Sėkmingo verslo receptas: meilė sportui ir žinios finansų bei ekonomikos srityse

„Ko gero, kiekvieno sportuojančio svajonė turėti asmeninį sporto klubą, kuriame galėtų sportuoti kada, kaip ir kiek nori. Man gimė idėja – turėti vietą šalia namų, kur galėčiau pasportuoti po dienos darbų“, – pasakoja Vytautas Gujis.

 Vytautas Gujis.
 Vytautas Gujis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 19, 2018, 12:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:30 AM

Jau 13-ika metų sportu užsiimantis vyras šiandien džiaugiasi turėdamas net ne vieną, o du sporto klubus. „FitnessEasy“ sporto klubai yra įsikūrę Pagiriuose ir Lentvaryje. Tiesa, verslininkas užsimena apie galimybę plėsti savo veiklą ir sukurti dar daugiau darbo vietų.

Kaipgi Vytautui pavyko užkurti sėkmingai veikiantį verslą?

– Ar nebuvo baisu imtis verslo, o galbūt jau prieš tai turėjote patirties versle?

– Visada laikiau save versliu. Pamenu, dar vaikystėje sąsiuvinyje rašydavau galvoje kirbančias idėjas. Vėliau keletas tų idėjų materializavosi į nedidelius verslus, bet dėl patirties ir lėšų plėtrai trūkumo tai neišaugo į kažką didesnio.

– Vytautai, verslininkai dažnai sako, kad verslo pradžia – vienas sudėtingiausių žingsnių. Kaip buvo jūsų atveju?

– Verslo pradžia nebuvo sunki, tačiau pats pasiruošimas atėmė išties nemažai jėgų. Bemiegės naktys tuo metu buvo tapusios įprastomis. Viską stengiausi daryti pats: nuo sienų dažymo iki finansinių ataskaitų ruošimo. Tačiau džiaugsmas, kad viskas vyksta pagal planą, atpirko bemieges naktis su kaupu (šypsosi.).

– Įprastai kiekviename mieste būna ne vienas sporto klubas arba sporto salės, kuriose vyksta treniruotės. Kuo jūsų sporto klubai išskiria iš kitų?

– Šia veikla pradėjau užsiimti netrukus po studijų Jungtinėje Karalystėje, kur studijavau finansus ir ekonomiką. Grįžus į tėvynę ir sujungus meilę sportui su žiniomis finansų ir ekonomikos srityse pavyko sukurti funkcionalią aplinką sportuojantiems ir puikiai optimizuoti finansinius srautus.

– O kaip sugalvojote atidaryti antrąjį sporto klubą?

– Didelės paslapties nėra. Darydamas rinkos tyrimą, ieškojau vietų su mažiausia sporto klubų koncentracija. Radęs, žymėjau jas žemėlapyje „X“. Vienas tokių „X“ buvo Lentvario miestas, kuriame ir atidariau antrąjį sporto klubą. Neatmetu galimybės plėstis ir toliau, nes pažymėtų vietų vis dar yra.

– Įkurti sportą klubą atsieina išties nemažai pinigų. Kaip jums pavyko susidoroti su finansiniais iššūkiais?

– Pirmasis sporto klubas buvo nedidelis, todėl didžiąja dalimi pavyko jį įrengti iš savų lėšų. Tačiau panorus plėstis ir atidaryti antrąjį, teko pasukti galvą, iš kur gauti lėšų. Čia į pagalba atėjo INVEGA (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“). Su jos suteikta garantija pavyko gauti geresnes sąlygas verslo paskolai banke. Šiuo metu INVEGA kompensuoja didžiąją dalį faktiškai sumokėtų palūkanų už verslui pasiskolintas lėšas (red. dalinio palūkanų kompensavimo priemonė, finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis).

– Šiandien viešojoje erdvėje vis dažniau kalbama apie sveiką gyvenimo būdą, taisyklingą ir subalansuotą mitybą, atrodo, kad vis daugiau žmonių ima sportuoti. Kita vertus, nemažėja įvairių susirgimų, susijusių su nejudrumu. Kokią tendenciją pastebite jūs, ar pastaraisiais metais padaugėjo žmonių, užsiimančių sportu, o gal kaip tik sumažėjo?

