Kelionių gidas: ką pamatyti Kipre?

Kipras – tai Viduržemio jūros perlas, kuriame, pasak graikų legendos, iš jūros putos gimė meilės deivė Afroditė. Trečioji pagal dydį sala visoje Viduržemio jūroje siūlo aibę pramogų, kultūrinių objektų ir paplūdimių.

Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Kipras.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 5:16 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:22 PM

Ką dar vertėtų pamatyti Kipre?

Vyno festivalis Limasolyje

Rugpjūčio 28 – rugsėjo 6 dienomis Limasolio kurorte vyks tradicinis Vyno festivalis, pritraukiantis gausybę vyno gurmanų. Limasolyje dar kryžiuočių laikais buvo pradėtas gaminti seniausias pasaulyje desertinis vynas „Cammandaria“.

Keletą dienų iki festivalio pradžios po miestą važinėja vynuogių vytelėmis puošti vežimai, su juose įrengtais vyno gamybos aparatais ir vyno statinėmis. Šventės metu galima ne tik paragauti skirtingų rūšių vyno, bet ir vietinės virtuvės patiekalų. Renginio metu vyksta įvairūs pasirodymai. Taip pat demonstruojamas vynuogių sulčių spaudimo vynui procesas. Visi norintys gali pabandyti basomis spausti sultis iš sultingųjų vietinių vynuogių šokdami didžiuliuose kubiluose pagal temperamentingą folklorinę muziką.

Chirokitija

Tai bene žymiausia Kipro archeologinė vietovė. Maronio upės slėnyje yra išlikę 7-4 tūkstantmečiais pr. Kr. buvusios neolito gyvenvietės liekanos. Tai viena geriausiai išlikusių to meto gyvenviečių. Joje galima išvysti cilindro formos pastatus, kuriuos iš vienos pusės juosė gynybinė siena, o iš kitų pusių supo upė. Manoma, jog Chirokitijoje gyveno iki 600 gyventojų.

Kouriono archeologinė vietovė

Tai romėnų miesto griuvėsiai. Šioje vietovėje išlikusios įspūdingos antikinės mozaikos, taip pat galima pamatyti romėnų pirčių, teatro bei gyvenamųjų pastatų liekanas, nekropolį. Ši pakrantė taip pat garsėja nuostabiais paplūdimiais.

Avako tarpeklis

Mėgstantiems natūralią gamtą ši vietovė prilygsta rojui. Čia galima leistis į žygius pėsčiomis, stebėti paukščius, tačiau įdomiausia vieta yra vaizdingasis Avako tarpeklis. Stačios tarpeklio uolos kylant nuo pajūryje esančio Tokseftro paplūdimio į viršų vis siaurėja ir sužavi visus čia apsilankiusius. Tarpeklis į salos gilumą įsirėžęs apie 4,5 km. Keliaujant galima pasimėgauti tyla, kurią kartkartėmis išsklaido pašonėje besiganančių kalnų ožkų varpelių skambėjimas.

Kirenija

Šiaurinėje pakrantėje įsikūrusią Kireniją verta aplankyti dėl dailaus senamiesčio, pasipuošusio baltutėliais namais. Mieste išlikęs istorinis uostas ir VII a. statyta Kirenijos pilis, kurios viduje saugomas helenistinio laikotarpio laivas, iškeltas iš jūros dugno.

Šiam laivui, kuris, kaip manoma, yra seniausias pasaulyje išlikęs laivas, jau daugiau nei 2200 metų. Greta esančio Pendaktilio kalno viršūnėje stovi Šventojo Ilariono tvirtovė, o šio kalno papėdėje – gotikinis Belapaiso vienuolynas.

