Turtingiausia Rusijos moteris pirmyn iriasi be skrupulų – sentimentų nejaučia net dukrai

Turtingiausia Rusijos moteris ir buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona dar prieš aštuonerius metus išvyko iš Rusijos. Jelena Baturina vysto verslą visame pasaulyje, tačiau Rusijoje jo nerasite.

J.Baturina ir J.Lužkovas 2007-aisiais.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
J.Baturina ir J.Lužkovas 2007-aisiais.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Lužkovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Lužkovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
J.Baturinai priklausęs viešbutis „Hotel Grand Tirolia“.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
J.Baturinai priklausęs viešbutis „Hotel Grand Tirolia“.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
„Inteko“ – J.Baturinos milijardinio verslo širdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Inteko“ – J.Baturinos milijardinio verslo širdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Baturina 2008-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Baturina 2008-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Baturina atvyksta į J.Lužkovo inauguracijos į Maskvos merus ceremoniją 2007-aisiais.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
J.Baturina atvyksta į J.Lužkovo inauguracijos į Maskvos merus ceremoniją 2007-aisiais.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
  J.Baturina 2016-aisiais. <br>   Reuters/Scanpix nuotr.
  J.Baturina 2016-aisiais. <br>   Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Baturina 2016-aisiais. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 J.Baturina 2016-aisiais. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-10-25 22:27

J.Baturina į pirmąjį turtingiausių Rusijos verslininkų sąrašą pateko dar 2004-aisiais. Nuo to laiko ji neiškrenta iš reitingo, o verslininkės turtas vertinamas daugiau nei milijardu JAV dolerių. Išimtis tebuvo 2009-ieji, krizės etapas, kai jos turtai susitraukė iki 900 mln. JAV dolerių.

Negana to, buvusio Maskvos mero žmona jau šeštus metus paeiliui skelbiama turtingiausia Rusijos moterimi. Šiemet jos turtas įvertintas 1,2 mlrd. JAV dolerių.

2010 m. J.Baturinai sykiu su vaikais teko skubiai išvykti iš Rusijos, per metus buvo parduoda kompanija „Inteko“ – viso jos milijardinio verslo širdis.

J.Baturina įsikūrė Londone, mieste, kur pradėjo mokytis jos dukterys, o verslą moteris įtvirtino ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir Airijoje, Austrijoje, Čekijoje, Graikijoje, Italijoje, Kazachstane, Maroke, Kipre ir JAV. Kur tik nori, tik ne Rusijoje.

Užmojai – milijardiniai

„Taip, aš išvykau su pinigais. Turiu pakankamai grynųjų, kad plėtočiau naują verslą“, – kalbėjo J.Baturina žurnalui „Forbes“ 2011 metais.

Kadaise „Inteko“ pajamos siekė 600 mln. JAV dolerių, kompanija kasmet pastatydavo po beveik milijoną kvadratinių metrų, planuoti investiciniai projektai, kurių vertė – milijardai dolerių.

Šiandien J.Baturina veikia kur kas atsargiau – į atskirus projektus investuojamos sumos siekia dešimtis milijonų eurų, rašo forbes.ru.

Štai pavyzdys. 2011 m. Airijos nekilnojamojo turto rinka išgyveno sunkmetį. Vienoje centrinių Dublino gatvių stovintis viešbutis „Morrison“ nešė nuostolius ir perėjo į Valstybinės aktyvų valdymo agentūros rankas.

2012 m. kovą J.Baturinos įmonė viešbutį nusipirko už 22 mln. eurų. Investavusi 8 mln. eurų į rekonstrukciją ir numerių skaičiaus plėtrą 2017 m. J.Baturina gavo 12 mln. eurų pajamų ir 4,5 mln. eurų EBIDTA. Tuo metu viešbučio rinkos vertė, verslininkės vadybininkų vertinimu, patrigubėjo.

Sėkmė? Gana menka, jei prisiminsime, kad 2009 m. J.Baturina vien kaip fizinis asmuo į Rusijos biudžetą įmokėjo 125 mln. JAV dolerių fizinių asmenų mokesčio.

