Keistuolio milijardieriaus istorija: kodėl badauja 140 centų per metus uždirbęs verslininkas

Interneto žinučių tarnybos „Twitter“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Jackas Dorsey balandį gavo algą. Tai buvo pirmasis jo darbo užmokestis per ketverius metus. Tiesa, jau itin kuklus – vos 140 JAV dolerio centų. Skaičius simbolinis – daugiau nei dešimt metų vienos tviterio žinutės simbolių skaičius negalėjo būti didesnis nei 140.

Amerikiečių žurnalas „Forbes“ J.Dorsey vadina vienu eklektiškiausių milijardierių Silicio slėnyje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Amerikiečių žurnalas „Forbes“ J.Dorsey vadina vienu eklektiškiausių milijardierių Silicio slėnyje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
J.Dorsey 2019-ųjų vasarį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2019-ųjų vasarį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2013-ųjų balandį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2013-ųjų balandį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2013-ųjų liepą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2013-ųjų liepą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2012-ųjų birželį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2012-ųjų birželį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey Baltuosiuose rūmuose su tuomečiu JAV prezidentu Baracku Obama, 2011-ųjų liepa.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey Baltuosiuose rūmuose su tuomečiu JAV prezidentu Baracku Obama, 2011-ųjų liepa.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Dorsey su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Dorsey 2010-ųjų pabaigoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey 2010-ųjų pabaigoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Dorsey su Dalai Lama.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Dorsey su Dalai Lama.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Dorsey ir Japonijos premjeras Shinzō Abe.<br>„Twitter“ nuotr.
J.Dorsey ir Japonijos premjeras Shinzō Abe.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 3:44 PM

J.Dorsey kelerius metus atsisakė gauti atlyginimą, kad parodytų, kaip stipriai tiki ilgalaikiu kompanijos potencialu.

Amerikiečių žurnalas „Forbes“ J.Dorsey vadina vienu eklektiškiausių milijardierių Silicio slėnyje. Praeityje jis dažė plaukus mėlynai ir klausėsi pankroko. Nuo to meto jis nešioja tatuiruotę ant dilbio ir auskarus. Kadaise J.Dorsey reklamavo vintažinius rūbus ir įgijo masažisto profesiją.

Dabar J.Dorsey – 343-asis „Forbes“ sudarytame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Jo turtą žurnalas įvertino 5,1 mlrd. JAV dolerių. Nepaisant to, jis į darbą ir namo 8 km atstumą nueina pėstute, o valgo tik sykį per dieną.

Nebaigė universiteto

„Twitter“ įkūrėjas gimė 1976 m. lapkričio 19 dieną. 1995-1997 m. jis Misūrio universitete (JAV) studijavo mokslus ir technologijas, po kurio laiko studijas pratęsė Niujorko universitete. Tačiau jo nebaigė – metė 1999-aisiais, nors iki studijų pabaigos buvo likęs tik vienas semestras.

Programuotojas-savamokslis, neformalas ir pank muzikos gerbėjas J.Dorsey jaunystėje nešiojo dredus ir mėlynai dažė plaukus. Amžių sandūroje jis persikėlė į Kaliforniją, kur ir buvo įkurtas „Twitter“.

Viengungis

J.Dorsey tėvas dirbo įmonėje, kuri gamino masių spektometrus. Milijardieriaus mama – namų šeimininkė. J.Dorsey — 42-eji, tačiau jis vis dar nevedęs.

Buvęs modelis

Iki tapdamas milijardieriumi, J.Dorsey dirbo modeliu. Tiksliau, filmavosi vintažinių rūbų reklamoje. Be kitų dizainerių, jam yra tekę reklamuoti ir „Giorgio Armani“ bei „Diesel“ produkciją.

Atlyginimas – 140 centų

Būtent J.Dorsey parašė pirmąjį istorijoje įrašą „Twitter“ tinkle. 2006 m. kovo 21 d. jis parašė: „just setting up my twttr“.

Socialinis tinklas tapo tinklalaidžių transliavimo paslaugos „Odeo“ atšaka, kurią J.Dorsey kartu su Evanu Williamsu, Bizu Stone'u ir Noah Glassu paleido tais pačiais 2006 metais. J.Dorsey tapo pirmuoju „Twitter“ generaliniu direktoriumi, tik pareigose ilgai neužsibuvo: po dvejų metų postą paliko, tačiau liko direktorių tarybos pirmininku. Verslininkas savo dėmesį nukreipė į mokėjimo paslaugą „Square“, tapusia viena bekontakčių mokėjimų pioniere.

„Twitter“ 2013 m. sėkmingai pateikė IPO. 2015 m. J.Dorsey sugrįžo į generalinio direktoriaus kėdę, o trečdalį savo akcijų atidavė bendradarbiams. Trejus metus vyras neėmė jokio mokesčio. 2018 m. šią taisyklę sulaužė – užsidirbo 140 centų.

Meditacija du kartus per dieną

Milijardierius turi 11 įpročių, kurių dažnai laikosi. Jis jau 20 metų stengiasi du kartus per dieną medituoti – po valandą rytais ir vakarais. Jei tiek laiko neturi, skiria bent 10 minučių.

Kelią į darbą ir namo verslininkas išnaudoja 8 km į vieną pusę eidamas arba nubėgdamas. Vidutiniškai tam jam reikia valandos ir 15 minučių. Be to, J.Dorsey treniruojasi, tik ne sporto salėje, o, pavyzdžiui, važiuodamas dviračiu.

Rytą vyras pradeda panirdamas į šaltą vonią. „Panirimas į šaltą vandenį vos išlipus iš šiltos lovos priverčia susimąstyti: jei sugebu save priversti taip padaryti, galiu beveik viską“, – yra sakęs verslininkas. O pastaruosius trejus metus vakarais J.Dorsey mėgsta pasėdėti saunoje. Po jos iš karto neria į šaltą vandenį. Ir taip – triskart.

