Skandinavų bankininką pribloškė lietuvių pasitikėjimas: „Aš galiu“

„Tai, kas man visuomet padaro didžiulį įspūdį atvykus į Lietuvą - itin ryški „aš galiu“ kultūra. Jauni žmonės nori dirbti, siekti rezultato ir įrodyti, kad jie gali daug nuveikti“, - sako “Danske Bank“ Finansų grupės vadovas Mortenas M. Christensenas.

Prieš porą metų M. M. Christensenui teko įveikti gana nelengvą iššūkį – įkurti padalinį Vilniuje, kuriame dirbtų ketvirtadalis „Danske Bank“ finansininkų komandos.
Prieš porą metų M. M. Christensenui teko įveikti gana nelengvą iššūkį – įkurti padalinį Vilniuje, kuriame dirbtų ketvirtadalis „Danske Bank“ finansininkų komandos.
„Danske Bank“ biuro technologijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Danske Bank“ biuro technologijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 4:33 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:02 AM

Prieš porą metų jam teko įveikti gana nelengvą iššūkį – įkurti padalinį Vilniuje, kuriame dirbtų ketvirtadalis “Danske Bank“ finansininkų komandos. Ir šuo metu Vilniuje jau dirba daugiau kaip 50 sumanių ir talentingų finansų srities profesionalų.

Jie svarbias užduotis atlieka kartu su kolegomis Danijoje bei kitose šalyse, kuriose darbuojasi “Danske Bank“. Pasak M. M. Christenseno, Lietuvoje milžinišką įspūdį daro jaunų žmonių noras dirbti.

-- Kada ir kodėl buvo nutarta įkurti banko Finansų grupę Lietuvoje? – paklausėme M. M. Christenseno.

– Šis sprendimas buvo priimtas maždaug prieš porą metų.

Per finansų krizę ir po jos ieškojome naujų veiklos būdų - kūrėme naujus verslo modelius, labiau atitinkančius pasikeitusį pasaulį. Jų reikėjo ir organizacijos viduje esančiuose skirtinguose padaliniuose, ir stengiantis atitikti priežiūros institucijų reikalavimus.

Turimų resursų ir turimų įgūdžių viskam aprėpti nepakako. Juk reikėjo įveikti ir kilusius iššūkius, ir atlikti kasdienes užduotis.

Dėl šių priežasčių nusprendėme plėsti veiklą Lietuvoje. Bet nutarėme  joje kurti ne naują paslaugų centrą, o suburti globalią komandą, kurios specialistai dirbtų kartu su kolegomis iš kitų šalių ir savo kompetencijomis praturtintų jau egzistuojančius padalinius.

Tokiu būdu užtikrinome žinių bei gerosios praktikos sklaidą ir kitose šalyse.  Globali komanda suteikia galimybę atlikti visus darbus nuo A iki Z. Būtent tai yra viena iš mūsų sprendimo stiprybių. Ji padaro atliekamą darbą dar įdomesnį, leidžiai mums būti dar labiau konkurencingiems bei pasiūlyti darbuotojams patrauklų karjeros kelią.

Specialistai Lietuvoje padeda identifikuoti pelningus ir nepelningus banko produktus bei paslaugas, remiantis jų pateiktomis analitinėmis įžvalgomis planuoti banko veiklą, taip pat užtikrina, kad „Danske Bank“ grupė nepažeistų įvairių reguliacinių nuostatų ir išvengtų potencialių baudų. Ji valdo ir apskaitą.

Retas paslaugų centras Lietuvoje turi savo tarptautinių sandorių kainodaros (angl. – international transfer pricing) specialistus, o jų  „Danske Bank“ grupės finansų komandoje dirba net du.

- Kokie buvo pagrindiniai iššūkiai, kuriuos teko įveikti įgyvendinant šį sumanymą?

