Įdomūs faktai apie Švedijos sostinę – ką verta žinoti turistams

Ruošiatės vykti į Švedijos sostinę Stokholmą? Ieškote pigesnių lėktuvo bilietų ir nors kelioms dienoms lekiate aplankyti nepažintas Europos sostines? Tuomet apie šį miestą turite žinoti keletą dalykų, kad jūsų kelionė būtų įdomesnė ir prasmingesnė.

Stokholmas apsuptas vandens.<br>T.Bauro nuotr.
Stokholmas apsuptas vandens.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2015, 3:24 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:46 PM

Švedijos sostinė Stokholmas įsikūręs 14-oje salų, kurias jungia 57 tiltai. Todėl kad ir kur atsidursite, iki vandens jums bus visai netoli. Stokholme yra 96 pliažai.

Mieste gausu parkų. Sakoma, kad žalia erdvė mieste, kad ir kus būtumėte, yra daugiausiai už 300 metrų. Jei parkelio teritorijoje vykdomos statybos, statybos įmonės įsipareigoja įkurti parką kitur, mat vieno miestas netenka.

Žvejoti meškere, rinkti uogas ar grybus galima visur – net privačiose teritorijose. Laivą – valtį ar nedidelį motorinį – čia gyventojai gali turėti be jokių leidimų. Nereikia ir „vairuotojo pažymėjimo“ laivui. Statyti savo laivą ar valtį galima taip bet bet kur pakrantėje. Stokholmo gyventojai turi apie 200 tūkst. valčių.

Nobelio muziejaus kavinės svečių knygoje pasirašo visi, gavę šią premiją. Be to, čia galite paragauti maisto, kurį valgo apdovanotieji. Visas „Nobelio ceremonijos“ meniu žmogui atsieis apie 200 eurų – pasijusite tikrai ypatingais svečiais. Jei pasilenksite ir pažiūrėsite ant kėdės dugno, čia galite nustebti – pasirodys, kad sėdite ant Baracko Obamos ar Dalai Lamos kėdės.

Beje, iškilmingą miesto Rotušės salę, kurioje vyksta Nobelio premijų teikimas, gali išsinuomoti kiekvienas mirtingasis – jos nuoma tekainuoja apie 3 tūkst. eurų.

Rotušėje kiekvieną šeštadienį vyksta daugybė vestuvių ceremonijų. Jaunieji gali rinktis trumpą arba ilgą ceremonijos variantus. Trumpa trunka 3 minutes, o štai ilga – net 5 minutes.

Vasarą, prie karališkųjų rūmų keičiantis karališkajai sargybai, kareiviai elgiasi kur kas laisviau, nei mirktelėti negalinti Londono Bakingamo rūmų sargyba. Čia dažnai aidi ne tik patrankų salvės, bet ir skamba legendinės švedų grupės ABBA ar kita populiarioji muzika. Sargyba prie karališkųjų rūmų keičiasi kartą per dieną.

Neseniai duris atvėrusiame ABBA muziejuje galite tapti 5-uoju grupės nariu, o grįžę į namus draugams parodyti vaizdo įrašą, kuriame šokate ir dainuojate su švedų legendomis. Net patys švedai sako, kad šis muziejus turi sielą ir širdį, todėl būriais ir patys plūsta į ABBA šventovę.

Daugelis miesto bažnyčių rengia labai gerus klasikinės muzikos koncertus, kurie atsieina labai pigiai – tai puiki proga pasiklausyti gero koncerto.

Į Stokholmo operos teatrą gali užsukti ne tik tie, kurie turi bilietus į spektaklį. Čia veikia puikios kavinės, be to, teatro patalpose įsikūręs puikus prabangus naktinis klubas.

Švedai turi keistą tradiciją, dėl kurios nė vieno jų neišvysime gatvėse Kūčių dieną. Lygiai 15 val. gatvės ištuštėja – visi gyventojai tuo metu prie televizorių žiūri Walto Disnėjaus 1958 metų filmuką „Antinas Donaldas ir jo draugai tau linki gražių Kalėdų“. Tai nepajudinama tradicija.