– Sunku pasakyti, kiek žmonių Lietuvoje turi sporto klubų narystes, nes tikslios statistikos nėra. Tačiau nesunku pastebėti, kad tikrai gerokai atsiliekame nuo Jungtinės Karalystės, kur sporto klubo narystes turi kas 7-as gyventojas. Be abejo, tendencijos yra teigiamos ir sportuojančių žmonių skaičius didėja. Pagrindinė to priežastis – sporto paslaugos tampa vis labiau prieinamos.

– O ar sezoniškumas daro įtaką apsilankančiųjų skaičiui?

– Sezoniškumas turi didelę įtaką lankančiųjų skaičiui. Daugiausia žmonės sportuoja ruošdamiesi vasaros sezonui ir rudenį, trumpėjant dienoms. Tai kasmetinė tendencija – mažiau veiklos lauke, daugiau žmonių sporto klubuose.

– Vieni sunkiausių žingsnių sporto kelyje – pirmieji. Dažnai žmonės metų metus kalba apie tai, kaip po Naujųjų metų, kito mėnesio ar kitos savaitės pradės sportuoti, tačiau taip ir nepradeda. Galbūt turite patarimą tokiems žmonėms, kaip žengti tą žingsnį ir imti sportuoti?

– Didžiausia motyvacija yra teigiami pokyčiai, kuriuos pradedi matyti ir jausti. Sąžiningai sportuodami pavydžius aplinkinių žvilgsnius pradėsite pastebėti jau po 4-6-ių savaičių. Tuomet sportas taps jūsų gyvenimo dalimi ir sustoti tikrai nesinorės.

– Kokias klaidas dažniausiai daro sportuojantys?

– Monotonija – viena dažniausių sportuojančiųjų daromų klaidų. Mūsų organizmas linkęs prisitaikyti prie įvairių išbandymų, todėl net ir sportuojant kasdien, bet darant tuos pačius pratimus, progresas palengva lėtėja. Neleiskite organizmui priprasti. Keiskite pratimus, užduotis ir intensyvumą.

– Dažnai pradedantieji „sportininkai“ nemoka taisyklingai atlikti pratimų, pvz., įtūpstų, taisyklingai kilnoti svarmenų. Ką galėtumėte jiems patarti, kad sportas netaptų žalingu?

– Niekada nesportavus pradėti tai daryti išties sudėtinga, todėl primygtinai patarčiau bent jau kelias pirmas savaites sportuoti su asmeniniu treneriu. Tokiu būdu jūs ne tik nepatirsite traumos, bet ir pasieksite maksimalų norimą rezultatą. Reiktų atsiminti, kad net ir geriausi atletai turi trenerius.

– Sporto salėse galima išvysti nemažai jaunų ar vidutinio amžiaus žmonių, tačiau senesnių – labai retai, tuo tarpu užsienyje vyresni žmonės aktyviai sportuoja. Kaip manote, kodėl lietuviai to nedaro?

– Tiesa, sportuojančių vyresnio amžiaus žmonių mūsų šalyje nėra daug. Galbūt tai lemia savišvietos trūkumas bei prasta finansinė padėtis. Žinoma, dar viena priežastimi galėtų būti aplinka, kurioje augo vyresniosios kartos atstovai – sveika gyvensena nebuvo akcentuojama.

– Įsivaizduokime, kad jums reikia įkalbėti pradėti žmogų sportuoti. Kokie būtų jūsų argumentai?

– Manau, kad lengviausias būdas žmogui įrodyti, kad jam reikia sportuoti – realus pavyzdys, kaip jo gyvenimas gali atrodyti pradėjus gyventi kitaip. Savo pavyzdžiu stengiuosi parodyti, jog sveika gyvensena gali daryti įtaką ne tik kūno pokyčiams, bet ir gyvenimo kokybei. Tikriausiai, visi esame girdėję garsaus romėnų poeto Juvenalio frazę – „Sveikame kūne – sveika siela“. Tai ir yra pagrindinis mano argumentas pradedančiajam.

TOP 3 patarimai, sportuojantiems

- Jūsų kūno linijos 50% priklauso nuo mitybos, 30% nuo treniruočių ir 20% nuo poilsio.

- Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, bent vieną kartą savaitėje atlikite 15 – 45 minučių kardio treniruotę.

- Efektyvi treniruotė turi trukti iki 1,5h. Jei trunka ilgiau, jūs švaistote laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.