Neįtikėtina, kaip paprastai turtus susikrovė jauniausias pasaulio milijardierius

Kasdien amerikiečiai internete išleidžia apie 1,2 milijardo dolerių. Per pastaruosius penkerius metus šis skaičius išaugo dvigubai, o ateityje planuojamas dar vienas šuolis.

 Patrickas Collisonas tapo jauniausiu pasaulio milijardieriumi. <br>  Balazs Gardi ("Bloomberg") nuotr. 
 Patrickas Collisonas tapo jauniausiu pasaulio milijardieriumi. <br>  Balazs Gardi ("Bloomberg") nuotr. 
 Patrickas ir Johnas Collisonai tapo jauniausiais pasaulio milijardieriais<br>  Balazs Gardi ("Bloomberg") nuotr. 
 Patrickas ir Johnas Collisonai tapo jauniausiais pasaulio milijardieriais<br>  Balazs Gardi ("Bloomberg") nuotr. 
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Amerikoje atliekamų internetinių mokėjimų keliauja per "Stripe" serverius <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 16, 2017, 3:31 PM

Nepaisant to, internetinių atsiskaitymų sistemos yra gana senos ir lėtos – dar visai neseniai kompanijos norėdamos atidaryti internetinę parduotuvę turėjo eiti į banką ir pildyti krūvas dokumentų. 

Nusprendę išspręsti šią problemą du broliai iš Airijos Patrickas ir Johnas Collisonai pasitelkė kodą ir netrukus galėjo džiūgauti tapę jauniausiais milijardieriais pasaulyje, rašo „Bloomberg“.

Sukūrė tai, ko reikėjo

2010 metais brolių kompanija „Stripe“ pradėjo kurti programinę įrangą, kuri leistų verslams akimirksniu gauti visus internetiniams mokėjimams reikiamus dalykus. Šis produktas tapo tikru hitu tarp Silicio slėnio startuolių – sukurta sistema pradėjo naudotis tokia verslai kaip „Lyft“, „Facebook“, „DoorDash“. 

Dabar kompanijas kasmet atlieka internetinių transakcijų už dešimtis milijardų dolerių, o uždirba nuo kiekvieno pervedimo dalį pinigų pasiimdami sau. Daugelis to gali net nežinoti, bet pusė amerikiečių, kurie praėjusiais metais ką nors pirko internetu, naudojosi būtent „Stripe“ kurta sistema. 
 
Dėl to „Stripe“ dabar vertinamas 9,2 milijardais JAV dolerių, o  26 ir 27 metų broliai, įkūrę kompaniją, tapo jauniausiais milijardieriais pasaulyje. 

 

Svarbus žingsnis

Mokėjimų rinka – tikras kovos laukas. Čia kasmet įkuriama daugybė startuolių, vietos po saule ieško didieji bankai ir tokios kompanijos, kaip „Google“ ar „Apple“. Dėl tokios konkurencijos atsiranda tokių, kurie stebisi – kaip vos prieš kelerius metus sukurtas startuolis gali būti taip gerai vertinamas?

„Kompanijos vertė didesnė nei daugybės žaidėjų, kurie rinkoje buvo ilgus metus, turi tūkstančius klientų ir kur kas daugiau vartotojų“, - pasakojo „Forrester Research“ analitikas Brendamas Milleris. 

Viena iš priežasčių pateisinti įspūdingus skaičius – naujas „Stripe“ bendradarbiavimas su „Amazon“, didžiausiu transakcijų „vartotojų“ internete. Pastarosiomis savaitėmis kompanija pradėjo valdyti didelį skaičių, nors tiksliai neaišku kokį, „Amazon“ perlaidų. 

Kol kas nei „Amazon“, nei „Stripe“ apie savo sandorį nekalba – apie naują partnerystę išduoda tik „Amazon“ logotipas prie „Stripe“ klientų. 

Ambicingi tikslai

Vis dėlto „Stripe“ tikslas neapsiriboja siekiu į pasaulį išsiųsti daugiau knygų, dulkių siurblių ar kompiuterių, jie nori „padidinti interneto bendrąjį vidaus produktą“. 

Kompanija turi ambicingą idėją – pakeisti viską, kaip veikia verslai, perkelti daugumą operacijų į internetą ir suteikti šansą  kiekvienam turinčiam gerą verslo idėją. 

„Mes manome, kad suteikdami dviem žmonėms kažkur garaže tokią pat infrastruktūrą, kokią turi tūkstantinės kompanijos, tikrai sulauktume gerų rezultatų“, - teigė P. Collisonas. 

Pradžių pradžia 

Broliai užaugo nedideliame Airijos miestelyje Drominire. Vaikinų tėvai, pagal išsilavinimą mokslininkai, nusprendė pasukti į verslą  - tėvas valdė 24 miegamųjų viešbutį, o mama iš namų vadovavo korporacinių mokymų įmonei. 

„Verslumas yra žavus žodis, bet tai neatrodo kažkas, ko reikėtų siekti. Viskas ateina natūraliai, nes viskas, ką daro tavo tėvai, atrodo normalu“, - kalbėjo P.Collisonas, jauniausias pasaulyje milijardierius. 

