Apie kalbos jėgą: nauja praktika, padėsianti Lietuvos verslui susikalbėti

Kaip bendrauti, kaip susikalbėti ir svarbiausia – kaip išgirsti? Atsakymų į šiuos klausimus ieškos balandžio 6-8 dienomis Marijampolėje įvyksianti „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.

Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Balandžio pradžioje Marijampolėje vyks „Art of Hosting“ – įtraukiančio bendradarbiavimo metodikos sesija.
Justas Kučinskas.
Justas Kučinskas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 24, 2017, 7:16 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 8:40 AM

Pasak vieno iš sesijos organizatorių ISM vadybos ir ekonomikos universiteto valdybos nario ir ARVI akcininko Justo Kučinsko, „Art of Hosting“ praktika verslui – tai galimybė organizacijoms ir individams atrasti susikalbėjimo kelius.

Jos metu skirtingi žmonės vienoje salėje įvairiais formatais tris dienas kalbėdamiesi, keldami svarbius klausimus ir mokydamiesi vieni iš kitų patirčių, gali įgauti stiprų energetinį postūmį.

Patyrę svečiai

Sesijoje savo patirtimi dalinsis du svečiai, šios metodikos „stiuardai“, patyrę ir pasaulyje gerbiami įtraukiančios lyderystės praktikai.

Vienas jų – biologijos mokslų daktaras, verslo konsultantas Philas Cassas, JAV vadovavęs didžiuliam ligoninių tinklui. Jis jau 13 metų ugdo įtraukiančios lyderystės ir bendradarbiavimo kultūrą savo valdomose organizacijose, mėgsta dirbti su vykdančiaisiais vadovais, perduoda savo žinias ir remia juos vystant organizacinę kultūrą versluose, kuri padeda suklestėti.

Kita viešnia – iš JAV kilusi ir Naujojoje Zelandijoje gyvenanti Mary Alice Arthur. Ji – organizacijos SOAR įkūrėja ir asmeninė konsultantė, daugiau nei 20 metų dirbanti su itin plataus spektro organizacijomis ir padedanti efektyviai spręsti vidaus ir išorės komunikacijos problemas, naudodama „Art of Hosting“ praktiką.

„Mary Alice laikosi tokios krypties, kad kiekvienas iš mūsų nešasi ir savo gyvenimo ir konkrečios dienos istoriją. Nuo senų laikų žmonės per istorijas gebėjo papasakoti tai, kas svarbu, perduoti išmintį iš kartos į kartą. Apie savo organizacijas ir verslo procesus kalbėdami išskirtinai profesionalia ir į matematinį tikslumą pretenduojančia kalba mes ir vienas kitą imame matyti kaip mašinas, ar tam tikras formules, – pasakojo J.Kučinskas.

Ką tik didžiuliame „Art of Hosting“ renginyje JAV dirbusi viešnia skrido į Australiją, o kovo pabaigoje su J. Kučinsku susitiks Švedijoje, kur vykdys savo misiją svarbiame metiniame „Art of Hosting“ praktikų renginyje. Skandinavijos šalyse tokios tvaraus verslo perspektyvas skatinančios sesijos yra labai populiarios.

Tik pakalbėti neužtenka

„Daug kas klausia: kaip įtraukiančio bendradarbiavimo, arba, kitaip tariant pokalbių formų praktikos gali būti vertingos versle? Atsakau – kalba potencialiai yra dvilypė jėga, ji gali ir uždaryti žmones ir juos atverti, ir paslėpti tiesą ir ją parodyti, padėti susitarti arba sukelti karą. Reikia atsikratyti požiūrio: „Pakalbėsime – ir išsiskirstysime, kas iš to?“

Turime mokytis ne tik profesinių – finansinių pelno ir nuostolio ataskaitų, gamybinių rodiklių, teisinių, ar vadinamųjų „žmogiškųjų išteklių“ valdymo – kalbų, bet mums visiems bendros kalbos. Tik sutelkus dėmesį į bendrą organizacijos narių kalbą, jų gebėjimą susikalbėti, organizacija gali veikti kryptingai ir išvien ir bent kažkiek išvengti dažnai brangiai kainuojančių žmogiškųjų nesusipratimų.

Man įstrigo viena įžvalgų iš mūsų pirmosios „Art of Hosting“ sesijos, kai organizacijų vadovai ir jų pavaldiniai sėdėjo bendrame rate. Vienas lyderių tuomet pasakė: „Aš turiu atsiprašyti visų, apie kuriuos turėjau kitokią nuomonę. Dabar aš tuos žmones pažįstu ir jau visai kitaip įsivaizduoju savo organizaciją.“

Mes pasiūlome bendravimo formatus, kurie atskleidžia kiekvieno dalyvio potencialą, moko komandos narius efektyviai susitarti, o mūsų saikingai įterpiamos teorinės žinios leidžia dalyviams iš esmės suprasti bendradarbiavimo praktikų organizacijose svarbą“, – kalbėjo J. Kučinskas.

Jo įsitikinimu, įmonėse dirbantiems žmonėms nuolat reikia aukštesnių grandžių pritarimo, sprendimo, įvertinimo, bet iš tiesų galutinį rezultatą lengviau pasiekti, kai visi – nuo valdybos narių iki žmogaus, sukančio varžtą – yra viename kambaryje, kartu pietauja, vakarieniauja.

„Jeigu praktikoje dalyvauja didelė dalis organizacijos narių per tris dienas galima išspręsti tai, ko išties nepavyko padaryti per metus, mat visi organizacijos ekosistemos dalyviai trims dienoms atsiduria vienoje vietoje ir trauktis nebūna kur: jeigu kažkurio klausimo negalima išspręsti tuoj pat, vadinasi jo neįmanoma išspręsti apskritai. Mūsų tikslas – užtikrinti, kad toks susitikimas iš chaotiškos skirtingų idėjų ir asmenybių gausos virstų visiems priimtinomis ir aiškiomis veiklos kryptimis – tvirtino J.Kučinskas.

