Kuba: kodėl reikėtų keliauti į ją ir kuo greičiau?

Istorijų apie keliones niekada nebus per daug. Ypač kai jos parašomas visą pasaulį išmaišiusių ir kelionių meną nusimanančių keliautojų. Tadas Kertenis – vienas iš tokių kelionių guru. Jo aplankytų šalių skaičius įspūdingas, o namais keliautojas vadino ir atokiąją Australiją, ir ūkanotą Londoną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2015, 11:43 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:08 PM

Grįžęs į Lietuvą Tadas Kaune įkūrė kelionių agentūrą Tedo.lt ir padeda išsirinkti ne vieną viliojantį kelionių pasiūlymą, aprašo bei pataria, kokias šalis verta aplankyti ir kodėl. Šį kartą Tadas trumpai pasakojo apie Kubą ir kodėl ten būtina keliauti... kaip galima greičiau!

Jeigu jums Kuba asocijuojasi su dideliais cigarais, romu, Che Guevaros atvaizdu ir visur šokama salsa – įspūdis teisingas. Tačiau tai tik keletas mažų detalių iš unikalus Kubos peizažo, kuris nuvykus į šią šalį palieka dar gilesnį, dar labiau neišdildomą įspūdį. Kuba – tai vieta, kurioje pasijusite tarsi pakliuvę į kitą planetą, kurioje visas veiksmas sustojo dar kai kurių iš mūsų prisimenamuose sovietiniuose laikuose. Patekti į šiuos laikus jums nereikės vizos (nebent norite ten užsibūti ilgiau nei mėnesį), tačiau prieš vykstant į šalį turėsite kelionių agentūroje įsigyti „Turistinę kortelę“, kuri kainuoja apie 45 eurus.

Prieš vykdami į Kubą, privalote prisiminti, jog Fidelio Castro valdomai šaliai 1962 metais amerikiečiai uždėjo embargą, prekybą su Kuba nutraukė ne tik JAV, bet ir daugelis kitų regionų. Dėl šios priežasties Kuboje laikas sustojo 7 dešimtmetyje: tie patys senoviniai automobiliai, nedažyti namai, prekių trūkumas parduotuvėje ir visur klestinti kyšių bei nelegalių verslų sistema. Šalyje vartojimo kultūra dar nepaliesta amerikonizmų, tad sėkmės ieškant „Starbucks“ ar „McDonald‘s“ (neskaičiuojant vieno, esančio Gvantanamo kalėjime, bet ten gali valgyti tik personalas); jokių reklamų, kišančių „CocaColą“ ar milžiniškų prekybos centrų. Apskritai, Kuboje pirkiniams išleisite tikrai nedaug – dėl komunistinės sistemos prekių pasirinkimas skurdus, o didesnių prekybos centrų reiktų gerokai paieškoti turistiniuose rajonuose. Nors kubiečiai garsėja savo svetingumu ir draugiškumu, nebūkite labai patiklūs. Frazę „You wanna buy cigar, my fren?“ tikrai išgirsite šimtus kartų, tad tiesiog stenkitės nelįsti į akių kontaktą, jei nenorite kažko tikrai pirkti. Vietinių neoficialūs versliukai puikiai suprantami, nes oficialus atlyginimas šioje šalyje siekia vos 30 JAV dolerių! Kubiečiai jums tikrai norės parduoti ne tik cigarų, bet ir gražių merginų, geriausių salsą barų ar nelegalių ekskursijų po gražiausias Kubos vietas.

O kaip tie garsieji cigarai? Jų Kuboje įsigysite ant kiekvieno kampo – ir parduotuvėse, ir iš nelegalių rankų. Cigarai šalyje sukami rankomis ir dažnai prilygsta tikriems meno kūriniams. Žymiausias Kubos cigarų ženklas – „Cohiba“, visgi vienas rūkomas malonumas kainuoja apie 25 JAV dolerius, todėl labai dažnai turistai perka padirbtas „Cohiba“ kopijas.

