Nairobis A.Užkalnio akimis: Afrika su pavojaus prieskoniu

Kenija jau yra nebe ta Afrika, po kurią galima ramiai keliauti su pinigine kišenėje ir fotoaparatu ant kaklo. Taip galima daryti – dauguma keliautojų lieka gyvi ir sveiki, tik truputį išgąsdinti, kai miklūs vietos gyventojai išvaduoja ir nuo piniginės, ir nuo fotoaparato. Kai važinėdavau į Keniją dirbti, mūsų biuras kas porą metų prarasdavo po automobilį – atimdavo pakelės plėšikai. Vairuotojui būdavo liepta nesiginčyti ir automobilį atiduoti: mašiną gali pirkti naują, o jei plėšikai nušaus, tai pinigai jau nebepadės.

Nairobio nacionalinis parkas.<br>„Wikimedia“ nuotr.
Nairobio nacionalinis parkas.<br>„Wikimedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:31 PM

Nairobyje galima pamatyti, kaip įvažiuojantys į bet kurio prekybos centro teritoriją automobiliai tarp dviejų tinklinių tvorų juostų po vieną apžiūrimi apsaugos darbuotojų, lyg keliautumėte į karo bazę ar kalinimo įstaigą: visur, kur yra pinigų arba prekių, yra ir plėšikavimo rizika.

Nairobis – ne prie jūros (atvykusieji į Keniją atostogauti paplūdimiuose keliauja į Mombasą), todėl atsigaivinti nuo Afrikos karščio teks baseinuose.

1 Nairobio nacionalinis parkas

Labai patogiai įsikūręs visiškai prie miesto – vos septyni kilometrai nuo jo. Parkas užima per 100 kvadratinių kilometrų teritoriją – ten važiuoja daugelis ir lieka priblokšti net tie, kurie laukiniais žvėrimis pernelyg nesidomi. Įspūdingiausios yra žirafos: iš arti regėti jų kaimenes su mažyliais yra tas pat, kas atsidurti fantastikos filmo kūrimo aikštelėje. Iš lėto vaikštinėjančios žirafos atrodo kaip dailininko sukurti antgamtiški gyviai arba kaip artimos dinozaurų giminaitės.

2 Pragaro Vartų nacionalinis parkas

Taip, Nairobio mieste nelabai yra ką žiūrėti, išskyrus grūstį, transporto spūstis ir nelabai išvaizdžius šiuolaikinius pastatus. Ir smagiau, ir saugiau važiuoti į gamtą. Pragaro Vartais (Hell’s Gate) vadinamas nedidelis parkas visai nepragariškas: čia taip pavadinta siaura perėja tarp uolų, kuri kažkada buvo upės vaga. Čia galima sužinoti ir apie labiausiai žinomos afrikiečių klajoklių genties – masajų gyvenimą.

3 Viešbutis „Fairmont Norfolk Hotel“

Taip atrodė kaimo turizmas tais laikais, kai dar nebuvo kaimo turizmo. Tikrasis kolonijinių laikų palikimas: pastatytas 1902 metais šis viešbutis parodys, kokios prabangos tikėjosi baltaodžiai europiečiai, atvykę į kolonijas Afrikoje. Didelis sodas pasivaikščioti ir architektūra, primenanti Vidurio Anglijos kaimelį: britai stengėsi toli nuo tėvynės sukurti tokį jaukumo ir komforto modelį, kokį idealizavo namie, – tik čia viskas erdviau ir prabangiau. Dvivietis kambarys atsieina nuo 208 JAV dolerių (apie 554 litus).

4 Restoranas „Carnivore“ (Langata Rd, Nairobi)

Restoranas, kurio pavadinimas lietuviškai reiškia mėsėdį, tiksliai atitinka pavadinimą ir yra tapęs privalomas daugumai turistų. Vegetaras ten pasijustų ne jaukiau nei griežtas musulmonas – alaus šventėje: kalnai mėsos, kepamos ant žarijų, svaigina kvapu ir gundo pulti į apsirijimo nuodėmę. Tai turbūt vienintelė vieta pasaulyje, kurioje vidutinė porcija galėtų pasotinti nedidelį liūtą ar leopardą. Šį restoraną ras kiekvienas taksi vairuotojas ir salėje turbūt pamatysite pusę pažįstamų iš to lėktuvo, kuriuo atskridote į miestą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.