9 kavinių savininkas – apie kokybišką kavą, kurios užsuka išgerti ir D. Grybauskaitė

Daugelis dieną pradeda su kavos puodeliu, neretai tenka pastebėti, kad ja mėgstama užsigerti ir skaitomus knygos puslapius. Prie kavos puodelio aptariami ir verslo klausimai, planuojami dienos darbai ar ja tiesiog mėgaujamasi kavinėje stebint pro šalį skubančius žmones.

Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> A,Srėbalienės nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> A,Srėbalienės nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 6:49 PM

Vieniems kava tiesiog pomėgis, kitiems – darbas. Atsiranda ir tokių, kurie per metus paragauja kelis šimtus rūšių kavos, o pomėgį degustuoti paverčia verslu.

Vytautas Kratulis – vienas tokių kavos ekspertų, kuris tikrai gali apibūdinti tikrą, kokybišką šviežios kavos skonį.

Stebėdamas mamos vargus kenčiant nuo migrenos ir skausmų malšinimą kava Vytautas suprato labai svarbų dalyką – kad kavos kartais reikia ne tik dėl to, jog ja galima mėgautis darbe per pertraukėles, bet ir skausmam malšinti.

Tai ne vienintelė priežastis, paskatinusi pradėti kavos verslą. Vytautas pasakojo, kad kadaise su bičiuliu nuvyko į Baltarusiją parsivežti degtukų, kuriuos ruošėsi pardavinėti Lietuvoje, tačiau degtukų pardavėjas pareikalavo kyšio.

„Tada mes nusprendėme pinigų nemokėti ir keisti degtukus į kavą. Vienas mano giminaitis turėjo kavos verslą, pardavinėjo suomišką kavą, o aš tai žinodamas siūliau mainus. Kai jie atplėšė pakelį ir pauostė – kvapas pasklido po visą kambarį ir direktorius plačiai atvėrė duris į prekių žinovų salę, iškėlęs pakelį šaukė, kokia tai gera kava. Per parą turėjau nugabenti ją į Baltarusiją. Mes iš šito sandorio neblogai uždirbome“, – prisiminė verslininkas.

Vytautas pasakojo, kad kava jam visada lemdavo sėkmę. Tiesa, prieš sukurdamas verslą verslininkas pardavinėjo įvairias prekes Baltarusijoje, studijavo verslą Vilniaus universiteto Verslo mokykloje (anuomet – VU TVM), o Baltarusijos hiperinfliacija paskatino viską mesti ir veiklą pradėti Lietuvoje.

„Čia įsidarbinau įmonėje, kuri prekiavo kava. Iš pradžių ji man paskyrė vieną regioną, kuriame turėjau pardavinėti, tada pamatė, kad man gerai sekasi, ir paskyrė daugiau. Vėliau pradėjau dirbti su tinklais. Per vienus metus įgavau nemažai patirties ir greitai įkūriau savo įmonę“, – pasakojo Vytautas.

Magiškas skaičius – 7 kavos maišai

Prieš dvidešimt metų verslininkas sutiko žmogų, kuris jam parodė, kokia turi būti skani kava. Tai Vytautą sužavėjo ir paskatino imtis kavos gamybos ir pardavimo verslo.

„Nusipirkau 7 kavos maišus ir skrudintuvę. Reikėjo kur nors instaliuoti įsigytą gaminimo mašiną, o tinkamų patalpų Vilniuje neradau, tad vienas giminaitis pasiūlė susiremontuoti jo turimą patalpą. Nuo mano skrudinamos kavos pakvipo visas rajonas. Žmonės pradėjo bėgti, belsti į duris ir klausinėti, ką čia darau, prašyti tos kvepiančios kavos“, – pasakojo verslininkas.

Taip įkurta įmonė „Šviežia kava“. Verslininkas beldėsi į restoranų ir barų duris siūlydamas, kaip jis teigia, „puikiausią pasaulyje kavą“. Gaminant teko atidaryti ir parduotuvėlę, kad žmonės galėtų įsigyti kvepiančios kavos. Neilgai trukus teko suteikti galimybę tos kavos paragauti.

„Atėjo toks laikas, kai visi pradėjo sakyti, jog už kampo visai gerai gamina kapučiną. Tada atėjo suvokimas, kad reikia atidaryti tokią įstaigą, kurioje gamintume ir espresą, ir kapučiną, ir latę. Siekis buvo parodyti, kad galime gaminti ne prasčiau, nei tai daroma už kampo. Taip 2004 metais įkūrėme visavertę kavinę CUP prekybos centre“, – sakė verslininkas.

Antroji kavinė įsikūrė Senamiestyje, tačiau žmonės pareikalavo pusryčių, o verslininko strategijos planuose maisto gamybos nebuvo. Tada buvo nuspręsta kavinę perkelti į „G9“ (tada – „Go9“) prekybos centrą.

„Antrosios kavinės atveju buvo taip, kad pagalvojome apie knygos ir kavos derinį. Norėjosi, kad prie knygų kvepėtų kava. Dėl to įsikūrėme ir gana sėkmingai, daugiau negu 10 metų, veikėme su knygomis.

Žmonėms patikdavo gražus vaizdas pro langus, rinkdavosi intelektuali publika. Kažkada ten buvo atėjusi ir prezidentė su Andriumi Mamontovu. Tada prekybos centras atiteko kitiems savininkams ir mes išsikėlėme į kitą gatvės pusę“, – pasakojo Vytautas.

