Pasaulio stebuklai: prarastoji Toltekų imperija

Norėdami rasti šį stebuklą, turime sekti toltekų pėdsakais. 750-aisiais metais naujoje savo sostinėje Toljane Centrinėje Meksikoje jie statė keistus paminklus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:23 AM

Iki šių dienų išliko vos keletas šio kadaise didingo miesto griuvėsių. Tarp jų yra keturi didingi kariai. Šios nepaprastos skulptūros, palaidotos griovyje, buvo atrastos 1940-aisiais. Manoma, jog jos iškaltos maždaug 900-aisiais metais, ir anksčiau atliko šventyklą laikančių kolonų vaidmenį.

Skulptūros panašios į karius ar globojančias dvasias. Su kariams būdingais plunksnomis puoštais galvos apdangalais, be to, panašu, kad jie laiko ginklus.

Prie piramidės, ant kurios stovi didingosios statulos, pagrindo matyti grėsmingi raižiniai: kaukolės, barškuolės gyvatės ryjančios žmones, jaguarai, nuožmios galvos, taip pat likę kraujo raudonumo dažų pėdsakų, tikriausiai viskas kažkada buvo ryškiai išdažyta. Tačiau ką visa tai reiškė?

Panašu, jog visi keturi didieji milžinai taip pat kadaise buvo ryškiai nudažyti.

Paslaptingosios statulos dar kartą parodo, koks didingas turėjo būti Toljano miestas.

Vėliau Actekų žmonės pasakojo apie nepaprastus toltekų lobius, tačiau jie seniai dingo taip pat kaip ir didingoji toltekų imperija. Ji gana paslaptingai išnyko 12-ojo amžiaus pabaigoje, palikdama tik ypatingąsias statulas, vis dar saugančias prarastosios imperijos paslaptis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.