Nara A. Užkalnio akimis: šlovės nepamiršusi Japonijos sostinė

Aplankyti šį miestą man siūlė dar tada, kai tik pradėjau važinėti į Japoniją: pakeleivis lėktuve iš Vienos į Osaką kalbėjo – aplankyk Narą, ten dar geriau negu Kiote, kur grūdasi visi turistai. Aš visada norėjau būti ne toks kaip visi turistai, todėl manęs nereikėjo ilgai įtikinėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis („Lietuvos rytas“)

Dec 15, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:41 AM

Kiotas daugiau kaip tūkstantį metų buvo Japonijos sostinė (Tokijas ja tapo palyginti neseniai), o Nara buvo svarbiausias miestas šalyje tik septynis dešimtmečius (710–784 m.), tačiau buvusios šlovės nepamiršo ligi šiol. Nara palieka mažo miestelio įspūdį, nors gyventojų jame daugiau nei Kaune. Turistai čia beveik vien japonai – didžiuosius srautus nusiurbia netoliese esantis Kiotas, rašo “Lietuvos rytas“. 

1 Todajo šventykla (Todai-ji)

Didžiausia medinė struktūra pasaulyje (po to, kai sudegė didžioji kibininė prie autostrados Vilnius–Kaunas). Ši budistų šventykla, kuriai jau per tūkstantį metų, atrodo kaip nemažo dydžio koncertų arena. Pasirodo, medis gali būti ilgaamžiškesnis nei akmuo. Gigantiška (15 metrų aukščio ir 500 tonų svorio) Budos (Daibucu) skulptūra viduje rodo autoritetą ir rimtą požiūrį į vieną iš dviejų Japonijos religijų. Dauguma japonų išpažįsta ir budizmą, ir šintoizmą, senąją Japonijos pagonių religiją, pakaitomis praktikuodami abiejų ritualus, nelygu nuotaika ir poreikiai.

2 Elnių parkas

Čia laisvai laksto ir leidžiasi glostomi dėmėtieji elniai, laikomi šventais gyvuliais, nes vienas iš mitologinių dievų, griaustinio ir kardų globėjas Takemikadzučis, kažkada atvyko į Narą ant balto elnio saugoti statomo miesto. Elnius visi fotografuoja ir perka specialius sausainius, kuriais gyvūnus galima vaišinti. Nusilenkite elniui, ir jis irgi linktelės jums galva. Tai skamba kaip prasimanymas, tačiau stebėdamasis pamačiau, kaip pasveikintas elnias man linktelėjo.

3 Kasugos šventykla (Kasuga-taisha)

Šintoistų šventykla stebina nebūdinga ryškiai raudona spalva, kuria dažytos medinės struktūros: Lietuvoje šiandien sakytų, kad tai per ryšku ir galbūt neskoninga, tačiau čia visiems gražu. Palikę nedidelę auką, maldininkai gauna omikudžį – atsitiktinį linkėjimą popieriaus lapelyje, kurį perskaito išvynioję.

4 Šventasis Kojos kalnas (Koya-san)

Ši vieta yra ne pačioje Naroje (apie 75 km į pietus, važiuoti iki Nambos stotelės), ant kalno čia jus užkels funikulierius ir pasijusite esąs vienintelis užsienietis, kuris kada nors atvyko į šį budistų centrą, prieš dvylika šimtmečių įkurtą vienuolio, vardu Kukai, kuris buvo dar ir poetas, kaligrafas ir inžinierius (tais laikais, kaip ir šiandien, geriausiems teko turėti daug profesijų). Čia 120 šventyklų ir didžiausios visoje Japonijoje budistų kapinės: jei jie būtų lietuviai ir degiotų žvakutes per vėlines, automobilių spūstys turbūt nusidriektų dešimtis kilometrų. Pasivaikščiokite tarp tų medžių ir akmenų – galbūt pajusite retą ramybę, dėl kurios čia daugelis ir keliauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.