Autobusu važinėjantis milijonierius matė atgimstančią Lietuvą ir nori jai atsidėkoti Miesto autobusu važinėjančio milijonieriaus padėka Lietuvai – milijonai eurų

Į Lietuvą – su 3 tūkstančiais dolerių (dabar tai būtų mažiau nei 2,7 tūkst. eurų). O po trijų dešimtmečių – milijonai eurų paramai. Tokia yra Jungtinėse Valstijose užaugusio, tačiau Lietuvoje stambų verslą sukūrusio Mariaus Jakulio-Jasono sėkmės istorija.

M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jakulio-Jasono žmona Liisa juokauja pati privertusi vyrą likti Lietuvoje, nes iš čia arčiau iki jos gimtosios Suomijos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 11, 2019, 12:21 PM, atnaujinta Mar 11, 2019, 11:55 PM

Nepriklausomybės pradžioje iš Amerikos į Lietuvą atvykęs M.Jakulis-Jasonas beveik per trejetą dešimtmečių spėjo labai daug nuveikti.

Sostinėje atidarytas viešbutis „Radisson Blu“, į Lietuvą priviliotas „Kempinski“, prisidėta prie Vilniaus tarptautinės mokyklos steigimo, užauginti trys sūnūs.

Dabar 73-ejų verslininkas teigia norintis atsidėkoti Lietuvai už sėkmę ir grąžinti jai duoklę. Tai – vasario mėnesį pradėjęs veikti Mariaus Jakulio paramos fondas (MJJ fondas. LT).

Važinėja miesto autobusu

Keistuolis, ne kitaip. Tikriausiai taip pagalvotų iš turgaus važiuojantys pensininkai, jei žinotų, kad penkioliktu numeriu pažymėtame miesto autobuse šalia jų prisėdo vienas didžiausių privačių investuotojų ir vienas turtingiausių Lietuvos žmonių. Žurnalo „Top“ duomenimis, jo valdomo turto vertė praėjusiais metais siekė apie 90 mln. eurų.

Turbūt niekam nė į galvą nešautų, kad šis maloniai besišypsantis žilstelėjęs vyras mėgsta važinėti miesto transportu ir stebėti juo važiuojančius žmones.

Kalbėdamasis su „Lietuvos ryto“ žurnaliste viešbučio „Kempinski“ vestibiulyje jis ištiesė mobilųjį telefoną ir parodė įrašą, kuriame užfiksuota žavi akimirka – autobuse uždainavę senyvi žmonės.

„Man labai patinka neskubant, ramiai važiuoti į namus ir stebėti, kaip tie žmonės elgiasi, ką jie kalba. Tai man tarsi savotiškas Lietuvos atspindys, – pasakojo Marius. Bet čia pat jo akyse šmėstelėjo liūdesys. – Ar žinote, koks didžiausias skirtumas tarp manęs ir jų? Aš turiu pasirinkimą, o jie – ne. Aš galiu važinėti autobusu, bet galiu sėti į limuziną arba žmonos Liisos vairuojamą visureigį. O jie tokios galimybės neturi.“

Dalyvavo laidotuvėse

M.Jakulis-Jasonas – Amerikos lietuvis. Gimė Vokietijoje, pabėgėlių stovykloje. Vėliau kartu su tėvais išvyko į Ameriką. Ten užaugo, įgijo chemiko ir teisininko profesijas.

Į Lietuvą pirmąkart atvyko ypatingu metu – tuomet, kai buvo laidojamos Medininkų žudynių aukos. „Buvau laidotuvėse, procesijoje ėjau šalia aukų karstų. Tada suvokiau, kad noriu gyventi Lietuvoje. Čia, kur yra mano šaknys. Supratau, kad noriu prisidėti prie Lietuvos atgimimo“, – prisiminė Marius.