Skonis iš egzotinių šalių

Šiandien verslininkas įkūręs 9 „Huracan Coffee“ kavines, kuriose galima rasti aukščiausios kokybės kavos. Verslininkas žaliavas veža iš Meksikos, Gvatemalos, Hondūro, Kosta Rikos, Nikaragvos, Salvadoro, Kolumbijos, Brazilijos, Bolivijos. Taip pat iš Kenijos ir Etiopijos. Gali pasiūlyti keletą kavos rūšių ir iš Azijos kraštų – Indonezijos ir Papua Naujosios Gvinėjos.

„Naujausia mūsų įkurta vieta legendinė – aš juokauju, kad šiuo metu tai trečia legendinė kavinė. Pirma legendinė kavinė buvo tarpukariy veikęs „Raudonasis Štralis“, kita – sovietmečiu veikusi „Vilija“, o dabar ten stovi „Huracan Coffee“, – džiaugėsi verslininkas.

Kol kas verslininkas apie plėtros galimybes užsienyje ar kituose Lietuvos miestuose rimtai nesvarsto, tačiau galimybės neatmeta. Pasak jo, jei sulauks gero pasiūlymo, – žengs ir į kitus miestus ar kitas šalis.

„Aš labai myliu Vilnių. Gal reikėtų plėstis kitur, bet kol kas negauname labai gerų pasiūlymų, kuriuos norėtųsi priimti. Kai plėtiesi į kitus miestus, iškyla labai didelis klausimas, kas yra geriau – Kaunas ar Helsinkis, Paryžius, ar Klaipėda? Įsikūrimo išlaidos beveik vienodos – baldus pagaminti kainuoja panašiai, galbūt yra tik nuomos kainų skirtumas“, – svarstė verslininkas.

Verslininkas skundėsi, kad šiais laikais gyvenimo tempas itin greitas, o surasti darbuotoją, kuris dirbtų ilgai, – itin sunku. Šiandienio pasaulio žmogus, pasak verslininko, kolekcionuoja darbo patirtį, nežino, ką nori veikti ateityje, o darbo vietą keičia dažniau negu dėvimus drabužius.

„Anksčiau būdavo paprasčiau – ilgai dirbantis baristas iš veido sugebėdavo pasakyti, ką žmogui įpilti. Žmonėms tai labai patikdavo, o dabar gyvenimas pasidarė toks greitas, kad geri dalykai, kurie būdavo anksčiau, nebeegzistuoja“, – sakė verslininkas.

Tai Vytautui apsunkina ne tik darbą, bet ir mokymus – jie anksčiau trukdavo  šešis mėnesius, o dabar trunka vos dvi ar tris savaites.

Prisimena sovietinę kavą

„Huracan Coffee“ vadovas pasakojo, kad vyresni žmonės prisimena sovietmečio kavos skonį, jos nori ir išsiilgsta. Sovietmečiu kava dažniausiai atkeliaudavo iš Indijos bei Kolumbijos. Kolumbietiška kava, verslininko teigimu, ir šiandien patinka beveik kiekvienam.

„Centrinės Amerikos kava pas mus labai gerai vertinama. Visi labai pirkdavo ir Brazilijos kavą. Šiuo metu labai populiaru pirkti kavą iš Afrikos, norts ji dažnu atveju brangesnė“, – sakė verslininkas.

Pats verslininkas pasakojo, kad jam patinka daugybė kavos rūšių, o jų degustavimas jam turi kitokį vaidmenį, nei įprasta kitiems žmonėms. Jis per metus paragauja šimtų rūšių kavos, o mintys sukasi viena linkme – ar iš to galima padaryti kavą, ar ne.

Pasak „Huracan Coffee“ įkūrėjo Vytauto, kokybiškai kavai nereikia jokių priedų, o jos išgėrus norisi pakartoti. Taip pat Vytautas atskleidė ir tris svarbiausius vertinimo kriterijus.

„Pirmasis – švarumas. Burnoje turi būti švaros pojūtis, o dažnas kavą renkasi kaip tik atvirkščiai – pagal tai, kaip jį kava prikelia iš miego, o geros kavos požymis visai ne toks. Antras svarbiausias kriterijus – saldumas. Kava turi daug natūralaus cukraus, ji natūraliai turi būti saldi. Jeigu jai trūksta cukraus – tai nėra gera kava. Svarbiausias kriterijus – maloni rūgštis, kurios daugelis atsisako. Ji atsiranda dėl to, kad kava auga aukštai. Visos žemai augusios kavos rūšys jos neturi“, – pasakojo verslininkas.

Sėkmė ateina savaime

„Huracan Coffee“ pasižymi ir tuo, kad čia negalima atsiskaityti grynaisiais pinigais. 2018 metais verslininkas nusprendė, kad grynieji pinigai – akstinas atsirasti kriminalams, nes daugelis nemoka mokesčių ar kuria kitas kriminalines schemas.

„Mes manome, kad atsisakius grynųjų daug paprasčiau ir greičiau aptarnaujami žmonės. Taip taupome darbo laiką. Santykiai tarp darbuotojų gerėja, niekam nereikia nešti didžiulių maišų monetų, nereikia inkasuoti popierių. Pagerėja veiklos efektyvumas“, – atviravo verslininkas.

Verslininko teigimu, daugelis galvoja tik apie pinigus ir nori jų kuo greičiau, o tai nesuderinama su sėkme.

„Pinigai turi eiti iš paskos. Iš pradžių turite sukurti unikalų produktą arba paslaugą, turite tapti reikalingi visiems. Turite siekti, kad gyvenimas kitiems palengvėtų, pagerėtų ar jame padaugėtų spalvų. Tik tada ateis pinigai. Matau, kad daugelis jų nori labai greitai, nes gyvenimas greitėja. Ne visada viskas greitai išeina – tai yra natūralus procesas“, – sėkmės receptu dalijosi Vytautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.