Famagusta

Kadaise tai buvo populiarus pajūrio kurortas, garsėjęs auksinio smėlio paplūdimiais. Tačiau turkams okupavus šiaurinę Kipro dalį, Famagusta tapo liūdnai pagarsėjusiu šios okupacijos simboliu, tikru miestu-vaiduokliu. Famagusta buvo įkurta apie 300 m. pr. Kr., o dabar buvusiame kurorte stūkso apleisti pastatai, šviečia buvusių viešbučių langų kiaurymės, o už spygliuotos tvoros rymo turkų kariai.

Troodo kalnai

Tai didžiausias kalnų masyvas Kipre. Be to, šiuose kalnuose esanti Olimpo viršūnė yra aukščiausia Kipro vieta (1951 m.). Keliaujant į Troodo kalnus įdomu užsukti į kaimelius, išsaugojusius savitą stilių ir kultūrą, o taip pat aplankyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas bažnyčias, kurios yra žymios XII-XIV a. freskomis. Iš viso saugoma dešimt Bizantijos imperijos laikais iškilusių šventovių. Bene gražiausia Troodo regiono vieta – Kiko vienuolynas, pastatytas 1092 m. Jame yra Dievo motinos Marijos paveikslas, kurį, kaip teigiama, nutapė Šv. Lukas.

Nikosija

Kipro sostinė ir didžiausias šalies miestas, Nikosija, 1963 m. buvo padalinta į dvi dalis: šiaurinę – turkišką ir pietinę – graikišką. Tai yra vienintelė pasaulyje padalinta sostinė. Miesto simbolis – Selimijos mečetė, esanti turkiškoje miesto dalyje, kuri iki XVI a. buvo Šv. Sofijos katedra. Nikosijos senamiestį supa venecijiečių statyta gynybinė siena. Mieste įsikūrusiame Kipro archeologijos muziejuje saugoma įspūdinga šios salos archeologinių radinių kolekcija. Beje, kipriečiai Nikosiją vadina kitu vardu – Lefkosija.

Larnakos druskos ežeras

Ši vieta tūkstančiams paukščių tampa sustojimu tarp skrydžio vietų. Vasaros metu ežero nepamatysite, nes jis išgaruoja ir lieka tik labai storas druskos sluoksnis. Gruodžio mėnesį prasideda lietaus sezonas, kuris tęsiasi iki kovo mėnesio pabaigos ir tuomet ežeras prisipildo vandens. Larnakos druskos ežeras susidarė iš keturių ežerų. Trys ežerai tarpusavyje sujungti. Jis yra antras pagal dydį iš visų Kipro ežerų. Ežeras užima 2,2 kv.m. ploto. Ant ežero kranto stovi senovinė ir labai graži Hala Sultan Tekke mečetė.

Stavrovunio vienuolynas

Vienas seniausių pasaulyje Stavrovunio vienuolynas stūkso ant stataus kalno, maždaug 39 km. į šiaurę nuo Larnakos. Jis įkurtas imperatoriaus Konstantino Didžiojo motinos Šv. Elenos 327-329 m. e. m. Vienuolyną galima apžiūrėti kiekvieną dieną, nuo saulėtekio iki saulėlydžio, išskyrus vidurdienį. Į jį įleidžiami tik vyrai.

Larnakos pilis

Pirmieji rašytiniai šaltiniai apie Larnakos pilį pasirodė jau XIV amžiuje, tačiau dar XII amžiuje pilies vietoje buvo įkurtas karinis fortas, todėl galima numanyti, jog šios tvirtovės istorija prasidėjo žymiai anksčiau. Istorikas Floriusas Boustronius savo šaltiniuose mini, jog Larnakos pilis buvo pastatyta karaliaus Džeimso I valdymo laikotarpiu, kad apsaugotų miestą nuo įsibrovėlių.

