Susipažinę su šiuo pardavėju galite nustebti: apie prekes jis papasakoja tai, ko nesako kiti

Kol vieni per pandemiją dirbo nuotoliniu, o kiti sėdėdami namuose nežinojo, ką veikti, Donatas Alkauskas ėmėsi įgyvendinti slaptą norą – įkurti savo verslą. Taip rinkoje atsirado interjero detalių internetinė parduotuvė „Derior“.

D.Alkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
D.Alkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
D.Alkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
D.Alkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Kol vieni per pandemiją dirbo nuotoliniu, o kiti sėdėdami namuose nežinojo, ką veikti, Donatas Alkauskas ėmėsi įgyvendinti slaptą norą – įkurti savo verslą.<br>T.Bauro nuotr.
Kol vieni per pandemiją dirbo nuotoliniu, o kiti sėdėdami namuose nežinojo, ką veikti, Donatas Alkauskas ėmėsi įgyvendinti slaptą norą – įkurti savo verslą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 8:00 PM

Svajonę įgyvendino per pandemiją

Apie 20 metų samdomu darbuotoju dirbęs įmonėje, susijusioje su namų interjeru, ir nemažai patirties sukaupęs Donatas per pačią pandemiją pradėjo savo verslą.

Nors iš pradžių jis paminėjo, kad viskas įvyko greitai ir netikėtai, vėliau pripažino, kad mintį apie savą verslą jis audė jau ne vienerius metus, o karantinas ir sėdėjimas namuose tapo gera paspirtimi to imtis.

„Internete dar pamačiau įrašą apie tai, kad žmonių prioritetai keisti: naujo verslo pradėti negali, bet nusipirkti naują telefoną – nesudėtinga. O man tikrai nereikėjo didelių ir kišenei skausmingų investicijų šiam verslui pradėti, tad susiėmiau ir pradėjau“, – sakė jis.

Taip 2020 m. įkūrė internetinę parduotuvę, apie fizinę karantino metu net nevertėjo svarstyti.

„Per karantinus jos atidaryti net nebūčiau galėjęs, kas būtų ėjęs?“ – sakė D.Alkauskas, užsimindamas dar apie tai, kad kol kas ir patalpų nuoma parduotuvei Vilniuje jam būtų neįkandama.

Visas prekes jis iki šiol laiko savo namuose ir netoli esančiame sandėlyje, tad užsisakius prekes jų laukti savaitėmis nereikės, mat visos jau yra Lietuvoje.

„Visi namai nukrauti prekėmis, – juokėsi pašnekovas. – Bet jei klientai nori prekes pamatyti gyvai, problemos nėra, jie atvyksta pas mane į namus ir viską apžiūri.“

Užtikrino, kad kitur tokių daiktų nerastume

Verslininkas linksėjo galva – prekiaujant interjero detalėmis jaučiama nemenka konkurencija, juk užsukus į bene bet kurio prekybos tinklo parduotuvę šalia pieno, obuolio ar žurnalo galima pagriebti ir kavinuką ar arbatinuką. Tačiau savo idėja ir verslu D.Alkauskas tiki.

Be to, jis rado ir didžiausią savo privalumą. Vyras dirba ne su vietiniais, o užsienio, Nyderlandų, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, gamintojais ir tiekėjais bei patikina, kad tokių prekių kitose Lietuvos parduotuvėse greičiausiai nerastume.

„O dažnai žmonės nenori turėti tokių daiktų, kuriuos būtų galima nusipirkti bet kur ir rasti daugelio namuose. Be to, man net neverta pardavinėti tokių pačių daiktų, kokie jau yra Lietuvos rinkoje, nes tada tektų žaisti ne išskirtinumu, o kaina, kas už mažesnę sumą parduos. Taip dirbti nenoriu“, – portalui lrytas.lt pareiškė jis.

D.Alkauskas mielai prekiautų ir vietinių gamintojų dirbiniais, tačiau tokių prekių, kokių norėtų, Lietuvoje sako nerandantis. Su keletu gamintojų buvo planavęs bendradarbiauti, bet paskaičiavęs suprato, kad beveik nieko neuždirbtų, tik platintų tų gamintojų produkciją. Tad šios idėjos atsisakė.