ISM vadybos ir ekonomikos universitete Kūrybingumo ir inovacijų kursą dėstantis J.Kučinskas tikina – kai tokio formato sesijos vyksta vienoje įmonėje, visi kartu gali dirbti bendrais klausimais, jeigu dalyvauja skirtingos įmonės – jos gali dirbti grupelėmis, lygiagrečiai su keliais fasilitatoriais, o jeigu dalyviai yra iš įvairių organizacijų ir šalių susirinkę individai įprastai dėmesys yra sutelkiamas į galimybę mokytis iš patirčių įvairovės, išgryninti ir apibrėžti geriausias patirtis, padirbėti su naujai įgytų žinių pritaikymo projektais.

Pavojai ir kompromisai vadovams

Anot jo, „Art of Hosting“ sesijoje nebelieka vieno lyderio, vadovo, kurio reikia klausyti. Viskas vystosi bendruomeniniu principu.

„Vadovai savo darbe dažnai jaučiasi įsipareigoję nuolat komunikuoti, įtraukti, įvertinti ir t.t., dienos rutina dažnai reikalauja iš jų „kažką sakyti“... Kartais nutinka, kad nebelieka jėgų, laiko, o galbūt ir įpročio klausytis.

Nuolat būdami priešakyje vadovai gali tapti atskirti nuo likusios komandos, galiausiai nebežinoti, kaip jų komandos nariai tarpusavyje bendrauja arba netgi nežinoti, kas iš tiesų slypi po jiems įteikiamomis ataskaitomis. Gali nutikti ir taip, kad už visos organizacijos sėkmę arba nesėkmę lieka atsakingas tik vienas vadovas, tik jis vienas supranta kur link juda organizacija, o visi kiti – vien vykdytojai.

Savo sesijose mes siekiame sukurti formatą, kur vadovai gali pasijusti tikraisiais komandos nariais, o visa komanda savotiškai gali pajausti atsakomybę, kurią jaučia vadovas.

Mes sukuriame sąlygas organizacijai peržengti vertikaliąją hierarchijos struktūrą, tačiau tuo pat metu akcentuojame, jog bendruomeniškumas yra tik viena iš galimų ir ne visuomet tinkančių darbo organizavimo formų. Svarbiausia, kad vadovas jaustųsi galįs sąmoningu sprendimu pasitelkti tokį vadovavimo ir darbo būdą, kurio reikalauja konkreti organizacijos situacija.“, – kalba J. Kučinskas.

Pats būdamas vienu iš ARVI partnerystės verslų akcininkų jis vis dėlto nėra įsitraukęs į kasdienį verslą.

„Lietuviškuose versluose vis dar yra įprasta, kad akcininkas dalyvauja versle visiškai įsitraukęs, ir kadangi yra akcininkas – kaip pasakė, taip ir bus. Pernelyg didelis akcininko įsitraukimas į kasdienę veiklą gali nepalikti vietos atsiskleisti samdomo vadovo kompetencijai, nepalikti vietos jo ar jos lyderystei skleistis. Kitas akcininko veiklos variantas – pasamdyti valdybą, atiduoti visas vadeles, ir visiškai nesikišti į verslą.

Aš savo veikloje matyčiau savotišką pusiausvyrą tarp dviejų kraštutinumų: vadovas per bendruomenės formavimo sesijas gali sužinoti, kokie žmonės dirba jo organizacijose ir padėti jiems kartu spręsti svarbius klausimus, leidžiant žmonėms kurti turinį, pats veikiau pasiūlydamas formatą. Formatas arba forma savaip lemia ir turinio kokybę. Filosofiniame lygmenyje galima teigti, jog gėlei, norinčiai gražiai skleistis, reikalinga akis, kuri tai stebėtų. Tiesiog išsiskleisti ji tarsi galėtų ir pati, tačiau skleidimasis virsta grožiu tik tuomet, kai yra pastebėtas ir stebimas. Tokia metafora mums sako, kad akcininkai gali leisti žmonėms skleistis kitaip“, – teigė J. Kučinskas.

***

* „Art of Hosting“ praktikos Lietuvoje prasidėjo 2013 m. nuo keleto jaunų entuziastų, kurie gavę išsilavinimą Skandinavijos šalyse, pamatė, kad tokios praktikos gali būti labai efektyvios situacijose, kur geriems sprendimams gimti yra reikalingas visų sistemos narių įsitraukimas ir bendradarbiavimas.

* Daugybė užsieniečių ir lietuvių susijungė, kad susodintų į vieną kambarį ir moksleivį, ir ministrą, idant tokioje erdvėje jie išspręstų aktualias problemas“. Taip susikūrė „Art of Hosting in Education“, išgarsinęs Lietuvą tarptautinėje „Art of Hosting“ praktikų bendruomenėje.

* Metodai taikomi įvairiomis formomis: rengiant moksleivių ir universitetinio ugdymo metodikas, kviečiant regionų ir miestų bendruomenes kalbėti apie jų ateities vizijas, verslo organizacijose, ir netgi kūrybiniuose teatro režisūros procesuose.

* ISM vadybos ir ekonomikos universiteto valdybos nario, kūrybingumo ir inovacijų kurso dėstytojo ir ARVI akcininko Justo Kučinsko ir jo bendraminčių Phil Cass, Mary Alice Arthur, Aurimo Ražanausko, Severo Švedo, bei Agnės Sakalauskienės organizuojama „Art of Hosting“ sesija vyks Marijampolėje balandžio 6-8 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.