„Lidl“ siūlo ne tik pigius bananus, bet ir nemokamas studijas

Kuo maisto produktų prekybos tinklas susijęs su mokslu bei studijomis? Šis klausimas prieš porą metų kilo Skaistei. O šiandien pagal „Lidl“ dualiųjų studijų programą ji mokosi Vokietijos aukštojoje mokykloje, atlieka praktiką prekybos tinklo įmonėse ir žino, kad grįžusi į Lietuvą neturės problemų dėl darbo paieškų.

Skaistė su bendramoksliais<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Skaistė su bendramoksliais<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 5:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:15 PM

Dvidešimtmetė Skaistė Karčiauskaitė jau pusantrų metų yra tiesiog Sky – taip ją vadina užsieniečiai Vokietijos Heilbrono mieste, kuriame ji studijuoja prekybos vadybą. Apie studijas užsienyje svajojusi vilnietė nusprendė dalyvauti atrankoje į „Lidl“ dualiųjų studijų programą, kuri leidžia nemokamai įgyti bakalauro laipsnį Vokietijoje ir gautas žinias pritaikyti dirbant prekybos tinklo įmonėse.

Sužinojo atsitiktinai

„Mokykloje buvau gabi viskam ir niekam. Dar abitūros klasėje nežinojau, ką studijuosiu ar veiksiu“, – pasakojo mergina. Prieš porą metų Lietuvoje apie „Lidl“ dar nebuvo daug kalbama.

„Apie „Lidl“ dualiųjų studijų programą sužinojau studijų mugėje, vykusioje „Litexpo“ parodų centre. Pamačiau stendą, iš smalsumo priėjau paklausti, kuo maisto produktų prekybos tinklas susijęs su mokslu bei studijomis“, – prisiminė Skaistė.

Užteko vieno pokalbio studijų mugėje, kad mergina nuspręstų – siųs paraišką ir bandys gauti „Lidl“ stipendiją studijoms Vokietijoje.

Užsienyje studijuoti Skaistė labai norėjo, visuomet dairėsi į universitetus Jungtinėje Karalystėje, bet finansiškai negalėjo sau to leisti. Vokietija buvo kitas merginos taikinys – šios kalbos ji mokėsi mokykloje, laikė tarptautinį kalbos egzaminą.

„Bet vėlgi – pinigai... O „Lidl“ finansuojama programa suteikė šansą. Norėjau studijuoti kitoje šalyje, rasti draugų iš viso pasaulio, būti finansiškai nepriklausoma nuo tėvų. Šiuo metu visa tai turiu“, – džiaugėsi mergina.

Parduotuvės ir universitetas

Norintiems pasinaudoti „Lidl“ dualiųjų studijų programa reikia išsiųsti reikiamus dokumentus, motyvacinį laišką ir dalyvauti keliuose pokalbiuose. Jei viskas pasiseka, galima vykti nemokamų bakalauro studijų į Vokietiją.

Studijos su „Lidl“ vokiškai vadinamos „duales Studium“ („dualiosios studijos“). Tai atitiktų Lietuvoje labiau žinomą anglišką terminą „applied science“.

Dalį studijų laiko studentai mokosi Baden Viurtembergo aukštosios mokyklos filiale Heilbrono mieste, o paskui atlieka praktiką dirbdami „Lidl“ parduotuvėse.

„Antraisiais studijų metais vieną iš semestrų anglų kalba galima studijuoti su užsieniečiais „Erasmus“ programos dalyviais. Tai puiki galimybė perteikti visą patirtį, nes net jei vis dar esi žalias, jie tą akimirką yra dar žalesni. Vieną iš semestrų taip pat galima studijuoti užsienyje, ne Vokietijoje – įmonė kompensuoja išlaidas, svarbu rodyti didelį norą ir motyvaciją“, – įspūdžiais dalijosi Skaistė.

Per praktiką studentų užduotis – perprasti parduotuvės darbo mechanizmą, per kiekvieną praktikos etapą prisiimant vis daugiau atsakomybės.

„Pradedama nuo kasininko pareigų, o šiuo metu esu ties pamainos vadovo mokymo programos etapo pabaiga. Vasarą laukia filialo vadovo darbas, o porą rudens mėnesių praktikuosiuosi Lietuvoje. Tikslas – regiono vadovo pareigos“, – savo planus atskleidė Skaistė.

Nelengva, bet įdomu

Rugsėjį Vokietijoje Skaistė pradėjo antruosius studijų metus. Ji pripažįsta, kad studijos čia nelengvos – „Lidl“ studentai, norintys nemokamai studijuoti, turi rodyti puikius rezultatus: „Egzaminų fazė visada kiek įtempta, bet ir Lietuvoje sesijų metas – ne rožėmis klotas.“

Mergina pasakojo, kad įspūdžių daug ir įvairių: „Pradžioje kildavo sunkumų dėl kalbos, vidurkis nebuvo toks, prie kokio buvau pripratusi mokykloje, nors darbo dėjau dar daugiau. Bet visos pastangos atsiperka. Sutinki be galo daug naujų žmonių, protingai planuodamas laiką gali daug keliauti. Bendramoksliai dabar man ir draugai, ir šeima. Visi labai brangūs.“

Prieš pradėdama studijuoti apie „Lidl“ Skaistė daug nežinojo, bet šiandien gali pasigirti suprantanti ir prekybos užkulisius. „Žvelgiant pirkėjo akimis, parduotuvėje viskas vyksta savaime: ateini, sumoki, išeini. Praktika žavi tuo, kad gali pamatyti, kiek daug procesų įvyksta už kadro, kad kiekvienas pirkėjas gautų savo prekę ir kitą dieną vėl grįžtų į „Lidl“, – pasakojo ji.

Neabejotinai grįš

Nė vienas studentas nėra susaistomas įsipareigojimais dirbti prekybos tinkle po studijų ar žūtbūt jas baigti, bet Skaistė džiaugiasi tuo, ką turi, ir tiki, jog tinkamai pasirinko studijas.

Baigusi studijas Skaistė ketina grįžti į Lietuvą. Ji nori prisidėti prie šio prekybos tinklo plėtojimo mūsų šalyje ir teigia „Lidl“ vertinanti ne tik kaip savo studijų rėmėją – padirbėjusi parduotuvėje ji šimtu procentu pasitiki šiuo prekybos tinklu bei jo siūlomų prekių kokybe.

„Lidl“ man yra kur kas daugiau nei parduotuvė, kurioje prekiaujama iš dėžių arba bananai kainuoja 66 centus. „Lidl“ reiškia mano studijas, draugus, mano naują patirtį, mano turimas ir būsimas galimybes.

Jei kas savęs klausia, ar verta bandyti teikti studijų paraišką, nedvejodama paraginčiau: būtinai bandykite! Aš pati ir antrąkart daryčiau tą patį“, – mąstantiems apie tokių studijų galimybę patarė Skaistė.

Pageidaujantieji studijuoti kartu su „Lidl“ paraiškas įmonei gali teikti iki 2017 m. vasario 28 d. Daugiau informacijos apie šias studijas pateikiama bendrovės „Lidl Lietuva“ karjeros svetainėje https://karjera.lidl.lt.

Šis straipsnis yra projekto „Lidl iš arti“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.