Į dvikovą V. Putiną iškvietęs E. Muskas toliau stebina: sugeba visus priblokšti savo keistais planais

„Tesla“ ir „SpaceX“ kompanijų negana. Milijardierius Elonas Muskas (50 m.) nusprendė įsigyti visą socialinį tinklą „Twitter“. Ambicingus E. Musko verslo planus papildo ir ekstravagantiški poelgiai. Štai, jis neseniai į dvikovą išsikvietė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

E.Muskas nusprendė įsigyti visą socialinį tinklą „Twitter“.<br>123rf nuotr.
E.Muskas nusprendė įsigyti visą socialinį tinklą „Twitter“.<br>123rf nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas nusprendė įsigyti visą socialinį tinklą „Twitter“.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Muskas nusprendė įsigyti visą socialinį tinklą „Twitter“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 6:04 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 1:43 PM

Turtingiausių pasaulio žmonių sąraše ne vienus metus pirmavo „Amazon“ savininkas Jeffas Bezosas.

Bet šiais metais jį smarkiai aplenkė iki šiol antroje vietoje buvęs E.Muskas. Dabar jo turto vertė siekia 265 mlrd. dolerių (242 mlrd. eurų). J.Bezosą jis lenkia kone 90 mlrd. dolerių (82 mlrd. eurų).

Aprūpino internetu

Greičiausiai turtas augs ir toliau, nes E.Muskas, atrodo, neturi stabdžių. Net ir bendraudamas su politikais.

Rusijai užpuolus Ukrainą šios valstybės prezidentas Volodymyras Zelenskis jau po keletos dienų vaizdo skambučiu kalbėjosi su E.Musku.

„Kai baigsis karas, aplankykite“, – pasakė prezidentas ir pasilenkė virš nešiojamojo kompiuterio ekrano, kad būtų galima matyti verslininką.

„Žinoma“, – atsakė ateities technologijų kūrėjas. V.Zelenskis padėkojo E.Muskui, kuris pasiūlė Ukrainai naudotis palydovinio interneto „Starlink“ priėmimo stočių tinklu. Tai internetas visiems ar bent tiems, kurie yra netoli terminalo.

E.Musko kontroliuojama bendrovė „SpaceX“ iškart pristatė kelias stočių siuntas.

Jos pasiekė Ukrainą vos kelios dienos po to, kai buvo gautas šios šalies skaitmeninės transformacijos ministro Mykolos Fiodorovo prašymas.

E.Muskas už tai socialinėse medijose buvo šlovinamas kaip didvyris. Spragt, ir internetas veikia visame regione.

Toks elgesys turi kažką dieviško, o tai E.Muskui labiausiai patinka. Neįmanoma padaryti įmanomu – tokia jo misija. Kuo didesnis iššūkis, tuo geriau.

Svarbiausia – vizijos

„The sky is the limit“ („Dangus yra riba“) – šie žodžiai galioja kitiems, o ne E.Muskui.

Billo Gateso įsitikinimu, yra daug žmonių, turinčių vizijas. „Eloną ypatingą daro jo gebėjimas vizijas paversti tikrove“, – sakė JAV programinės ir techninės įrangos gamintojas, bendrovės „Microsoft“ įkūrėjas.

„Tesla“ ir „SpaceX“ – dvi E.Musko įkurtos milijardų vertės korporacijos. Jis užkariavo dvi tvirtoves, kurios buvo laikomos neįveikiamomis: elektromobilių pramonę ir kosminę erdvę.

Jis dar įsteigė kitų bendrovių, kai kurių nuomone, absurdiškiems tikslams įgyvendinti. „Neuralink Corporation“ – neurotechnologijų įmonė, kurianti implantuojamas smegenų ir mašinų sąsajas. „The Boring Company“ plėtoja greitojo automobilių eismo tunelių statybą.

E.Musko variklis – didybės manija, kuri jį padarė turtingiausiu pasaulio žmogumi.