– Pradėsiu nuo pozityvių dalykų: tuo metu Lietuvoje jau buvome įkūrę „Danske Bank“ Globalių paslaugų centrą (GPC), todėl iškart buvo išspręsti įvairūs infrastruktūros ir praktiniai klausimai. Taigi įgyvendinti sprendimą buvo kur kas lengviau – finansų grupės „namais“ tapo GPC. 

Vis dėlto kolegoms Danijoje teko išmokti dirbti kitaip – dalintis užduotimis su „nematomais žmonėmis – kasdien susisiekti su jais  telefonu, elektroniniu paštu ar kitomis ryšio priemonėmis.

Visiems teko išmokti dirbti globaliose komandose, o tai iš tiesų buvo dvigubas iššūkis. Juoba kad tuo pačiu metu egzistuojančią organizaciją perkėlėme į kitą vietą, esančią 30 kilometrų nuo centrinės būstinės.

Sprendimas dirbti iš Lietuvos ir iš Danijos sukūrė naują situaciją, prie kurios žmonės turėjo prisitaikyti. Ir jie tai padarė nepriekaištingai.  

Kita vertus, išmokome dirbti kitaip, ir ilgainiui tai tapo įprasta. Grubiai skaičiuojant, pusė susitikimų, kuriuose dalyvauju, yra telekonferencijos, „Skype“ skambučiai ar telefoniniai pokalbiai – visos dienos realiuose susitikimuose praleisti netenka.

- Kokių pastebite kultūrinių skirtumų tarp Lietuvos ir Danijos?

–  Tai, kas man visuomet padaro didžiulį įspūdį atvykus į Lietuvą - itin ryški „aš galiu“ kultūra. Jauni žmonės nori dirbti, siekti rezultato ir įrodyti, kad jie gali kurti pridėtinę vertę.

Mano galva, tai yra didžiulė pozityvi jėga, kurią pastebi kiekvienas. Kai atsiduri tokioje vietoje, kur retas sunkiai dirba, tu prarandi tą jėgą. Tačiau atsidūrus ten, kur  visi dirba noriai,  visi siekia tikslų, ši pozityvi jėga labai padeda ir esantiems šalia  judėti pirmyn.

Kultūriniai skirtumai tarp Lietuvos ir Danijos, mano galva, nėra dideli. Aišku, jų yra, tačiau jie gana nesunkiai suvaldomi – skirtingose šalyse dirbačios komandos tikrai lengvai viena kitą supranta.

- Ar Lietuvoje veikiančios finansų institucijos, paslaugų centrai konkuruoja dėl darbuotojų?

– Dalis Lietuvoje dirbančių specialistų į mūsų banką atėjo iš kitų finansinių institucijų, dalis – iš kitokios srities įstaigų. Pastebėjau, kad šioje šalyje padalinius steigia vis daugiau finansų korporacijų, nes čia daug gerų šios srities specialistų. Tad gana lengva rasti pajėgų, kurių reikia dabar ir kurių reikės ateityje.

Konkurencija dėl darbuotojų, žinoma, yra nemenka. Rinka yra įkaitusi, ir dėl reikalingų įgūdžių turime varžytis su kitais jos dalyviais. Tačiau jaučiu, kad žmonėms patinka tai, kaip mes čia dirbame, jiems patinka kasdieniai profesiniai iššūkiai ir tai, kad lietuviai su kolegomis Danijoje dirba kaip viena komanda.

- Kaip pastebite, kas rūpi darbuotojams Lietuvoje?

-  Darbuotojams tiek Lietuvoje, tiek ir Danijoje svarbūs labai panašūs dalykai.

Mes samdome itin išsilavinusius žmones, kurie nori gauti įdomių ir sudėtingų užduočių, kurie nori jausti, kad jų darbas turi prasmę, kad jis yra svarbus visam bankui.

Siūlomas atlyginimas nebėra vienintelis ir svarbiausias parametras, kuriuo konkuruoja skirtingos įmonės. Nes karjeros galimybės yra gyvybiškai svarbios kolegoms visose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.