Kai mokykloje jam buvo nuobodu, vaikinas, pasislėpęs nuo mokytojų, skaitydavo knygas. Tiesa, vėliau sužinojo, kad visi mokytojai apie jo pomėgį žinojo, tik nieko jam nesakė. 

Paskutinius metus vaikinas mokėsi iš namų, kad galėtų greičiau atlikti visus testus – mokyklą jis baigė būdamas 16 metų. 

„Tikrai protingiausias šešiolikmetis Airijoje“, - rašė vienas šalies laikraštis, kai P.Collisonas laimėjo metų jaunojo mokslininko prizą už savo sukurtą programavimo kalbą ir dirbtinio intelekto sistemą. 

Verslo pradžia

Baigęs mokyklą vaikinas išvyko į Ameriką studijuoti Masačiusetso technologijų universitete, o po kelerių metų čia atvyko ir jo brolis Johnas, įstojęs į Harvardą. 

Laisvu nuo mokslų metu vaikinai kūrė mobiliąsias programėles. Pirmoji jų leido vartotojams už 8 dolerius ne tinkle naršyti „Wikipedia“ - broliai sugebėjo padaryti taip, kad sudėtingiausias kodas tilptų į paprastą programėlę. 

2009 metais jie metė mokslus ir pradėjo dirbti su tuo, kas vėliau tapo „Stripe“. Broliai įkūrė savo kompaniją netoli tuometinio „PayPal“ biuro, o į darbą kasdien važinėjo dviračio. 

„Tai žmonės, kurie atvyko į Kaliforniją neužteršti Silicio slėnio oru. Jie kur kas paprastesni ir malonūs. Tikrai netikėta, kad du broliai iš mažo kaimelio gali sukurti vieną svarbiausių kompanijų internetui“, - sakė „Paypal“ akcininkas Mike’as Moritzas. 

2011 metais „Stripe“ pradėjo savo veiklą – kompanijoms savo internetinio puslapio kodą papildyti 7 eilutėmis ir jau galėjo užsiimti internetine prekyba. 

Tai, kas anksčiau atimdavo kelias savaites, dabar galėjo būti padaryta per porą minučių. Ir netrukus apie tai sužinojo visas pasaulis. 

Žiūrėjo skeptiškai

Nors įvairūs startuoliai iš karto susidomėjo nauja sistema, potencialūs investuotojai buvo atsargūs – kaip keli jaunuoliai gali pakeisti viso interneto finansinę struktūrą, kai čia veikia tokia žaidėjai kaip „PayPal“?

Jų nuostabai patys „PayPal“ įkūrėjai Peteris Thoelas ir Elonas Muskas pripažino, kad jų sukurta technologija atsilieka nuo pokyčių. 

Dėl to šiandien „Stripe“ paslaugomis naudojasi daugiau kaip 100 tūkst. verslų. Kompanija saugo jų pagrindinę finansinę informaciją, kovoja su apgavystėmis ir padeda naujoms paslaugoms, tokioms kaip „Apple Pay“. Už savo paslaugas „Stripe“ gauna 2,9 proc. nuo kiekvieno atlikto pavedimo. Nors pati kompanija neatskleidžia, kiek  pervedimų atlieka, skaičiuojama, kad per metus per jos sistemą pereiną apie 50 milijardų dolerių, kurie galėtų virsti 1,5 milijardų pelnu. 

Darbo vieta

2016 metais „Stripe“ perkėlė savo biurą į San Francisko startuolių rajoną „SoMa“. Ankstesnis patalpų savininkas „Dropbox“ patalpose įrengė barą, muzikos įrašų studiją, „Lego“ kambarį, bet broliai visko atsikratė. 

Virtuvė, kurioje kompanijos darbutojai pietauja, anksčiau buvo įrengta kaip kavinė, bet dabar čia vėl paprasta valgykla, kur maisto reikia laukti stovint eilėje. „Taip greičiau““, - sakė P.Collisonas. 

Kompanijos koridoriuose skamba populiarioji muzika, staliukai nukrauti žurnalais apie elektroniką. Kas kelis mėnesius visi kompanijos darbuotojai pakeičia savo darbo vietą, kad susipažintų su kitais žmonėmis. 

P.Collisono darbo stalas nukrautas knygomis, jo kompiuterio ekrane laikas, skaičiuojantis vaikino gyvenimo laiką, – jam liko 52 metai ir kelios dienos.

„Tai labai abstraktus skaičius, bet man tai tarsi priminimas, kaip greitai senstame. Kai kalbi su vyresniais žmonėmis, daug jų sako, kad norėjo gyvenime labiau pasimėgauti, bet nė vienas nesako, kad norėjo iššvaistyti daugiau laiko“, - sakė kompanijos įkūrėjas. 

Broliai teigia mažai išmanantys popkultūrą. „Nėra taip, kad nemėgčiau televizijos. Tiesiog neturiu tam laiko“, - sakė P.Collinsonas. 

Savaitgaliais Johnas mokosi teisės, o Patrickas – fizikos. Laisvalaikiu broliai skraido (jie abu išmoko pilotuoti), o kai to nedaro, mėgsta bėgioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.