Kiti technologijų milžinai, kaip antai elektroninės komercijos bendrovės „Amazon“ įkūrėjas J.Bezosas ar socialinio tinklo „Facebook“ šeimininkas Markas Zuckerbergas, irgi ambicingi žmonės, bet jų turtai ir reputacija paremti labiau įprastais verslo modeliais.

O E.Muskas sugeba visus priblokšti savo keistais planais.

Nuolat moka išsisukti

Netoli Vokietijos sostinės Berlyno vidury miško neseniai buvo atidaryta pirmoji Europoje elektromobilių „Tesla“ gamykla. Ji kainavo milijardą eurų.

12 tūkst. darbuotojų čia ateityje per metus turi gaminti 500 tūkst. elektra varomų automobilių. Pirmieji jau stovi prie gamyklos. Tvarkingai išrikiuoti, juodi ir spindintys. Praėjus vos dvejiems metams nuo fabriko statybų pradžios ceremonijos dabar oficialiai gali prasidėti jų gamyba.

Nieko keisto. Juk „Tesla“ biržos vertė dabar didesnė negu BMW, „Daimler“ ir „Volkswagen“ kartu sudėjus. Kadaise ilgai dirbęs nuostolingai automobilių gamintojas jau metai iš metų duoda pelną.

E.Muskas padarė elektromobilį patrauklų. „Tesla 3“ modelis gali prilygti geriausiems pasaulio sportiniams automobiliams.

Visų gamintojų posūkio elektromobilių link gal net nebūtų įvykę, jei ne „Tesla“. Vokietijos automobilių pramonės kompanijų vadovai jau nebesijuokia iš Silicio slėnio pamišėlio, kaip anksčiau vadino E.Muską.

Ir netgi akcijų kursams primenant važiavimą amerikietiškais kalneliais „Tesla“, priešingai nei konkurentai, kuo puikiausiai atlaikė koronaviruso pandemiją.

Tuo metu, kai kitų automobilių gamintojų konvejeriai stovėjo, E.Muskas elgėsi lanksčiai.

Trūksta puslaidininkių? Ne problema! Kai kurių komponentų galima net atsisakyti.

Dramatiška mikroschemų krizė automobilių pramonei kone užveržė kilpą ant kaklo. Ką tuomet darė „Tesla?“ Tiesiog naudojosi mikroschemomis, kurios buvo prieinamos, ir programas pertvarkė taip, kad jos funkcionuotų.

„Tesla“ – labiau programinės įrangos nei automobilių gamybos bendrovė. Jos įdiegtos technologijos už autopiloto galėtų tikti ir namų ūkio robotui.

Nieko nuostabaus, kad 2021-aisiais „Tesla“ pardavė beveik milijoną automobilių – 87 proc. daugiau nei prieš metus.

Naudojasi savo galia

Technologijų milžinų pasaulyje E.Muskas – galbūt įtakingiausias žmogus. Jo idėjos skatina verslus, jo įrašai „Twitter“ drebina rinkas. Jau seniai E.Muskas – labiau popžvaigždė nei generalinis direktorius ar valdybos pirmininkas.

Jis atsidūrė ant JAV leidžiamo muzikos žurnalo „Rolling Stone“ viršelio, tapo animacinio serialo „Simpsonai“ dvyliktosios serijos „Muskas, kuris nukrito ant žemės“ herojumi, dalyvavo keliuose animacinio serialo „Pietų parkas“ epizoduose.

Tai jam suteikia galios. Beje, tokios, į kurią jis žvelgia kaip niekas kitas aplaidžiai.

Jis „Twitter“ paskelbė apie šuns memo įkvėptą kriptovaliutą „dogecoin“, kurios vertė kartais buvo pakilusi iki 85 mlrd. dolerių (77 mlrd. eurų).

Daugiau, nei vertos kompanijos „Moderna“ ar „Airbus“.

Atrodo, E.Muskas naudojasi savo galia vien todėl, kad gali.

