Kaunietis gyvena iš to, kad kasdien išsprendžia po 15 kryžiažodžių

Lietuvą apėmusi tikra kryžiažodžių manija – leidėjai skaitytojams siūlo net kelių dešimčių pavadinimų kryžiažodžių žurnalus ir jų paklausa nesiskundžia. Stinga nebent profesionalių kryžiažodžių sudarytojų, kurie vienas kitą Lietuvoje pažįsta ir iš pavardžių, ir iš darbo braižo.

Per mėnesį Arvydui tenka išspręsti ir pataisyti daugiau kaip 400 kryžiažodžių, o kasdien jis suka galvą mažiausiai prie 15.<br>123fr nuotr.
Per mėnesį Arvydui tenka išspręsti ir pataisyti daugiau kaip 400 kryžiažodžių, o kasdien jis suka galvą mažiausiai prie 15.<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 3:25 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:13 AM

Vienas tokių profesionalų – kaunietis Arvydas Laukevičius. Kaip pats sako, kryžiažodininko karjerą jis pradėjo prieš du dešimtmečius ir šiandien puikiai žino, koks kryžiažodis publikai patiks.

„Mano galva pirmiausia jis turi būti įdomus, ne per daug sunkus. Sunkūs kryžiažodžiai skirti profesionalams, aš tokius irgi sudarinėju“, – pasakojo Arvydas.

Per du neįprasto darbo dešimtmečius kryžiažodžių kūrimo paslaptis Arvydas išsiaiškino pats, nes mokytis nebuvo iš ko. Pastaraisiais metais jis kryžiažodžių nebesudarinėja, o tik tikrina kitų, mažiau patyrusių kolegų darbus.

Per mėnesį Arvydui tenka išspręsti ir pataisyti daugiau kaip 400 kryžiažodžių, o kasdien jis suka galvą mažiausiai prie 15.

Tačiau profesionalas nesiskundžia – juokauja, kad jo atveju darbas tapo hobiu. Visą gyvenimą Arvydas domėjosi istorija bei geografija, o štai žinios apie meną ir kultūrą karjeros pradžioje buvo paviršutiniškos. Įvairias spragas Arvydas sako kamšantis kasdien.

„Kad reikia daug žinoti – faktas. Kuo daugiau žinai tuo lengviau pačiam, be to turi daugiau laisvės viską aprėpti. Sprendžiant kryžiažodžius reikia ir literatūrinių gebėjimų, kad nebūtų sausa. Jeigu perrašomi apibūdinimai iš žodyno visą laiką jie nelabai įdomūs“, – sakė kryžiažodininkas.

Arvydas pabrėžia, kad geras kryžiažodis turi būti nebanalus ir nešabloninis bei būtinai turėti tik vieną sprendimą – jei paliksi vietos interpretacijai, neatsiginsi entuziastų skundų.

„Kažkadavienas mums rašė didelius raštus, reikėjo atsakinėti, jis praktiškai lindo į istoriją, semantiką, jau taip giliai bandė įrodyti, kad reikia rašyti taip, nors visur rašoma kitaip“, – prisiminė Arvydas.

Prieš kryžiažodį atiduodant spausdinti jį patikrina bent keli žmonės, nes klaidos šioje srityje gali kainuoti labai brangiai. Dėl šios priežasties vienu šaltiniu niekada nepasitenkinama. „Televizijoje kai vyko lošimas, turėjai sugalvoti klausimus ir pateikti šaltinius. Jei klausimas tūkstančio vertės, reikia trijų šaltinių ir ne vadovėlių, rimtesnių šaltinių plius kopija. Buvo sunkus darbas ir daugiau buvo sportas pačiam sau“, – pasakojo vyras.

Biologo išsilavinimą turintis Arvydas dirba ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto neurotoksikologijos laboratorijoje inžinieriumi. Vyras juokauja, kad tik tirdamas metalus gali atsikvėpti nuo kryžiažodžių ir galvosūkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.