Kuboje egzistuoja dvi nacionalinės valiutos – doleris ir pesas. Viena vietiniams, kita – turistams. Skambės gal ir painokai, tačiau jei gatvėje, pvz., pirksite daržoves iš vietinio, galėsite atsiskaityti pesais, tačiau visus kitus normalius turistinius malonumus – viešbučius, nuomą, bilietus mokėsite doleriais. Būtent dėl tokios dvigubos ekonomikos kubiečiai su savo net ir 30 JAV dolerių atlyginimu gali šiaip ne taip išgyventi, tačiau turistams kainos yra visai kitos. Kalbant apie maisto, alkoholio kainos, jos nėra brangios, jei perkate vietinių gamintus produktus, o visų Kuboje garbinamas romas kainuoja vos 3 eurus už litrą! Automobilių nuomos kainas Kuboje brangokos – už parą gali tekti sumokėti apie 45 eurus, nekalbant apie tai, jog pats automobilis bus atkeliavęs iš senų laikų. Būkite pasirengę nekokiam aptarnavimui – jei rezervuosite automobilį iš anksto, didelė tikimybė, kad rezervacija bus dingusi, o išnuomotos mašinos padanga – vos pripūsta. Kuo geriau kalbėsite ispaniškai, tuo didesnė tikimybė gauti geresnį aptarnavimą! Žinoma, visuomet galite keliauti su viešuoju transportu, tačiau, vėl, turėkite kantrybės laukti ištisai vėluojančių traukinių, autobusų, o bilietų pirkimo sistemos labai neaiškios. Tikrai patarčiau esant Kuboje... išsinuomoti dviratį, nes ši transporto priemonė ten begalo populiari (vos ne Amsterdamas).

Atkeliavus į Kubą neužsisėdėkite sostinėje Havanoje, o išsinuomoję automobilį nulėkite į Karibų jūros pakrantėje esantį Trinidadą, kuris įtrauktas į UNESCO dėl savo unikalios ispaniškos kolonijinės architektūros. Taip pat pasigrožėkite pakeliui matomais tobulais kraštovaizdžiais ir dar nerealesniais paplūdimiais, kurių ten – nesuskaičiuojamas kiekis. Ir, žinoma, kaipgi išvažiuosite iš Kubos neaplankę garsiojo revoliucionisto Che Guevaros kapo Santa Clara miestelyje? Antras pagal dydį Kubos miestas Santiago de Cuba patiks vakarėlių bei kultūrinių renginių mėgėjams ir tiems, kurie nori pasiklausyti legendinės kubietiškos muzikos. Keletas iš legendinės kubiečių grupės „Buena Vista Social Club“ narių yra gimę būtent Santiago de Cuba, tad jei mėgstate šią grupę – aplankyti Santiago tiesiog privaloma. Rekomenduoju Kuboje aplankyti cigarų muziejų (jį rasite vos ne kiekviename didesniame mieste), kuriame turėsite galimybę pamatyti, kaip sukami šie pasaulį sužavėję malonumai. Turintint laiko verta išsinuomuoti mašiną ir aplankyti vietas, kuriose auginamas pats tabakas. Tai garsusis Sierra de los Órganos kalnuose įsikūręs Vinales slėnis, vienas gražesnių Kubos kampelių, kuriame pasigrožėsite tūkstančiais retų augalų bei kraštovaizdžiu. Į Kubą reikia skubėti, nes...

Praėjusių metų gruodį JAV prezidentas Barackas Obama prakalbo apie embargo Kubai sušvelninimą. Tad labai tikėtina, jog artimiausiu metu į Kubą sugrįš amerikietiški restoranai, gatves papuoš užsienietiškos reklamos, šalį užplūs gausybė turistų ir Kuba praras savo žavesį.

Todėl į Kubą ir reiktų nuvykti kaip galima greičiau, kol dar egzistuoja Castro komunistinis rėžimas, kol dar galima pajausti šį komunizmo praeityje gyvenančios šalies unikalumą. Į Kubą reikia nuvykti kaip galima greičiau, kad spėtumėte pasijusti tarsi filme, kuomet pro jus pralekia jau visur antikvariniu laikomas 1959-ųjų „Chevrolet Impala“, o jame sėdintis kubietis (be vieno priekinio danties) lėtai nukrato didelio cigaro dūmą ir, visu garsu įsijungęs legendinės „Buena Vista social club“ muzikos garsus, nuskuba namo gerti romo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.