Nuo klientų neslepia trūkumų

Verslininkas, atrinkdamas, kokios prekės pateks į jo internetinę parduotuvę, atsižvelgia ir į tvarumą bei praktiškumą.

„Stengiuosi atrinkti kuo tvaresnius daiktus, kurių panaudojus nereikėtų iš karto išmesti, ir kad tai nebūtų pačios brangiausios prekės. Nors nesiginčiju, pardavinėju tikrai ne pigiausius daiktus, bet jie – kokybiški. Iš kur nors nupirktas kavinukas ar arbatinukas panaudojus keliskart gali skilti, tada tektų jį išmesti, o aš kalbinu įmones įtrūkus, sudužus ar dar kam nors nutikus tas dalis pakeisti, juk jie turi detalių. Geriau pakeisti, pataisyti, nei iš karto išmesti.

Svarbus ir praktiškumas. Yra be proto daug gražių daiktų, bet žmonės šiandien visur bėga, lekia, skuba, jie nori, kad visus indus būtų galima plauti indaplovėje. Prancūzai turi daug gražių porcelianinių indų, bet juos reikėtų plauti rankomis, todėl tenka ieškoti kitų variantų“, – pasakojo D.Alkauskas.

Be to, parduotuvės įkūrėjas turi įdomią strategiją – klientams išsako ne tik prekių privalumus, bet ir trūkumus. „Įsitikinau šventai, kad tai veikia, tada žmonės manimi pasitiki labiau. Juk kvaila manyti, kad daiktai neturi savų minusų, visi turi, tad juos ir pasakau. Geriau taip, nei bandyti apgauti, nes gal vieną kartą klientą apgausi, bet antrą kartą jis jau nebesugrįš. Tad aptarnauju klientus taip, kaip norėčiau, kad aptarnautų mane“, – teigė pašnekovas.

Vystant verslą reikia pagalbos

Kol kas vyras dirba vienas, o patarimus apie reklamą jam dalija kaimynė, dirbanti šioje srityje. Jis pripažino, kad be jos vystyti verslą jam būtų sudėtinga.

„Dažnai prigalvoju per daug įmantrių idėjų, o kaimynė mane sustabdo, nuleidžia ant žemės ir sako: mąstyk paprasčiau. Ji viską mato kitomis akimis ir tuo džiaugiuosi.

Kuriantieji internetines parduotuves turi žinoti, kad pagalbos jiems reikės, visko patys padaryti negalės, nebent jie – genijai.

Juk iš pradžių ir aš galvojau, kad viską darysiu pats. Sukūriau net interneto puslapį, bet neseniai teko patirti, kad norint sutaupyti vis tiek teks sumokėti dvigubai. Augant prekių skaičiui reikėjo kreiptis į specialistus, jie sukūrė tinkamesnį, profesionaliau atrodantį puslapį“, – pasakojo D.Alkauskas.

Nors verslas dar naujas, pašnekovas sakė jau susiduriantis su žmonėmis, tikinčiais, jog įkūrus savo verslą iš karto į kišenę pinigai ima kapsėti didelėmis sumomis.

Tačiau tokiems D.Alkauskas turi vieną atsakymą: „Jei įkūrus verslą milijonai iškart imtų plaukti, visi būtume direktoriais ir įmonių savininkais. Bet taip juk nėra.

Be to, daugelis galvoja, kad dirbant sau turima daugiau laisvės. Toks mąstymas – taip pat truputį naivokas. Tuo tikėjau ir aš, bet pamačiau, kad įsipareigojimų ir atsakomybės tik padaugėjo, o ir darbo laiko imu nebeskaičiuoti. Bet, kadangi myliu šitą darbą, ir laiko negaila.“

Šis verslas yra „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo stiprinimo bendruomenės narys. Tapkite ir jūs „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariu: www.swedbank.lt/kiekvienasgali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.