Fotografo „iš apačios“ A. Burbos sumanymai pakeri pasaulį ir stulbina net visko mačiusius

„Underlook“ projekto autoriaus ir įkūrėjo Andriaus Burbos fotografijos kelias prasidėjo, kai jam buvo keturiolika. Tada jo tėtis turėjo senovinį „Zenit E“ fotoaparatą, kuris sukėlė Andriui norą jį išbandyti. Nuo šio laikotarpio fotografas pradėjo dvylika metų trunkančią fotografo karjerą, o šiandien, jau trejus metus, sėkmingai vysto unikalų projektą – fotografuoja gyvūnus iš apačios.

 Lrytas.lt fotomontažas
 Lrytas.lt fotomontažas
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
 A.Burbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Akvilė Bružinskaitė

2019-06-30 19:16

Baigęs mokyklą vaikinas paliko savo gimtąjį Marijampolės miestą ir išsikraustė gyventi į sostinę – Vilnių. Vilniuje jo mėgėjiška veikla įgavo profesionalumo prieskonį, kai pradėjo dirbti „Spring“ fotostudijoje, Tomo Kaunecko asistentu. Vaikinas pasakojo, kad jeigu ne T.Kauneckas, dabar jis nebūtų toks sėkmingas.

„Fotografas iš apačios“ – taip save apibūdina Andrius. Nors karjeros pradžioje jo įkvėpėjas buvo fotografas Nigel Barker bei mados pasaulio fotografija – šiandien jis fotografuoja gyvūnus.

Andrius Lietuvoje ir pasaulyje yra išskirtinis fotografas. Analogiškų nuotraukų niekur kitur neranda net jo komanda. „Aš nesakau, kad mes esam vieninteliai, ar kad mes kažką išradom. Aš manau, kad tai buvo išrasta, nes buvo fotografuota iš apačios ne kartą. Bet aš jaučiu, kad aš atradau tą žanrą iš naujo“, – džiaugėsi Andrius.

Projektas garsus visame pasaulyje

Su juo nuolat dirba dar penki žmonės – du užsieniečiai ir trys lietuviai. Andriui padeda asistentas, o prie jo projekto nuo pat pradžių prisidėjusiai draugei šiandien taip pat padeda asistentė.

Su Andriumi dar dirba olandas, kuris šiuo metu gyvena Lietuvoje bei padeda kontaktuoti su užsieniu. Taip pat jo komandai priklauso šešiasdešimties metų Vokietijoje gyvenantis vyras, kurio darbas – surasti užsakymus ir užtikrinti jų tinkamą atlikimą.

Andriui dar padeda 7 žmonių komanda Indonezijoje, kuri atlieka nuotraukų redagavimo funkciją, nes paties Andriaus teigimu, fotografui pačiam greitai suredaguoti tokį kiekį nuotraukų būtų per daug sudėtinga.

„Pavyzdžiui, buvome Vokietijoje dvi savaites, nufotografavome 400 gyvūnų ir reikėjo suredaguoti apie 580 nuotraukų. Man tai būtų užtrukę kokius 4 mėnesius, nes vieną nuotrauką suredaguoti užtrunka nuo pusvalandžio iki 2 valandų, gali užtrukti ir ilgiau“, – pasakojo menininkas.

Andrius atviravo, kad tai yra menas, kurio dažniausiai niekam nereikia, tačiau jam pavyko Vokietijoje išleisti 2 knygas, o jo nuotraukos puikuojasi įvairiuose žurnaluose. Fotografas nuogąstauja, kad Lietuvoje jo menu susidomėjusių mažai, o didesnio dėmesio sulaukia tik tada, kai juo pradeda domėtis užsienis. Šiandien juo domisi Amerika, Anglija, Italija, Ispanija, netgi Kinija.

Visgi, „Underlook projektas“ buvo susilaukęs ir „Zoopark“ zoologijos sodo, esančio Vilniuje, dėmesio. Kartu su šiuo zoologijos sodu menininkas sukūrė įstabią nuotraukų parodą „Under-Zoopark“, kurią buvo galima išvysti ir „Ogmios miestas“ prekybos centre. Čia jis nufotografavo lemūrus, įvairiausius vabzdžius, beždžiones, vorus ir dar daugelį kitų zoologijos sode gyvenančių gyvūnų.