Stokholmas – vienas iš labiausiai augančių regionų Europos Sąjungoje, tad išsinuomoti butą be pažinčių čia neįmanoma. Jei atvykę čia studijuoti ar dirbti nutarsite apsigyventi nuomojame, o ne įsigytame būste, teks rinktis sostinės priemiestį – eilėje būsto nuomai lauksite daugiau nei 20 metų. Jei koks butas atsilaisvina, jis būna užimamas daug greičiau, nei buvę šeimininkai išsineša paskutinius daiktus. Pavyzdžiui, Stokholmo senamiestyje iš viso gyvena vos 3000 gyventojų.

Per automobilių spūstis į miesto centrą piko metu neįvažiuosite arba čia sugaišite begalę brangaus laiko, todėl sostinės gyventojai renkasi dviračius arba viešąjį transportą. Kad centre būtų kuo mažiau automobilių, miesto valdžia ėmėsi tam tikrų priemonių – palikti automobilį aištelėje dienai jums kainuos 7 eurus.

Stokholme labai retai išvysime vairuojantį jaunuolį. Taip yra dėl to, kad Švedijoje išsilaikyti vairuotojo pažymėjimą kainuoja 2–3 tūkstančius eurų. Čia manoma, kad vairuoti turi tik subrendęs ir galintis sau leisti išsilaikyti pažymėjimą žmogus – todėl jaunimas čia važinėja viešuoju transportu.

Miesto viešasis transportas ir daugelis taksi automobilių yra varomi biokuru. Ant tokių autobusų visada pamatysime ženklą „Biobus“. Švedai labai didžiuojasi, kad jų viešasis transportas varomas perdirbtomis tualetų atliekomis.

Būkite atsargūs važiuodami taksi. Ant kiekvieno automobilio lango yra lentelėje, kurioje geltoname fone užrašyta kaina. Tai – kaina už 10 kilometrų arba 15-os minučių kelionę. Toks atstumas dažniausiai kainuoja nuo 290 iki 320 Švedijos kronų. Čia visada galite paprašyti kvito. Įdomu tai, kad taksi stotelėje jums nebūtina sėsti į pirmąjį eilėje automobilį, kaip kad įprasta mūsų šalyje. Čia galite išvažiuoti su ta mašina, kuri jums labiausiai patiks. 

Kiekvienoje kavinėje, viešbutyje ar bet kokioje viešoje vietoje jūsų neišvarys, jei atėjęs paprašysite vandens. Nemokamo vandens Švedijoje jums paduos visur, kur tik jo bus – nesvarbu, ar tai bus vanduo iš čiaupo, ar buteliukas. Beje, visi švedai geria vandenį iš čiaupo ir labai didžiuojasi turėdami jį itin švarų.

Stokholmo metro stotys, pradėtos dekoruoti nuo 1950-ųjų, – lyg nemokamos meno galerijos. Modernaus meno kūrėjai čia, lyg ilgiausiose miesto meno galerijose, eksponuoja savo darbus. Štai Kungstradgarden stotyje eksponuojamos tik meno renginių afišos – čia negali būti jokių reklamų. Ši stotis pradėta dekoruoti 1970 metais. Iš 100 metro stočių net 90 čia yra dekoruotos. Ryškiausia – mėlynoji metro linija.

Kodėl į Stokholmą geriau skristi su neseniai atidarytų „Air Lituanica“ reisu į Bromą oro uostą, nors bilietų kainos, lyginant su kitomis aviakompanijomis, nėra pačios pigiausios? Ši aviakompanija skraido į Broma oro uostą, kuris nuo Stokholmo senamiesčio nutolęs tik 8 km – skirtingai nei Arlanda oro uostas, iš kurio iki centro tenka važiuoti net 42 km. Autobusu į miesto centrą iš Broma oro uosto važiuosite vos keliolika minučių. Skrydžiai yra patogūs aplankyti šį miestą vos kelioms dienoms – atskristi į Švedijos sostinę galite ryte, o išskristi vakare – sutaupysite ne tik laiko, bet ir nakvynėms bei pusryčiams ir vakarienėms skirtų lėšų, be to lėktuve visi keleiviai gauna maitinamą – užkandžius ir gėrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.