Po kiek laiko jis visiems laikams atsisveikino su Amerika ir atvyko į Lietuvą. Viso labo su trimis tūkstančiais dolerių kišenėje ir teisininko patirtimi.

Tuomet girdėjome ne vieną pavardę, matėme ne vieną geriausių norų kupiną išeivijos lietuvį, parvykusį į savo protėvių žemę. Vieni iš jų užsiliko, kitiems čia pasidarė per sunku, todėl apsisuko ir grįžo ten, kur viskas aišku ir stabilu. O kas gi sulaikė Marių?

„Sėkmė, – neslėpė jis. – Buvo ir nesėkmių, bet negalėjau grįžti atgal ir prašytis darbo. Aš norėjau parodyti, kad man pasisekė ir ką aš padariau.“

„Ir aš tave čia sulaikiau“, – į pokalbį įsitraukė verslininko žmona Liisa. Išties jo gyvenimą nulėmė ir viename verslininkų seminare sutikta keliomis dešimtimis metų jaunesnė suomė Liisa Leitzinger.

Kai likimas juos suvedė, ji tapo vienu iš stabdžių Mariui sugrįžti į Ameriką. Liisai buvo labai svarbu gyventi kuo arčiau gimtosios Suomijos.

Nulėmė vaikų vardus

Apsisprendusį parvykti į tėvų gimtinę M.Jakulį-Jasoną pasitiko šaltas, drėgnas sausis. Aplink – gūdus sovietmečio palikimas. Reikėjo drąsos ir užsispyrimo norint ko nors imtis šalyje, kurią dar kamavo nežinia dėl ateities, bet JAV lietuvis to nestokojo.

Iš pradžių jis apsigyveno Vilniuje, Lazdynuose. Netrukus tame pačiame bute atidarė teisines paslaugas teikiančią kontorą. Amerikietiško gyvenimo ragavęs vyras iškart pamatė, kokios beribės galimybės Lietuvoje laukia tų, kurie turi drąsos ko nors imtis.

Viskas prasidėjo nuo pirmosios įmonės – advokatų kontoros „AAA Law“. Šiuo metu čia Vilniuje ir filialuose Rygoje bei Taline dirba per 50 profesionalų – teisininkų, patentinių patikėtinių, advokatų.

Marius juokėsi, jog kontoros pavadinimas vėliau nulėmė ir sūnų vardus: „Su Liisa nutarėme: jeigu taip vadinasi kontora, pavadinkime ir savo vaikus. Taip gimė Artūras, kuriam dabar 24 metai, Algimantas (22 m.), Antanas (19 m.).“

1995 metais, jau susipažinus su Liisa, poros gyvenime atsirado ir svečių namai „Mona Liza“.

Tiesa, dabar jie jau turi naujus šeimininkus.

Šiuo metu M.Jakulis-Jasonas kartu su savo partneriu Algimantu Smičiumi valdo įmonę „AAA holdingas“, kuriai priklauso „Radisson Blu Royal Astorija Hotel Vilnius“ ir „Grand Hotel Kempinski Vilnius“. „Mes kartu pradėjome verslą ir jis yra mano partneris“, – apie verslo bendražygį šiltai atsiliepė Marius.

Liisa juokėsi, kad per tuos metus, kuriuos Marius užsiima verslu, iš esmės neliko darbuotojų, tik partneriai. „Marius visiems savo geriausiems darbuotojams dalijo akcijas. Bet juk talentingiems žmonėms reikia sudaryti galimybes“, – sakė ji.

„Mes kaip tėvas ir mama – pradedame kūdikį, o tuomet pasijungia ir kiti“, – juokėsi M.Jakulis-Jasonas.

Kyla nauji viešbučiai

Vasario viduryje buvo pradėtas dar vienas jo verslo etapas – naujojo viešbučio statybos. Pasak verslininko, prie Vilniaus oro uosto statomas viešbutis duris atvers jau 2020 metų balandį.