Lygina su „Apple“

Bet kas slypi už E.Musko mito, už šio asmenybės kulto?

Atsakymo paieškos nusidriekia į virtualią erdvę, į didžiausią šio verslininko gerbėjų grupę „The Musketeers“ („Muškietininkai“), kuri vien „LinkedIn“ turi daugiau nei 20 tūkst. narių. Jie gina savo dievaitį nuo kritikos ir puolimų.

Viena šios grupės įkūrėjų – Los Andžele gyvenanti vadybininkė Paula. Ji nėra kokia nors pamišėlė, įkyri gerbėja. Veikiau panaši į sektos narę, kuri gatvėje dalija skrajutes.

„Aš dar neturiu jokios „Tesla“. Tačiau vienas mano draugų perka kiekvieną naują automobilį, galbūt gausiu jo „Tesla 3“, – sakė Paula.

Taip pat elgiasi ir „Apple“ aistruoliai, visada perkantys naujausią modelį. Tik „Tesla“ yra gerokai brangesnė. Bazinės komplektacijos „Tesla 3“ kainuoja nuo 43 tūkst. eurų.

Vis dėlto palyginimas su „Apple“ visai tinkamas. Juk šios kompanijos įkūrėjas Steve’as Jobsas buvo tas, kuris suvokė, kokiu būdu pakurstyti beveik religinį prekės ženklo garbinimą.

Jis sukėlė revoliuciją. Bet S.Jobsas niekada nenorėjo palikti Žemės planetos.

Priešingai negu E.Muskas, kuriam labiausiai patiktų pasaulio gyventojus apgyvendinti Marse.

Apie tai svajoja ir Paula. Žinoma, ji vieną dieną nori nuskristi į Marsą. „Jei tiki Elonu, taip ir turi būti. Aš bet kuriuo metu keliaučiau“, – sakė ji.

Paula gina savo dievaitį nepaisydama jokios logikos. E.Muskas, pavyzdžiui, kategoriškai pasisakė prieš COVID-19 vakciną, net kai ji taps prieinama. „Tesla“ darbuotojai Kalifornijoje turėjo dirbti net pirmojo karantino metu, rizikuodami savo sveikata.

„Ne! Jis buvo neteisingai suprastas. Žmonės savo noru, visai neverčiami ėjo į darbą“, – įsitikinusi Paula.

Nori visiems pagelbėti

Norint suprasti, kaip E.Muskas tapo tuo, kas yra dabar, reikia pažvelgti į jo vaikystę. O ten buvo tik vienatvė.

Mama Maye, sėkmės lydimas modelis, ir tėvas Errolas, genialus inžinierius, retai buvo namuose. Kaip sako pats Elonas, jį užaugino knygos. Pirmiausia – mokslinės fantastikos autorių Isaaco Asimovo ar Douglaso Adamso.

Bet pastarojo satyrą E.Muskas veikiausiai klaidingai suprato.

Romanas „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ žaižaruoja beribe fantazija, kuri balansuoja ties rimtos filosofijos ir gryniausio absurdo riba. Bet verslininką tai įkvėpė.

Po tėvų skyrybų tuo metu devynerių metų Elonas liko su tėvu, kurį aprašė kaip brutalų, piktą.

Jis nebuvo dažnai mušamas, bet labai slėgė psichologinis smurtas.

Smūgių sulaukdavo paprastai iš savo bendramokslių, kurie iš jo tyčiojosi. Pirmiausia dėl to, kad jau anuomet Elonas buvo kitoks – genijus.

Jis pats sako, kad jo galvoje nuolat kunkuliavo idėjų antplūdis, kuris niekuomet nesustojo.

Kai E.Musko klausia, ko jis trokšta, kokia jo misija gyvenime, jis visada pateikia paprastą atsakymą: „Norėčiau būti naudingas, daryti naudingus dalykus.“

Atrodo, kad E.Muskas pasiryžęs išgelbėti žmones, nesvarbu, ar jie nori, ar ne. Tad jis dažnai kišasi į situacijas, kurių neįvertina.

