Pasaulio stebuklai: spalvingasis Amazonės simbolis umahara

Plaukiant žemyn vienu iš Amazonės intakų, Varemos upe, galite pamatyti nepaprastai spalvingą meno kūrinį, pagamintą genties, vadinamos igbatsa.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:15 AM

Igbatsa genties žmonės vis dar ištikimi savo senosioms gyvenimo tradicijoms ir užsiima medžiokle bei rinkimu. Į jų žemes kėsinosi ūkininkai ir galvijų augintojai. Romos katalikai jėzuitai misionieriai dar 1960-ais metais prievarta atimdavo iš jų vaikus.

Umaharos galvos apdangalas, gaminamas iš žmogaus plaukų ir akinančiai ryškių papūgos plunksnų, šiems žmonėms reiškia nepaprastai daug. Jis atspindi jų kultūrą, troškimus, religiją. Šis ypač spalvingas stebuklas yra nepaprastai svarbus igbatsos žmonėms ir gali būti laikomas tikru Amazonės simboliu.

Igbatsos gentis yra darni socialinė grupė, ir šiuos galvos apdangalus nešioja su dideliu pasididžiavimu. Tai nykstančios kultūros, besilaikančios savo tradicinio gyvenimo būdo, simbolis.

Nuostabus spalvų rinkinys atspindi atogrąžų miškų įvairovę ir grožį.

Kažkada umaharos galvos apdangalai buvo svarbūs karo ceremonijų metu ir vis dar yra naudojami per ritualinius šokius šiandien.

Nuo birželio 1 dienos, 90 dienų iš eilės čia šokami ritualiniai šokiai. Taip švenčiamas gimimas bei atgimimas. Šokio metu žmonos gali prašyti savo vyrų dovanų ar malonių, kurias jie yra įpareigojami joms suteikti.

Norėdami išsaugoti savo tradicijas igbatsos žmonės gamina galvos apdangalus iš saugomų paukščių plunksnų. Tačiau žinant, koks trapus atogrąžų miškų ekologijos balansas, nežinia kiek ilgai toks gyvenimas dar galės tęstis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.