Paryžius Andriaus Užkalnio akimis – bėkite nuo privalomų vietų

Paryžius nėra iš tų miestų, į kurį nuvykę žmonės nenumano, ką žiūrėti. Dažniausiai jie viską žino iš anksto: Eiffelio bokštas (jei atvykote 24 valandoms, nesivarginkite – jis gerai atrodo ir iš toli), Luvras su stiklo piramide, karališki dvarai, Monmartras, Dievo Motinos katedra ir nešvankių pramogų kvartalai aplink Pigalio aikštę (Place Pigalle).

Eifelio bokštas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Eifelio bokštas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 7:34 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

Pastarosiomis Paryžiaus vietomis lietuviai domisi nuo tų laikų, kai tėvynėje nebuvo filmų suaugusiesiems ir sekso reikmenų parduotuvių: užguitiems sovietų turistams prostitutės tarpduriuose buvo įdomiausias dalykas.

Jei jums reikia mano patarimo, apžiūrėkite Paryžių kitaip. Nesirinkite privalomų vietų arba rinkitės ne visas jas ir nesistenkite apibėgti kuo daugiau gatvių ir salių, kaip daro tie, kurie ristele laksto po Luvrą, kol suranda Monos Lizos portretą, nustemba („koks mažas, kaip blogai matyti“) ir įsitikina, kad internete šio garsaus paveikslo atvaizdas daro geresnį įspūdį.

1 Senos upė

Retas kuris miestas gyvena savo upės ritmu, nuo tilto iki tilto ir nuo vienos krantinės iki kitos. Puošnūs ir paprasčiau atrodantys tiltai, šviestuvai, gatvės muzikantai ir kišenvagiai – visi nori būti prie šios upės vandenų. Nuo tiltų gražiausia fotografuoti. Dievo Motinos katedra (Notre Dame) irgi yra upės saloje.

2 Dievo Motinos katedra

Jei norite privalomų žymių vietų, štai ji: nuostabaus grožio bažnyčia, tikri Dievo namai, gausybė raižyto akmens ir chimeros, tupinčios ant atbrailų.

Čia viskas atrodo taip, lyg šiandien būtų suėję visi pasaulio žioplinėtojai ir visi kitataučiai plastikinių niekalų pardavėjai, tačiau juk ir norėjote eiti ten, kur eina visi? Štai jums – prašom.

3 Paryžiaus disneilendas

Apsilankykite čia jau vien todėl, kad pašiurpintumėte gimines ir draugus, nusiteikusius prieš Amerikos kultūrinę ekspansiją pasaulyje. Įdomu matyti, kaip prancūzai čia parodo, kokia jiems svetima gero aptarnavimo koncepcija.

Jei manėte, kad Paryžiaus padavėjai yra chamai, čia pamatysite, kad ir pramogų parko personalas gali būti storžieviai stuobriai. Ne taip kaip Kalifornijoje ar Floridoje, maistas Paryžiaus disneilende klaikus ir brangus, todėl pasirūpinkite sumuštiniais.

4 Monmartras

Menininkų kvartalas, kur daugiau turistų nei menininkų. Užupio rajonas mūsų sostinėje vadinamas Vilniaus Monmartru – čia bus gera proga įsitikinti, kad Monmartras nė iš tolo nepanašus į Vilniaus rajoną į rytus nuo Vilnios upės.

5 Metro

Paryžiuje gera važinėti metro, nes jis yra švaresnis, tylesnis ir geriau veikia nei Londone ar Niujorke. Kodėl tylesnis? Atsakymas – guminiai ratai. Miesto centre stotys, ypač įėjimai iš gatvės, puošnios: jų iškabas fotografuoja visi turistai, nepatingėkite ir jūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.