Dirba stovėdamas

Antradieniais ir ketvirtadieniais milijardierius dirba iš namų. Tarp darbų – ir atsakymai į „Twitter“ vartotojų klausimus. J.Dorsey dirba stovėdamas. Greta jo darbo vietos – dvi infraraudonųjų spindulių lempos. Kam jų reikia, nežinia.

Verslininkas specialiais prietaisais seka savo miego kokybę. Be to, jis rašo dienoraštį, tik pastabas susirašo į „iPhone“.

Išeiginės be maisto

J.Dorsey tikina, kad valgo tik sykį per dieną – vakarieniauja tarp 18 val. 30 min. ir 21 valandos. Tai būna žuvis, vištiena ar didkepsnis, prie kurių pateikiamas garnyras iš špinatų, smidrų ar briuselio kopūstų. Desertui renkasi uogas su šokoladu. Retkarčiais milijardierius leidžia sau nedaug raudonojo vyno. „Per dieną būnu kur kas labiau susikaupęs. Laikas, kurio nešvaistau pusryčiams ir pietums, leidžia geriau susitelkti“, – tikina turtuolis.

Jo tvirtinimu, dėl tokio maitinimosi režimo jam lengviau užmigti. Neseniai per poilsio dienas „Twitter“ įkūrėjas apskritai metė valgyti.

Dešimties dienų meditacija

Per savo gimimo dieną 2017 m. J.Dorsey pirmą sykį įgyvendino dešimties dienų programą, žinomą vipasanos pavadinimu. Po metų vyras tą patį pakartojo per savo kelionę į Mianmarą.

Milijardieriaus tikinimu, pagrindinė tylos meditacijos idėja – sulaužyti giliausius proto sluoksnius ir jį perprogramuoti“. J.Dorsey pateikė pavyzdį: ilgai sėdint lotoso poza nutirpsta kojos. Įprastinė reakcija – pakeisti pozą, tačiau medituojantis žmogus gali likti sėdėti kaip sėdėjęs. Anot milijardieriaus, tokia meditacija – neįtikėtinai skausminga ir įtempta, o sykį jį medituojantį sukando 117 uodų.

Gyvenimas be dušo

Kambaryje, kuriame J.Dorsey gyveno Mianmare, buvo dvi lovos be čiužinių ir kriauklė. Nei dušo, nei unitazo. Jam buvo uždrausta naudotis prietaisais, skaityti, rašyti, treniruotis, klausytis muzikos, valgyti mėsą, kalbėti ar netgi žiūrėti kitam žmogui į akis. Verslininkas su savimi vis dėlto turėjo „Apple Watch“ ir miego kokybės stebėjimo įrenginį.

11 meditacijos dienų

Kasdien milijardierius atsibusdavo 4 val. ryto ir medituodavo iki 21 valandos. Pertrauką buvo galima daryti tik pusryčiams, pietums ir 45 minučių pasivaikščiojimui. Vakarienės nebuvo.

„Antroji diena buvo geriausia. Aš susitelkiau į kvėpavimą ir daugiau apie nieką negalvojau daugiau nei valandą. Iki to laiko man nepavykdavo susiturėti daugiau nei penkias minutes. Šeštąją dieną persišaldžiau ir negalėjau normaliai miegoti, tačiau vis tiek pasiekiau programos pabaigą, – rašė vyras „Twitter“. – Vienuoliktą dieną viskas, ko norėjau, buvo – paklausyti muzikos“.

Vos baigęs meditacijos programą milijardierius įsijungė mėgstamo atlikėjo Kendricko Lamaro albumą „DAMN“. „Svarbiausias tylos efektas – garso aiškumas. Tapo atskiriama kiekviena nata“, – įspūdžiais dalijosi verslininkas.

Apie Mianmarą J.Dorsey rašė, kad tai – neįtikėtai graži šalis, vietiniai gyventojai – kupini džiaugsmo, o maistas – be galo skanus. Verslininko žodžiai sulaukė kritikos. Jam kliuvo, kad nepastebėjo sudėtingos žmogaus teisių padėties.

J.Dorsey ir Dalai Lama

Iki meditacijos programos J.Dorsey susitiko su Dalai Lama. Dvasiniam lyderiui nepatiko žiedas milijardieriaus nosyje. Po susitikimo turtuolis rašė: „Ačiū, kad, nepaisant daugelio skausmingų mėginimų, nepuolėte žiedo traukti iš nosies“.

Prezidentų ir premjerų bičiulis

Nors jo gyvenimo būdas daugelį stebina, J.Dorsey patenka į aukštas pareigas einančių asmenų kabinetus. Iš Mianmaro verslininkas nuskrido į Japoniją, kur susitiko su šalies premjeru Shinzō Abe. Šiam dovanų įteikė marškinėlius su „Twitter“ logotipu. Po susitikimo premjeras pažadėjo dažniau naudoti socialinius tinklus bendraujant su visuomene.

Šių metų kovą J.Dorsey vėl grįžo į Pietryčių Aziją. Šįsyk jis susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, kuris „Twitter“ vartotojams žinomas kaip @moonriver365.

„Kriss-Kross“ žaidėjas

Iš tviterio įrašų galima suprasti, kad J.Dorsey patinka žaisti „Kriss-Kross“, mėgsta lankytis knygynuose ir avėti espadrilėmis. Milijardieriui patinka aktorės Meryl Streep juokas, orkestro muzika, migloti San Fransisko rytai ir pasibėgiojimas po Niujorką. 2013 m. J.Dorsey pareiškė, kad kada nors norėtų tapti šio miesto meru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.