Investavo 5 eurus

Pradžioje Andrius į kačių fotosesiją investavo 5 eurus, kai iš draugo išsinuomojo stiklą bei iš jau minėtosios „Spring“ studijos pasiskolino įrangą. Nuotraukos pasklido internete, o po dviejų savaičių gavo pasiūlymą iš knygų leidyklos Vokietijoje.

„Kai pasirašėme sutartį, išleidome knygą, gavome pirmuosius pinigus. Tai aš iš niekur nieko uždirbau didelę sumą. Iš tų pinigų aš padariau šunų projektą, pasiūliau vėl daryti knygą, jie sutiko, gavau dar finansų. Pasitaupęs tuos pinigus padariau arklių projektą, iš arklių projekto dar uždirbome didelę sumą pinigų“, – pasakojo Andrius.

Nors fotografas nuolat kartojo, kad tai yra menas ir finansai čia nėra svarbiausia bei kuria meną ne dėl pinigų, jį drąsiai galima vadinti verslininku, kurio ambicijos ateityje turėtų atnešti jam didelį pelną. Žinoma, jis patiria ir finansinių sunkumų, tačiau visada pinigai sugrįžta sugalvojus naujų idėjų, o šiuo metu Andrius ieškosi rėmėjų naujiems užmojams.

„Niekas taip gerai nežinos ir netikės manim, kaip tik aš pats savim. Tai, šiuo atveju, tik aš vienas žinau, kiek sėkmingas yra ir bus šitas projektas bei kokią galią jis turi“, – pabrėžė Andrius.

„Underlook“ projektas taip pat vienija internetinę svetainę, kurioje pardavinėjami drabužiai, drobės, užrašų knygelės, plakatai, ant kurių atspausdintos gyvūnų iš apačios nuotraukos.

Ateities planai

Paklaustas apie konkurentus, Andrius kratosi minties, kad ateityje kažkas sugebės su juo konkuruoti. Jo teigimu, jis trejus metus tyrinėjo šią sritį ir yra pažengęs taip toli, kad norintys jį aplenkti, nesugebėtų net prisivyti. Čia vaikinas turi ir naujų verslo idėjų.

Andrius ateityje planuoja rengti mokymus, kuriuose galėtų išmokyti daryti tai, ką daro jis ir jo komanda. „Aš visko padaryti pasaulyje vienas negaliu. Tad jeigu bus daugiau žmonių, kurie padės man, arba patys darys, man neatrodo, kad tai yra kažkas tokio, ką turėčiau užgniaužti ir laikyti tik sau“, – sakė Andrius.

„Pradėjome nuo gyvūnų, fotografavome daiktus, toliau norime pradėti daug skirtingų projektų: norime iš apačios nufotografuoti tigrus, dramblius, medį ar kambarį. Norime pasistatyti pirmą pasaulyje fotostudiją, fotografuoti iš apačios. Jeigu tokią pasistatysime, tai galėsime ten fotografuoti žmones, Pole dance šokėjus, orkestrą. Iš apačios tai atrodytų neįprastai, įdomiai ir keistai“, – ateities idėjomis dalijosi menininkas.

Andrius pastebėjo, kad tigrai iš šono yra oranžiniai, tačiau iš apačios – balti. To žmonės dažnai nepastebi, o tokių fotografų kaip jis dėka kiekvienas iš mūsų į gyvūnus gali pažvelgti iš kitos perspektyvos – tokios, kokios negalime pastebėti patys.

Paklaustas, ar nebijo, kad jo mintys bus pavogtos ir idėjos įgyvendintos kitų menininkų, Andrius drąsiai atkirto: „Aš norėčiau pažiūrėti į dar bent vieną tokį durnių, kuris viską mestų ir pradėtų galvoti, mąstyti apie šitą sritį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.