Tam buvo įsteigta nauja lietuviško kapitalo bendrovė „Nordic Airport Hotels Fund“.

Antrasis toks viešbutis turėtų iškilti Lenkijoje, šalia Krokuvos oro uosto. Jau parengtas projektas, perkamas sklypas ir dar šįmet bus pradėtos statybos. Prieš mėnesį verslininkas įsigijo sklypą prie Rygos oro uosto. Šiuo metu deramasi dėl investicijų Minske.

„Viską lems tinkama kaina ir sąlygos. Neseniai gavau laišką iš tarptautinio viešbučio tinklo – man siūloma atidaryti viešbutį šalia Prahos oro uosto.

Nežinau, ar ten jis atsiras, bet visi jau žino, kad M.Jakulis-Jasonas stato viešbučius šalia oro uostų ir nori įsigyti sklypus“, – apie savo užmojus atvirai kalbėjo verslininkas.

Nuo mokyklos iki šunų

Aktyvi Mariaus pagalbininkė Liisa taip pat nesėdi sudėjusi rankų. Nors jai netrūko veiklos jos vardu pavadintuose svečių namuose, prieš dešimtmetį ji tapo Vilniaus tarptautinės mokyklos steigėja.

„Dabar esu tik valdybos narė. Džiaugiuosi, kad ir Marius įsitraukė į tą švietimo veiklą. Jis investavo į tarptautinės mokyklos plėtrą, dabar turėsime naują pastatą, jis bus didesnis, modernesnis“, – apie šį projektą, kurį Jakulių-Jasonų šeima vadina dar vienu savo kūdikiu, pasakojo Liisa.

Šią mokyklą ir lankė visi trys Liisos ir Mariaus sūnūs, tad galima sakyti, kad ji įkurta atsižvelgiant ir į savo, ir į kitų mišrių arba tik trumpam padirbėti į Lietuvą atvykusių šeimų poreikius.

Vėliau Liisa nėrė į naują veiklą. Prieš porą metų ji įkūrė viešąją įstaigą „Geri namai“, kuri veikia ir Lietuvoje, ir Suomijoje.

Pasak jų steigėjos, šunys iš Lietuvos randa naujus šeimininkus Suomijoje.

„Todėl mūsų namuose daug šunų. Nuolatos nuo 5 iki 10 po juos laksto“, – juokėsi Marius.

Pašnekovai neslėpė, kad abu yra labai veiklūs ir nieko nelaukdami ima ir sukuria tai, ką norėtų pamatyti Lietuvoje. Dar vienas tokios veiklos pavyzdžių bus ir dar viena naujovė Lietuvos švietimo padangėje – kartu su ISM sukurta universitetinio lygio viešbučių vadovų studijų programa.

Marius jau nupirko sklypą, kur bus pastatytas viešbučio tipo bendrabutis, o jį valdys patys studentai. „Viešbučių valdymo ir administravimo studijų ir tokių žmonių poreikį iškėlė pati situacija.

Mes turime daug gerų viešbučių, tačiau mums trūksta kokybiško universitetinio lygio specialistų, gerų viešbučių valdytojų. Ketiname pasiūlyti Šveicarijos lygio studijas už lietuvišką kainą“, – užsiminė verslininkas.

Su politikais nesibičiuliauja

Jis džiaugėsi, kad su politikais pavyksta turėti kiek įmanoma mažiau reikalų. Susitikęs juos nesišalina, bet ir pagalbos savo verslui neprašo.

„Nenoriu būti tuo žmogumi, apie kurį kalbėtų, kad jam viską pasiekti padėjo valdžia.

Draugų mes ten neturime, manau, kad priešų taip pat. Tiesiog dirbame savo darbą, užsiimame savo veikla ir į tokias draugystes nesiveliame“, – kalbėjo vienas didžiausių Lietuvos privačių investuotojų.