Antai dėl Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą E.Muskas tiesiogine prasme norėjo reikalus perimti į savo rankas ir per „Twitter“ pakvietė Rusijos prezidentą V.Putiną į dvikovą.

Tačiau kartais jam atsisakoma padėkoti. Kai Tailande 12 berniukų futbolo komandos narių ir jų treneris įstrigo užtvindytame urve, E.Muskas subūrė komandą, kuri pagamino miniatiūrinį povandeninį aparatą.

Tačiau jis taip ir liko nepanaudotas. Todėl E.Muskas pavadino už šią operaciją atsakingą asmenį „Pedo Guy“ – akivaizdžiai jį įžeidė kaip pedofilą.

Elgiasi kaip paauglys

Kaip darbdavys milijardierius yra ganėtinai negailestingas.

Ne veltui darbo kultūra „Tesla“ kompanijoje dažnai apibūdinama kaip „Sweatshop“ – „Prakaito fabrikas“.

E.Muskas žinomas dėl savo darbo moralės, iš kitų reikalauja to, kuo jis gyvena. Jis miega statybų aikštelėse, žino kiekvieną detalę, su „SpaceX“ ekspertais gali kalbėtis apie astrofiziką.

Pradžioje jis sąmoningai ieškojo šeimos neturinčių inžinierių, norinčių dirbti šimtą valandų per savaitę.

„Tesla“ žmonės pasakojo, jog gali atsitikti taip, kad eidamas pro šalį jis atleis iš darbo. Arba labai aiškiai pasakys, koks esi idiotas.

Klaidoms E.Muskas neturi nei laiko, nei kantrybės. Ir darbo saugumui.

2019 m. „Forbes“ pranešė apie kelis oficialius tyrimus dėl „Tesla“ saugumo priemonių. Kai inspektorius paklausė, kodėl nėra iškabinti įspėjamieji ženklai, darbuotojas atsakė: „Elonui nepatinka geltona spalva.“

E.Musko žodyne nėra žodžio „atsitiktinumas“. Jis kviečiasi dirbti talentingiausius pasaulio žmones, bet paskui kontroliuoja kiekvieną jų žingsnį.

Jo bendrovės sukurtos kaip totalitarinės valstybės. Savo akcijų prospekte „Tesla“ pati jį įvardijo kaip vieną rizikos veiksnių.

Įsivaizduokite, kaip daugeliui pasaulio koncernų vadovaujantis vyras per svarbų susitikimą su investuotojais surinka: „Visi klausimai nuobodūs ir kvaili!“ Lyg vadovo krėsle sėdėtų dvylikametis.

Dalyvaudamas populiarioje JAV televizijos laidoje „Saturday Night Live“ apie keistą savo elgesį E.Muskas kalbėjo taip: „Tiesiog noriu pasakyti visiems, kuriuos aš įžeidžiau: išradau elektromobilį iš naujo ir siunčiu žmones raketose į Marsą.

Ar jie tikrai manė, kad esu visiškai normalus, paprastas vaikinas?“

Dar vienas akibrokštas

E.Muskas pastarosiomis savaitėmis linksniuojamas dėl to, kad tapo didžiausiu socialinio tinklo „Twitter“ akcininku, įsigijęs beveik 10 proc. akcijų paketą.

Vos tik jis tai padarė, per dieną kompanijos vertė pakilo 25 proc., o dabar – jau ir daugiau nei 50 proc.

O neseniai E.Muskas atskleidė dar vieną planą – nusipirkti 100 proc. „Twitter“ akcijų. Ir sumokėti net 54 proc. daugiau, nei jos kainavo iki jam investuojant į šią kompaniją.

„Tikiu „Twitter“ potencialu tapti laisvo žodžio platforma visame pasaulyje ir manau, jog laisvas žodis yra visuomenės būtinybė, kad demokratija veiktų“, – savo paraiškoje teigė verslininkas. („Focus“, ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.