Pasaulio stebuklai: Laisvės statula

Niujorkas yra vienas didingiausių ir energingiausių miestų pasaulyje. Niekada nemieganti sostinė, puikiai žinoma dėl savo betoninių kanjonų bei chromo ir stiklo bokštų. Didžiojo obuolio miestas turi ir daugybę kitų tarptautiniu mastu atpažįstamų objektų – neoninės Times aikštės šviesos, visur matomų geltonųjų taksi.

Kai statula 1886 metų spalį buvo atidengta, ji tapo naujojo pasaulio simboliu žmonėms, jaučiantiems priespaudą ir skurdą Europoje.<br>Scanpix nuotr.
Kai statula 1886 metų spalį buvo atidengta, ji tapo naujojo pasaulio simboliu žmonėms, jaučiantiems priespaudą ir skurdą Europoje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:25 PM

Tačiau taip pat tai namai simbolio, kuris vaizduoja tautos troškimus, pasididžiavimą ir viltis, simbolio, lengvai atpažįstamo visame pasaulyje.

Mūsų stebuklas – dama, žymiausias Niujorko simbolis, nustumiantis visus kitus į šešėlį.

Be abejonės tai ji – Laisvės statula.

Ši statula yra 47 metrų aukščio, ji tuščiavidurė. Viduje įrengti įvijai laiptai. Nuo pat pradžių buvo norima, kad žmonės galėtų pakilti šiais laiptais į viršų ir patekti į apžvalgos aikštelę, esančią statulos karūnoje. Nuo šios aikštelės atsiveria nuostabus panoraminis Niujorko vaizdas.

Laisvės statula buvo sumanyta dar 1865 metais. Ją Jungtinės Valstijos gavo kaip dovaną nuo Prancūzijos. Statula skirta galutiniam vergovės panaikinimui ir nepriklausomybės šimtmečiui pažymėti.

Statula buvo suprojektuota skulptoriaus Augusto Bartoldi ir inžinieriaus Gustavo Eifelio. Jie pastatė kolosą iš vario lakštų, suformuotų ir pritvirtintų prie geležies ir plieno skeleto.

Jos dalys buvo pagamintos Prancūzijoje, tuomet plukdomos į Niujorką ir ten surinktos. Ši statula turėjo būti didis laisvės simbolis, tačiau nuo pat pirmos dienos ją lydėjo prieštaravimai.

Feminėstės protestavo, kad jei Laisvė yra moteris, kodėl tuomet moterys Amerikoje turi tiek mažai teisių?

Kai statula 1886 metų spalį galiausiai buvo atidengta, ji tapo naujojo pasaulio simboliu žmonėms, jaučiantiems priespaudą ir skurdą Europoje. Atvykėliams Laisvės statula suteikdavo vilties.

1886 metais Laisvės statula turėjo atrodyti tikrai milžiniška. Tačiau visai netrukus viskas pasikeitė. Jau 20-ame amžiuje netoliese esančiame Manhatane iškilo dangoraižiai. Tačiau nepaisant to, kokio dydžio tie pastatai yra, Laisvės statula išlieka pagrindiniu Niujorko simboliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.