas ateina su savo patirtimi, savo vizija, savo požiūriu. Mums čia pasisekė: tėvai mus ugdė būti sąžiningais, atsakingais, atkakliais, todėl nebuvo sunku, atvirkščiai – labai natūralu, taip dirbti ir „Lone“. Kai kiti rengia įvairias strategines sesijas, kuriose daug laiko skiria įmonės vertybių gryninimui, mums visa tai tarsi savaime suprantama, nereikia tam gaišti laiko, ieškoti kompromisų.

Visi pasaulį matome taip pat, visi žiūrime ta pačia kryptimi, todėl ir produktų kokybės kartelę laikome tame pačiame aukštyje. Esu labai laiminga, kad mūsų vaikai pasirinko kelią dirbti kartu su šeima ir taip tik sustiprino „Lono“ komandą. Manau, kad tai yra svarbiausia mūsų sėkmės formulės dalis: juk tik iš bendrystės, vienodai matomų dalykų gali gimti iš tiesų kokybiški čiužiniai“, – mintimis dalijasi ir Birutė Jakutienė, įkūrėjo žmona ir „Lono“ firminių parduotuvių įrengimo ir plėtros koordinatorė.

Vadovas, užaugęs kartu su įmone

2014–tieji „Lonui“ – išskirtiniai metai, įmonės vairą perėmė sūnus Domas Jakutis, tėvui Kazimierui pasukus į investicinę veiklą. Sprendimas buvo lauktas ir planuotas, tad didelių pokyčių nevyko – šeimos verslas ir toliau veikė taip pat sėkmingai, nuolat ieškojo, kaip patobulinti kuriamą produkciją bei pagerinti gamybos procesus.

„Mūsų šeimoje įvairūs dalykai sprendžiasi lengvai ir natūraliai, todėl ir mano tapimas „Lono“ direktoriumi toks buvo: ne vienerius metus svarstytas, šeimoje vienbalsiai pritartas. Aš užaugau su „Lonu“, todėl viskas labai sava, artima ir žinoma. Visada pažinojau visus darbuotojus, šiandien esame puiki komanda, draugai, visada žinau, kaip sekasi ne tik tėvams, broliams, bet ir plačiajai „Lono“ šeimai – administracijos ir gamybos darbuotojams. Manau, kad nėra nieko geriau kaip dirbti su šeima, nes tai artimiausi ir geriausiai vieni kitus suprantantys žmonės. Visi siekiame to paties – kad „Lono“ čiužiniai užtikrintų sveiką ir patogų žmonių miegą – ir viską dėl to darome. Kartais net juokaujame, kad kaip vaikystėje žaisdavome ir visą savo laiką leisdavome kartu, taip ir dabar, mažai, kas pasikeitė, tik žaidimų aikštelė kiek didesnė ir rimtesnė“, – pasakoja „Lono“ direktorius D.Jakutis.

Pasak jo, nors „Lonas“ šiandien kiek kitoks, modernesnis, invatyvesnis, nei tada, kai jį įkūrė šiandien kontroliuotojo funkciją atliekantis tėtis K.Jakutis, savo atmosfera jis vis dar toks pats: „Nėra nieko geriau, kaip atvykus į biurą, gamyklą, sutikti laimingus žmones, kurie mėgsta savo darbą, myli ir gerai pažįsta ne tik čiužinių gaminimo subtilybes, bet ir vieni kitus. Taip ir dirbame, sukamės, ieškome, kuriame, atrandame – vis geresnes sveiko miego formules ir vieni kitus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?