Štai kas nutiko, kai restoranas atsisakė grynųjų pinigų

Prieš daugiau nei trejus metus išbandę naują verslo idėją – tiekti maistą tiesiai į biurus, vėliau sostinėje įkūrę pirmąjį dienos pietų restoraną, veikiantį nuo 11 iki 15 val. ir pakeitusį įprastą dienos pietų pateikimo koncepciją, bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. 

Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br>D. Umbraso nuotr.
Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br>D. Umbraso nuotr.
Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br> lrytas.lt nuotr.
Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br> lrytas.lt nuotr.
Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br>J. Stacevičiaus nuotr.
Bendrovės „Pietausim.lt“ akcininkai žengė dar vieną novatorišką ir Lietuvoje neįprastą žingsnį – savo restoranuose visiškai atsisakė grynųjų pinigų. <br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2017, 4:42 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:38 PM

Kas lėmė tokį sprendimą ir kaip šį žingsnį sutiko klientai?


Atsisakyti grynųjų buvo pragmatiškas, o ne marketingo specialistų sugalvotas sprendimas, kurį klientai sutiko labai pozityviai.


Bendrovės „Pietausim.lt“ bendraturtis Saulius Šaltenis pasakoja, jog mintis atsisakyti grynųjų kilo 2015 metų pradžioje, kai Lietuvos nacionalinę valiutą litą pakeitė euras.

 Tuomet buvo nustatytas pereinamasis laikotarpis, kai cirkuliavo abi valiutos, tad ir priimti, ir atiduoti grąžą reikėjo ir litais, ir eurais.


Restoranui, kuris vos per 4 darbo valandas turėjo suspėti aptarnauti apie 300 žmonių, neišvengiamai kylanti gaišatis dėl atsiskaitymo dvejomis valiutomis ir skirtingų jų kursų skaičiavimų, buvo lyg akmuo po kaklu. Todėl vienas akcininkų, anksčiau dirbęs bankininkystės sektoriuje, pasiūlė paprastą ir aiškią idėją – visiškai atsisakyti grynųjų.

Šis sprendimas pasiteisino su kaupu – įvertinę, jog atsiskaitymas vyksta labai greitai ir sklandžiai, nereikia gaišti laiko prie kasos aparatų, klientai „atsidėkojo“ išaugusia apyvarta. Be to, atsisakius grynųjų buvo eliminuotos galimos darbuotojų klaidos priimant pinigus ar atiduodant grąžą ir galimi trūkumai kasoje.

 Dabar trys bendrovei priklausantys restoranai kartu per dieną pamaitina apie 1000 žmonių, čia galima atsiskaityti visų tipų mokėjimo kortelėmis. Tad atsiskaitymas kasose iš esmės visiškai neužtrunka ir klientai gali greitai neštis maistą prie stalo.
 
 
Kadangi dauguma bendrovės „Pietausim.lt“ restoranų lankytojų yra inovatyvus jaunimas, kuriam labai patinka naujovės ir progresas, grynųjų pinigų neturėjimas einant pietauti jiems tapo netgi savotišku mados reikalu. Ypač tai juntama „Technopolio“ biurų pastate pradėjusiame veikti restorane „Busy Beet“, į kurį kasdien susirenka pietauti apie 400 greta esančių biurų dirbančiųjų ir kuriems grynieji yra tarsi vakarykštės dienos simbolis.

 Be to, nemažai jų dirba užsienio kapitalo įmonėse ir yra patyrę, jog, tarkime, Švedijoje maždaug kas antrame restorane atsiskaitymas – tik bankų kortelėmis.
 
 
„Pietausim.lt“ bendrovei priklausančiuose restoranuose lankytojai savitarnos būdu gali išsirinkti vieną iš dviejų dienos sriubų ir iš keturių antrųjų patiekalų bei garnyro, kurio kiekis neribojamas. Sriuba kainuoja iki 1 euro, antrieji pateikalai – iki 4 eurų. S. Šaltenio manymu, sėkmingą tokio tipo restoranų veiklą užtikrina kokybiški patiekalai ir aptarnavimo greitis.

Vadovo teigimu, kadangi dauguma klientų į tokius restoranus užsuka kasdien, bet ne savaitgaliais ar švenčių progomis, labai svarbu nuolat išlaikyti vienodą kokybės lygį. Vienas iš būdų – pasamdyti gerą, patyrusį virtuvės šefą ir jį tinkamai motyvuoti.

 Štai, „Busy Beet“ virtuvei vadovauja 15 metų darbo patirtį prestižiniuose viešbučiuose turintis šefas, kuris be tiesioginio atlygio per trejus metus gaus ir bendrovės akcijų bei taps bendraturčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.