Izraelio startuolis apstulbino tuo, iš ko gamina sauskelnes ir įklotus

Medūzų populiacija pasaulyje auga ir kasmet vis daugiau paplūdimių poilsiautojams tampa nebeprieinami dėl šių dygių gyvių. Izraelio startuolis turi išeitį – panaudoti medūzas ekologiškų sauskelnių bei moterų higienos priemonių gamyboje, rašo „The Guardian“.

Medūzų populiacija auga visame pasaulyje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Medūzų populiacija auga visame pasaulyje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 1:41 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:23 PM

Šią vasarą pasaulio pajūrius užpuolė medūzos. Balandį tūkstančiai medūzų užplūdo vieną paplūdimį ir išvarė iš jo beveik visus poilsiautojus.

Puola medūzos

Pastaraisiais metais medūzų populiacija, dėl kylančios vandens temperatūros, taršos bei žvejybos mastų padidėjo visame pasaulyje.

Daugumai poilsiautojų glitūs bei skaudžiai geliantys gyviai tikrai nekelia daug džiaugsmo, o be to, medūzos gali pažeisti povandeninės infrastruktūros elementus ar užkimšti elektrinių vėdinimo sistemas.

Į pagalbą sunerimusiems aplinkosaugininkams bei žvejams gali ateiti verslas, mat iš paplūdimius nusėjusių medūzų galima pasipelnyti.

Būtent taip padarė Howardas Carteris – sukūrė priemonę, apsaugančią poilsiautojus nuo medūzų įkandimų sukeliamo skausmo.

Iš medūzų – sauskelnės

Dabar medūzos keliasi ir į kitus verslus. Izraelio startuolis „Cine'al“ teigia radęs išeitį iš „medūzų krizės“ – gaminti iš šių gyvių ekologiškas ir greitai irias sauskelnes bei moterų higienos produktus.

Startuolį įkūrė Tel Avivo universitete dirbantis Shacharas Richteris, kuris medūzomis susidomėjo prieš kelerius metus.

Ėmęs atidžiau tirti medūzos odą, jis suprato, kad šie padarai puikiai gali sugerti didelius kiekius skysčio. Su savo kolegomis iš medūzų jis sukūrė ypač sugeriančią medžiagą „hydromash“, kuri gali sugerti didelius kiekius kraujo bei vandens.

Kad medžiaga būtų pagaminta, kompanija atskiria medūzų mėsą bei suleidžia į ją specialių antibakterinių dalelių, kurios pašalina medūzų geluonį. Šis procesas medūzą paverčia stora ir lanksčia, bet puikiai yrančia medžiaga.

Nors medūzų įgėlimai yra skausmingi, o kartais net mirtini, iš tiesų net 90 proc. šių gyvūnų sudaro vanduo. S.Richteris įsitikinęs, kad medūzos ateityje gali būti naudojamos ir tvarsčių bei kempinių gamyboje.

Kovos su tarša

„Cine'al“ šiuo metu kuria iš medūzų pagamintas sauskelnes bei moterų higienos prekes. Kompanija tikisi, kad rinką šios prekės pasieks per ateinančius pusantrų metų.

Tarptautinė sauskelnių rinka pernai buvo vertinama 52 milijardais dolerių, o 2022 metais gali pasiekti ir 76,5 milijardus dolerių. Vien Amerikoje kasdien yra sunaudojama 40,37 milijonų sauskelnių. 43 milijonai moterų čia naudoja tamponus ir skaičiuojama, kad per savo gyvenimą moteris sunaudoja jų 11 tūkstančių.

Šie skaičiai turėtų neraminti aplinkosaugininkus – tipiniai tamponai bei sauskelnės paprastai suyra tik per šimtus metų. S.Richteris žada, kad šias prekes pagaminus iš medūzų, jos suirtų greičiau nei per mėnesį.

Įkvepia gamta

„Cine'al“ nėra vieninteliai, įkvėpimo besisemiantys iš gamtos. Amerikos startuolis „Biomason“ gamina ekologiškas plytas iš smėlio bei bakterijų.

Kita kompanija „Coeio“ sukūrė „laidojimo apdarą“ iš grybų, kuris, palaidojus kūną, neutralizuoja toksinus, kuriuos išskiria yrantys kūnai, o naudingas medžiagas perduoda augalams.

Viena danų kompanija į pagalbą net pasitelkė kiaulių šlapimą – iš jo gamina ekologišką plastiką.

„Jie šie produktai išpopuliarės, jie gali rinkoje sukelti revoliuciją ir paskatinti aplinkai naudingus pokyčius“, – tiki S.Richterio kolega Niras Davisonas.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.