XVIII amžiaus dokumentuose teigiama, kad Larnakos pilį pastatė turkai maždaug 1625 metais. Iki 1948 m. pabaigos anglai, kurie buvo užgrobę salą, tvirtovę naudojo kaip kankinimų vietą ir kalėjimą. Šiandien Larnakos pilies viršutiniame aukšte yra įsikūręs nedidelis muziejus. Čia saugomi antikiniai eksponatai iš ankstyvosios Krikščionybės laikotarpio, taip pat Bizantijos ir vėlesnio laikotarpio Kipro radiniai yra laikomi vakariniame kambaryje. Centriniame kambaryje galima pasigrožėti tų pačių laikmečių piešiniais ant sienų. Didžiausiame – rytiniame kambaryje yra eksponuojami Viduramžių (XII-XVII a.) indų pavyzdžiai, metaliniai maisto ruošimo įrankiai ir ginklai (XVIII-XIX a.) bei šalmai ir kardai (XV-XVI a.). Ekspozicija yra iliustruota XI-XVII a. gynybinių struktūrų bei Kipre buvusių Gotikinių ir Renesanso stiliaus statinių fotografijomis.

Afroditės akmuo (Petra Tou Romiou)

Šis akmuo žymi Afroditės išnėrimo iš gelmių vietą. Nepraleiskite progos išsimaudyti vandenyje, kuris anot legendos – atjaunina ir suteikia grožio.

Afroditės „vonios“

Akamo pusiasalyje yra dar viena su Afrodite susijusi vieta – Afroditės „vonios“. Sakoma, kad prie Latchi žvejų kaimelio esančioje versmėje maudydavosi pati graikų meilės deivė.

Paslaptingieji Karalių kapai

Netoli Paphos uostamiesčio esantys Karalių kapai – tai ankstyvoji kapavietė, kurios sukūrimas, pasak archeologų, siekia net 300 m. pr. Kr. Dabar laidojimo nišos dūla tuščios – dauguma artefaktų jau seniai buvo išplėšti kapų plėšikų. Tačiau mistiška aura ir didinga ramuma šią kapavietę gaubia iki šiol.

Pafoso archeologijos parkas

Šis parkas, esantis netoli Pafoso uosto, yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pafoso archeologiniame parke galima susipažinti su eksponatais, išlikusiais dar nuo romėnų laikų. Labiausiai žinomas ir lankomas objektas šiuose griuvėsiuose – graikų mitologiją vaizduojančios grindų mozaikos (Paphos Mosaics). Komplekse taip pat pat rasi kitų monumentų: Keturiasdešimties kolonų tvirtovę (Saranta Kolones), Karalių kapavietes (Tombs of the Kings), Odeono amfiteatrą (Ancient Odeon), Askepijono šventyklą (Asklepieion), vyno dievo Dionizo namus (House of Dionysos) ir kitas išlikusias archeologines vertybes.

Pafoso pilis

Pafoso uoste stūkso viduramžiais gynybos tikslais pastatyta pilis-tvirtovė, pakeitusi prieš tai čia buvusią Bizantijos laikų pilį. Šiuo metu pilies viduje pagrindinėje salėje yra galerija, ir tiek pačiame statinyje, tiek šalia jo, organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai. Pavyzdžiui, kasmet rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje vyksta Afroditės festivalis.

Cape Greco

Tarp Agia Napa ir Protaro miestų galite pasigrožėti nuostabiais gamtos vaizdais, kurie atsiveria iš Greko iškyšulio. Čia natūraliai susiformavusios stūksančios jūroje uolos – dažnai lankomas turistų objektas.

Pafoso teatras

Vakarinėje Kipro dalyje įsikūręs teatras, manoma, pastatytas paskutiniais IV a. metais. Pastato architektūra turi bruožų, būdingų Aleksandrijos miesto teatrui. Viena pastato dalis pastatyta ant kalvos, kita – ant dirbtinio žemės pylimo ir akmenų.

Šventojo Neofito vienuolynas

Vienuolynas įkurtas XII a. pabaigoje atsiskyrėlio Kipro rašytojo. Jame yra vienos geriausiai išsilaikiusių XII-XV a. freskos, o vienuolyno bažnyčioje – XVI a. ikonos.