Kitas atvejis. Gyvendama Rusijoje „Inteko“ valdytoja skyrė 100 mln. eurų kompleksui Maroko kurorte. Šiandien ji teisiasi su šiame projekte buvusiu partneriu Aleksandru Čistiakovu.

Pardavusi „Inteko“ Mikailui Šišchanovui 2011 m. rudenį J.Baturina, rinkos dalyvių spėjimu, galėjo gauti nuo 200 iki 600 mln. JAV dolerių. Oficiali sandorio suma nebuvo pagarsinta.

Be „Inteko“ verslininkė pardavė ir dvi cemento gamyklas Krasnodaro krašte. Po septynerių metų didžioji dalis šių pinigų, investuotų į Europos ir JAV investicinius fondus, sudaro esminę J.Baturinos pajamų dalį. Naujų verslų indėlis ne toks svarus.

Šių J.Baturinos aktyvų rinkos vertė minėtuose fonduose siekia 500 mln. JAV dolerių. Bent jau taip teigia jos atstovas Genadijus Terebkovas.

Savi tarp svetimų

Dalyvavimas labdaros veikloje padeda plėtoti ryšius. 2017 m. J.Baturina pateko į Londono mero Sadiqo Khano rėmėjų fondą, kuris padeda jauniems miesto gyventojams iš skurdžių šeimų.

Pačios J.Baturinos humanitarinis fondas „Be Open“ padeda talentingiems žmonėms įvairiausiose srityse.

Tokia veikla atveria visas duris. Mažutėje Aurach komunoje, keliolika kilometrų nuo Kicbiūhelio (Austrija), gyvena vos tūkstantis žmonių. Burmistras visus pagyvenusius žemiečius asmeniškai sveikina su gimimo diena. Būtent šioje ramioje vietoje, kalnuose, 2008 m. J.Baturina nusprendė įsigyti namus šeimai. Už juos sumokėjo 10 mln. eurų. Tik įgyvendinti sandorį buvo ne taip paprasta: Tirolio valdžia kone metus priešinosi, mat užsieniečiais čia, nepaisant to, kad šie – investuotojai, itin nesidžiaugia.

Dvejais metais anksčiau, 2006-aisiais, J.Baturina už 35 mln. eurų nusipirko Kicbiūhelyje stovėjusį liukso klasės viešbutį „Grand Tirolia“ ir greta įkurtą golfo klubą. Maskvos mero žmona išsyk įsiliejo į Kicbiūhelio visuomeninį gyvenimą: rėmė triatlono renginius, įsteigė muzikos festivalį „JazzaNova“ ir skyrė lėšų ATP teniso turnyrui.

Austrų žurnalistai pradėjo kalbėti apie tai, kad maskvietė siekia užkariauti Tirolio pasitikėjimą. Pati J.Baturina tąsyk aiškino, kad visa tai susiję su viešbučio populiarinimu ir tikslu, kad jam bet kuriuo metų laiku nestigtų lankytojų.

2011 m., po to, kai buvusio Maskvos mero šeima išvyko iš Rusijos, jie pardavė pirmąjį namą ir toje pat komunoje panoro nusipirkti didesnį. Istorija pasikartojo – iki sandoris buvo užbaigtas, praėjo vėl kone metai.

Daugiamilijoniniame Londone J.Baturina turi savo biurą ir namą. Čia jokių keblumų įsigyjant NT nekilo.

Patikimi asmenys

Rusijoje J.Baturina turėjo stiprią vadybininkų komandą. „Inteko“ viceprezidentai Olegas Solosčianskis ir Konstantinas Edelis su ja išdirbo daugiau nei dešimtmetį.

Europoje – viskas kitaip. Praktiškai vos išsikrausčius verslininkė išsiskyrė su kompanijos, valdančios viešbučių tinklą, vadybininkais Austrijoje. J.Baturinai nesisekė ir su patarėjais. Vienas jų, jei tikėtume laikraščiu „Wiener Zeitung“, ėmė kyšius.

2015 m. ji išpirko 75 proc. kompanijos „Hightex“ – vienos seniausių kompanijų Europoje, gaminančios membranines konstrukcijas sporto objektams, sienoms ir fasadams – akcijų. Keleri metai iki šio įvykio, kompanijos generalinio direktoriaus postą paliko jos įkūrėjo sūnus Klausas-Michaelis Kochas. „Hightex“ grėsė bankrotas, nors jos užsakymų portfelyje buvo didžiuliai stadionai Brazilijoje („Marakana“) ir PAR, Johanesburge, („Soccer City“). J.Baturina ėmėsi keisti kadrus.

