Barselona A. Užkalnio akimis: ką privalu pamatyti Ispanijoje

Baisu pagalvoti, bet Barselona ne visada buvo vienas pagrindinių pasaulio turistinių miestų ir net nebuvo pagrindinis turistų traukos centras Ispanijoje. Prieš du dešimtmečius, 1992 metais, mieste vykusios olimpinės žaidynės ir pasirengimas joms apipylė Katalonijos sostinę pinigais. Didžioji jų dalis nebuvo iššvaistyti, o pavirto puikia infrastruktūra, gražiais pastatais. Anksčiau buvęs Ispanijos Panevėžys tapo geriausiu šalies eksportu. Šiandien į Barseloną anksčiau ar vėliau nuvyksta visas studentiško amžiaus jaunimas, prašvilpiantis tėvų pinigus ir vadinantis miestą Barsa. Jums taip daryti nevalia, tačiau minios savimi patenkintų snarglių nusmukusiomis kelnėmis neturi būti priežastis neaplankyti šio deimanto.

A.Užkalnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Užkalnis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2014, 8:48 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:04 PM

24 valandų skyrių skiriu pasaulio krepšinio čempionatui.

1 Šv.Šeimos bažnyčia (Basilica de la Sagrada Familia)

Nepakenčiu privalomų turistinių vietų, bet niekas neišvažiuoja iš Barselonos nepamatęs šio neužbaigto architektūros stebuklo, primenančio kukurūzų burbuoles arba šlapio smėlio pilis. Pradėtas statyti Antonio Gaudi šedevras nebaigtas nuo 1884 metų – sunku patikėti, bet baigimo data yra 2026-ieji. Net Valdovų rūmus Vilniuje pastatė greičiau.

2 La Pedrera (Casa Mila) pastatas

Vienas paskutinių A.Gaudi kūrinių. Šis pastatas yra tirpstantis ir besiliejantis akmens skystis. Sunku patikėti, kad jis buvo pastatytas 1912 metais: mintis čia aplenkia laiką ne metais, o dešimtmečiais. Iš pastato tyčiojosi visi, kas netingėjo, ir sakė, kad neskoninga, prie nieko nedera, apskritai nesąmonė. Prisiminkite jį, kai savamoksliai architektūros kritikai Lietuvoje sudirbinės kiekvieną naują projektą, pavadinę jį dėže, stiklainiu ar beskonybe.

3 La Rambla, pėsčiųjų alėja

Gatvė su medžiais, besitęsianti daugiau nei kilometrą ir vedanti paplūdimio link, yra lyg tobula Kauno Laisvės alėja be batų parduotuvių. Ten eina visi, ten vaikšto, geria, valgo ir žiūri vieni į kitus. Kiekvieną dieną iš čia į internetą įkeliama koks milijonas nuotraukų ir reta kuri yra verta dėmesio, tačiau šioje pėsčiųjų gatvėje yra tikroji Barselonos dvasia.

4 Prieplauka „Port Vell“

Čia matyti, kad Ispanija yra jūrų valstybė: miestas turi priėjimą prie vandens. Blizga jachtos, parduotuvės, restoranai – viskas atnaujinta ar pastatyta naujai ir sutvarkyta prieš Barselonos olimpiadą. Šiais laikais čia kasmet apsilanko per penkiolika milijonų žmonių, o kažkada čia buvo tik nušiurę sandėliai, narkomanai ir prostitutės.

5 Viešbutis „W Barcelona“ (www.w-barcelona.com)

Miestas sproginėja nuo drąsios šiuolaikinės architektūros, ir šis stiklinis burės formos gigantas prie pat vandens, paplūdimyje, yra pasakiškas. Ir vaizdai į miestą prie jūros pasakiški – kuo aukščiau, tuo gražiau. Šimto metrų aukšto pastatas primena Dubajaus paplūdimyje stovintį pasakišką viešbutį burę „Burj Al Arab“, kuris yra daug aukštesnis, bet Barselonos veidrodinis kūrinys atrodo kaip naujojo tūkstantmečio ženklas. Dvivietis kambarys – nuo 335 eurų (nuo 1155 litų) už naktį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.