Frankų pirtys

Pirtis rasite netoli rytinės senosios Pafoso miesto sienos. Jos buvo pastatytos XIV-XV amžiaus pradžioje. Šių pirčių kompleksas yra vienas iš nedaugelio frankų pastatų išlikusių iki šių dienų Pafoso mieste.

Kiko vienuolynas

Vienuolynas pastatytas 1092 metais. Jame saugomas Dievo motinos Marijos paveikslas, nutapytas vieno iš dvidešimties apaštalų – šventojo Luko.

Limasolis

Tai tikras atostogų kurortas, žavintis savo paplūdimiais, viešbučiais bei spalvingų festivalių gausa. Į vasarą vykstančias teatrinio meno šventes atvyksta trupės iš tolimiausių pasaulio kampelių, dovanojančios reginių ir garsų šedevrą senoviniuose amfiteatruose. Miestelis garsėja kasmetinėmis rudens vyno šventėmis.

Agia Napa

Tai ko gero pats populiariausias kurortas saloje. Tai ramaus poilsio ir įvykių sūkurio derinys. Kurorto pakraštyje patartina apsistoti mėgstantiems ramesnį laiko leidimą prie biraus smėlio, kaitrios saulės ir gaivinančių maudynių. Kurorto centras verda tikrame linksmybių ir naktinių pramogų sūkuryje, nerimstančiame ir nepaleidžiančiame keliautojo iki pat saulėtekio.

Kurorto pažiba – pagal senovinius graikų mitinius veikėjus sukurtas žymus vandens pramogų parkas „Waterworld“. Didžiausias vandens pramogų kompleksas Europoje kasmet sutraukia daugybę poilsiautojų ir teikia beribį džiaugsmą mažiesiems. Vandens parko teritorijoje yra daug įvairiausių baseinų, iš kurių išsiskiria „Alontis“, skaičiuojantis jau 70 metų.

Vaikai ir suaugusieji tikrai liks patenkinti akį traukiančiu Dinozaurų parku, kurį būtina aplankyti miestelyje. Kurorto istorinių lankytinų vietų sąraše – Lotynų bažnyčia, žavinti unikaliais statiniais; XVI amžiaus vienuolynas su marmuriniu fontanu; Tautodailės muziejus, kurio ekspozicijoje puikuojasi tradiciniai Kipro įrankiai. Norintiems pasigėrėti dar vienu iš daugybės salą puošiančių gamtos kampelių patariama nuvykti į Protaną, krištolinio vandens ir švelnaus smėlio rojų. Nekyla abejonių, kodėl Agia Napos restoranuose niekada netrūksta klientų – juose patiekiami ne tik gardūs tradiciniai Kipro, bet ir kinų, prancūzų ir italų virtuvių patiekalai.

Kaledonijos kriokliai

Tuose pačiuose Troodo kalnuose, kuriuose įsikūręs Kiko vienuolynas, galima rasti ir Kaledonijos krioklius. Tai aukščiausiai saloje esantys kriokliai, apsupti miškų bei gaivinantys čia atklydusius vėsiu vandeniu. Takas, vedantis prie krioklių dažnai yra status, tad čia patekti rekomenduojama neblogą fizinę formą turintiems interesantams. Kita vertus, vaizdas atperka sunkumus.

Lambouri vyno darykla

Ji įsikūrusi 1128 metrų aukštyje ir čia yra vienas aukščiausių Europoje vynuogių laukų. Darykla veikia jau daugiau kaip 300 metų. Šiandien čia galima paragauti įvairiausių vietoje pagaminto vyno rūšių, pamatyti kaip gimsta vynas, jau naudojant šiuolaikines technologijas.

Tala kaimas

Įsikūręs už Pafoso ribų, lankytojus traukia savo ramybe ir nuostabiais Viduržemio jūros vaizdais. Be to jame galima pasivaikščioti po senas gatveles, aplankyti senas tradicines bažnyčias ar pasigrožėti dvyliktame amžiuje statytu Neofitos vienuolynu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.