„Iš esmės valdančiąją komandą sudarė specialistai, kompanijoje dirbę nuo pat jos atsiradimo iki pat vadovo, kurio veiksmai ją atvedė iki bankroto, atėjimo. Šiandien „Hightex“ grįžo prie komandos, kuri dirbo auksiniu kompanijos laikotarpiu, sudėties“, – sakė J.Baturinos atstovas.

K.M.Kochui priklauso 25 proc. kompanijos, jis vėl tapo „Hightex“ vadovu. 2017 m. kompanijos portfelis pasipildė dviem stambiais užsakymais: stadionu Katare „Al Khor“ ir 50 metrų aukščio monumento „Canopy of Peace“ JAV elementų pagaminimu.

Be sentimentų

Kai esi išvykęs iš šalies, gali pavesti ir patys patikimiausi vadybininkai.

2013 m. po mokesčių tarnybos patikros nedidelei J.Baturinos kompanijai „Amoris“ buvo nurodyta sumokėti 240 mln. rublių pridėtinės vertės mokesčio ir baudos. „Amoris“ vadovavo vienas buvusių „Inteko“ viceprezidentų O.Solosčianskis. Mokesčių inspektoriai teisme įrodė, kad kai kurios įmonės sutartys buvo fiktyvios.

J.Baturinos kompanija teisme pareikalavo, kad O.Solosčianskis padengtų 386 mln. rublių žalą, kuri neva susidarė dėl to, kad generalinis direktorius sudarydavo sutartis su neabejotinai nesąžiningais agentais, dėl ko ir buvo nepriskaičiuotas PVM. Po trijų dienų atsirado naujas ieškinys, kuris O.Solosčianskio reikalavo kompensuoti jau 1,4 mlrd. rublių.

Abi bylas J.Baturina pralaimėjo – O.Solosčianskiui pavyko įrodyti, kad visos sutartys vykdytos su pagrindinės akcininkės, pačios J.Baturinos, žinia.

Vis dėlto sentimentams versle ji neranda vietos. 2015 m. pabaigoje jos dukra 21-erių Olga motinos viešbutyje „Grand Tirolia“ atidarė barą „Herbarium“. Barų kultūrą mergina perkando Niujorke ir Japonijoje. „Herbarium“ rado klientų – baras veikia iki šiol.

Tačiau 2018 m. pavasarį J.Baturina pardavė „Grand Tirolia“ ir greta esantį golfo klubą. Mat viešbučio savininkė norėjo padidinti numerių skaičių, o Tirolio valdžia delsė išduoti leidimą. Todėl nutarta investuoti į pelningesnius projektus.

Sandorio detalės neviešinamos, tačiau, laikraščio „Tiroler Tageszeitung“ duomenimis, suma siekė 45 mln. eurų, o į projektą per dešimt metų investuotų lėšų susigrąžinti nepasisekė.

„Olga šiandien dirba interjero dizaino srityje“, – pranešė verslininkės atstovas. Vyriausioji duktė Jelena dirba viešbučių tinklo rinkodaros padalinyje ir ruošia savą projektą viešbučių srityje.

Apie kokius pelningesnius projektus sukasi kalba? Tikslių duomenų nėra, tačiau projektų portfelyje – ne vienas. 2019 m. investicijos į alternatyvią energetiką siekia 40 mln. eurų. Kipro pakrantėje J.Baturina stato liukso klasės 12-os aukštų daugiabučių kompleksą. Čia taip pat kalbama apie dešimtis milijonų eurų investicijų. 2015 m. verslininkė už 10 mln. JAV dolerių Brukline (JAV) įsigijo 1,5 tūkst. kv. metrų pastatą. Vardinti tokius sąlyginai smulkius projektus galima ilgai.

2008 m. J.Baturinos turtas buvo rekordinis – 4,2 mlrd. JAV dolerių. Ar jai pavyks pakartoti šį rezultatą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.