O iš kur tas verslumas? Marius sakė, jog dar būdamas vaikas mokėjo užsidirbti pinigų – pavyzdžiui, pardavinėdavo laikraščius. Liisa aiškino, kad M.Jakuliui-Jasonui nuo mažų dienų tėvai buvo įskiepiję, jog negalima likti be pinigų, reikia mokėti jų užsidirbti. „Tad jo gyvenimo filosofija – kaip pinigus uždirbti, o mano – kaip išleisti“, – juokavo moteris.

Investuos į sugrįžtančius

Praėjusį mėnesį oficialiai pristatytas dar vienas bendras šios verslios šeimos kūdikis – MJJ fondas, kuriame sukaupta 3,5 milijono eurų. Jis finansiškai rems įvairių sričių mokslininkus, atvykstančius į Lietuvą tęsti mokslinio darbo ir dalytis žiniomis su vietos studentais.

Numatyta investuoti į naujas grįžtančių ar atvykstančių verslininkų įmones, teikti stipendijas talentingų Lietuvos studentų magistro studijoms geriausiuose pasaulio universitetuose.

„Mūsų tikslas – kurti gerovę čia, Lietuvoje, tad pagrindinis įsipareigojimas tų, kuriuos mes paremsime, bus grįžti čia“, – sakė Marius.

Fondas įregistruotas praėjusių metų liepą.

Verslininkas juokavo, kad jo idėja buvo išnešiota tarsi kūdikis – devynis mėnesius.

Kvies jungtis ir kitus

Lietuva Mariui išties davė daug, padėjo jam užsidirbti, todėl jis puoselėjo mintį apie grįžtamąjį ryšį. Jis svarstė, kaip dalį tų pinigų palikti Lietuvai. Grąžinti duoklę šaliai jam buvo savaime suprantamas dalykas.

Pirma jo mintis buvo palikti tuos pinigus testamentu, o aš maniau, kad kur kas naudingiau būtų sukurti ką nors nauja.

Dabar mes turime ir laiko, ir pinigų, tad kam laukti, kol kas kitas tai sukurs. Ėmėmės to fondo ir galiu pasakyti, kad tai išties geras projektas“, – sakė Liisa.

Prie fondo vairo sutiko stoti aktyvi lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė. Fondo pinigai jau yra įdarbinti. Iš jo apie 10 proc. bus skiriama paramai, o kiti – investuojami.

Pasak Jakulių-Jasonų šeimos, fondas yra atviras – bet kas gali ateiti su savo pinigais ir prisidėti prie bendro tikslo.

„Tie 10 procentų, kuriuos per metus iš fondo ketinama skirti paramai, šiuo metu būtų apie 350 tūkst. eurų.

Bet mes neketiname riboti skaičiaus, nes siekiame paremti talentingus, gabius ir norinčius prisidėti prie Lietuvos ateities žmones“, – kalbėjo suomė, kuriai Mariaus dėka Lietuva tapo labai svarbi.

M.Jakulis-Jasonas: skaičiai ir faktai

Verslininko veiklos sritis – viešbučiai, teisinės paslaugos, švietimas.

Išsilavinimą jis įgijo Niujorko universiteto Teisės mokykloje JAV.

Lietuvoje 1992 metais jis įkūrė teisės paslaugų įmonę „AAA Baltic Service Company – Law Firm“.

Dabar yra kompanijos „AAA holdingas“, kuriai priklauso „Radisson Blu Royal Astorija Hotel Vilnius“ ir „Grand Hotel Kempinski Vilnius“, valdybos pirmininkas.

Kartu su partneriais jis įkūrė „Nordic Airport Hotels Fund“, skirtą viešbučiams prie Vilniaus, Krokuvos, Rygos ir kitų Europos oro uostų plėtoti ar įsigyti.

Verslininkas taip pat yra prisidėjęs prie Vilniaus tarptautinės mokyklos ir Erudito licėjaus steigimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?