Kurti verslą ėmęsi pajūrio bedarbiai apstulbino visą kaimą

Sukurti naujų darbo vietų įmanoma ir patiems. Tai įrodė nedidelio pajūrio kaimo bendruomenė, prieš dvejus metus pradėjusi gaminti ir išvežioti patiekalus.

„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kad šiame pastate veikia virtuvė, sunku suprasti ir jau privažiavus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kad šiame pastate veikia virtuvė, sunku suprasti ir jau privažiavus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kad šiame pastate veikia virtuvė, sunku suprasti ir jau privažiavus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kad šiame pastate veikia virtuvė, sunku suprasti ir jau privažiavus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Brožių virtuvėje“ dabar sukasi aštuonios vietos gyventojos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2016-11-27 14:16, atnaujinta 2017-04-17 00:31

Pusiaukelėje tarp Vėžaičių ir Veiviržėnų miestelių esantį Brožių kaimą nesunku pravažiuoti taip ir nesuradus vietinių gyventojų čia įkurtos „Brožių virtuvės“.

Apie porą kilometrų važiuojant per kaimą vingiuojančiu keliu nematyti jokios nuorodos apie veikiančią įmonę.

„Svarstėme ant pastato sienos pakabinti užrašą „Brožių virtuvė“, bet išsigandome, kad taip sulauksime čia pavalgyti norinčių žmonių.

Juk pas mus – tik virtuvė. Jokios valgyklos nėra“, – aiškino bendruomenės verslo įmonei vadovaujanti Vida Riaukienė.

Virtuvė kultūros namuose

Kad šiame pastate veikia virtuvė, sunku suprasti ir jau privažiavus.

„Kultūros namų negyvenamųjų patalpų pritaikymas bendruomenės socializacijai“, – skelbia informacinė lentelė apie šiam objektui suteiktą ES paramą.

„Brožių virtuvė“ senokai neveikiančių apleistų kaimo kultūros namų vestibiulyje įsikūrė pasinaudojusi kaimo plėtrai skirto Europos žemės ūkio fondo lėšomis. Nė 300 gyventojų neturinčius tris kaimus vienijanti Brožių bendruomenė už šiuos pinigus sumanė suremontuoti apleistas patalpas, tačiau tuomet kilo klausimas – ką jose veikti?

„Aš pati kaime turėjau nedidelę parduotuvėlę, Rietavo turguje – maitinimo kioską.

Bendruomenėje yra ir daugiau virėjų, todėl sumanėme šiose patalpose įrengti virtuvę ir užsiimti išvežiojamąja prekyba patiekalais“, – pasakojo V.Riaukienė.

Pusmetis – be atlyginimų

Šiam bendruomenės projektui buvo skirta apie 150 tūkst. litų (apie 43,4 tūkst. eurų), iš jų ketvirtadalį reikėjo panaudoti būsimos virtuvės įrangai.

Sunkiausia buvo prisikviesti rangovus, kurie už tokią nedidelę sumą kapitališkai suremontuotų 60 kvadratinių metrų ploto patalpas ir jas pritaikytų virtuvei.

Pritrūkus pinigų įrangai prisidėjo patys kaimo gyventojai.

Virtuvėje buvo įdarbintos trys individualios veiklos pažymas turinčios virėjos, jos beveik visą pirmąjį pusmetį dirbo be atlyginimų.

„Pačios valėme patalpas, plovėme indus.

Tik vėliau, kai gaunamos pajamos ėmė viršyti išlaidas, pradėjome mokėti šiokias tokias algas.

Paskui įdarbinome valytoją ir indų plovėją“, – pasakojo dabar 8 darbuotojus turinčios „Brožių virtuvės“ vadovė.

Išvežioja karštą maistą

V.Riaukienė gerai prisimena pirmąjį „Brožių virtuvės“ užsakymą užpraeitų metų lapkritį – buvo paprašyta pagaminti patiekalų vienos kaimo gyventojos jubiliejui.

Dvidešimčiai svečių virėjos pristatė ne tiktai maistą, bet ir savo indus.

Tokios paslaugos pokylio šeimininkei kainavo po 35 litus (apie 10 eurų) vienam žmogui.

Kalbos apie čia ruošiamą skanų maistą ir patogų aptarnavimą pasklido po aplinkinius kaimus, todėl artėjant Kalėdoms gausėjo šventinių užsakymų.

„Žmonės įsitikino, jog sulaukus didesnės šeimos šventės, užuot visą dieną triūsus virtuvėje, gerokai patogiau ir pigiau jau paruoštus patiekalus ir indus užsisakyti pas mus“, – aiškino V.Riaukienė.

Užsakovams atvežami karštieji mėsos patiekalai su garnyru kainuoja 3–4 eurus.

Netrukus užsakymų pasipylė tiek, kad virtuvė pristigo įrangos. Iš uždirbtų lėšų išsimokėtinai teko pirkti papildomų šaldytuvų, pramoninę dujų viryklę, konvekcinę krosnį, indaplovę, maistui išvežioti – nedidelį vienatūrį automobilį.

Virtuvės kolektyvas jau nusižiūrėjo didesnį automobilį su minimalia virtuvės įranga – iš jo būtų galima prekiauti karštaisiais patiekalais.

Tuo verstis ketinama turgavietėse.

Vienintelė darbovietė

Dabar per mėnesį virtuvė vidutiniškai sulaukia po 15 užsakymų. Pernai virtuvės apyvarta siekė apie 34 tūkst. eurų, o šiemet ji yra padvigubėjusi.

Iš gaunamų pajamų bendruomenės virtuvė už nusipirktą įrangą bankui kas mėnesį sumoka po 6 tūkstančius eurų. Po daugiau nei tūkstantį eurų išleidžiama indams. Kitąmet jau planuojama ir kilstelėti algas.

Dabar moterys tenkinasi minimaliais atlyginimais, bet kol kas dirbti tereikia savaitgaliais.

Kiekvieną dieną ateiti į virtuvę prireiks artėjant vasarai, kai pagausėja užsakymų.

„Geriau jau šiek tiek uždirbti, nei iš viso sėdėti be darbo.

Už minimalų atlyginimą gal ir būtų galima įsidarbinti Gargžduose ar Kretingoje, bet ten dar reikėtų važinėti“, – sakė virėja Romutė Kulikauskienė.

„Brožių virtuvė“ – vienintelė darbovietė ne tiktai Brožiuose, bet ir aplinkiniuose kaimuose, kuriuose nebeliko nei pašto skyriaus, nei mokyklos, nei parduotuvės.

Dar kartą siekianti pasinaudoti ES parama „Brožių virtuvė“ ketina plėsti savo veiklą – buvusioje kultūros namų salėje įrengti maisto ruošimo cechus ir įdarbinti mažiausiai dar 8 žmones.

Ūkininkai patenkinti

Virtuvė – tikras išganymas ir smulkiesiems vietos ūkininkams, kurie čia parduoda užaugintas daržoves.

Du maišus bulvių į virtuvę atvežęs gretimo kaimo ūkininkas Edvardas Ruškys neslėpė, kad jam čia moka po 20 centų už kilogramą.

„Turguje gaučiau po 30 centų ar daugiau. Tačiau ten reikėtų nuvažiuoti, prastovėti visą dieną ir dar nežinia, ar nupirks“, – daržoves superkančios virtuvės privalumus vardijo ūkininkas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.