Palanga vėl kviečia vaikus prie jūros

Paskutinį liepos savaitgalį pasirūpinti 10 vaikų kelione į Palangą, kur mažųjų lauks turiningas dviejų dienų poilsis, jau nusprendė 40 šalies miestų ir rajonų. Matydama tokį didelį susidomėjimą organizuojama akcija Palangos miesto savivaldybė dalyvių registraciją nusprendė pratęsti dar savaitei – iki liepos 8 dienos.

 E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus

Jun 30, 2017, 8:30 AM


Šiemet laukia daugiau vaikų


Idėja Lietuvos vaikus pakviesti prie Baltijos jūros palangiškiams kilo praėjusiais metais šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei paskelbus iniciatyvą „Už saugią Lietuvą“.


„Nusprendėme parodyti tai, ką Palanga turi gražiausio, – mūsų jūrą, kurios nemažai Lietuvos vaikų dar nėra matę. Todėl ir pakvietėme pas mus atvykti nepasiturinčiose šeimose gyvenančius vaikus, kurie iki šiol dar nėra buvę pajūryje“, – apie iniciatyvos pradžią pasakojo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.


Pernai šioje akcijoje dalyvavo ir Palangoje apsilankė per 300 vaikų iš visos Lietuvos. Šiemet jų laukiama gerokai daugiau.


Kaip papasakojo akcijos koordinatorė Palangos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistė Laura Grendienė, praėjusiais metais iš kiekvienos savivaldybės buvo kviečiamos 8 vaikų ir dviejų lydinčiųjų asmenų grupės.


„Pastebėjome, kad beveik visos savivaldybės vaikus į pajūrį veža mokykliniais autobusiukais, kuriuose yra daugiau nei 10 sėdimųjų vietų, prašymų sudaryti sąlygas atsivežti daugiau vaikų išgirdome ir iš kiekvienos dalyvavusios savivaldybės“, – teigė L.Grendienė.


Akcija susidomėjusių savivaldybių vaiko teisių specialistams ir socialiniams pedagogams didžiausias rūpestis buvo atrinkti laiminguosius. „Norinčiųjų važiuoti prie jūros labai daug. Savivaldybių specialistų užduotis – atrinkti vaikus iš labiausiai socialiai pažeidžiamų grupių, kad šios dvi dienos pajūryje jiems liktų visam gyvenimui įsimintina švente“, – sakė akcijos koordinatorė.


Ji pasidžiaugė, kad į pajūrį savo vaikus ryžosi atvežti ir pernai akcijoje nedalyvavusios atokiausiai nuo jūros nutolusios Druskininkų, Utenos, Zarasų, Varėnos savivaldybės.


Rezervuos paplūdimį


Šiemet kurorte vaikų laukia daug linksmybių ir dar nepatirtų įspūdžių.


Apie šeštadienį, liepos 29 dieną, prie jūros atvykusius Lietuvos vaikus sužinos visa Palanga – iki pietų vyks atvykusių vaikų eitynės kurorto gatvėmis link jūros, mažieji dalyvaus muilo burbulų pramogose ir animatorių pasiūlytuose žaidimuose.


Nuo jūros tilto pirmą kartą išvydę jūrą akcijos dalyviai netrukus pasiners į jos bangas.


Nuo 10 iki 15 valandos vaikų maudynėms bus rezervuota paplūdimio dalis į šiaurę nuo jūros tilto. Čia jų saugumu rūpinsis sustiprintos gelbėtojų pajėgos.


„Tikimės poilsiautojų supratimo – prašysime jų aptvertos ir saugomos paplūdimio teritorijos tuo metu neužimti. Maudynėse dalyvaus keli šimtai vaikų, todėl norime tinkamai pasirūpinti jų saugumu“, – sakė renginio koordinatorė.


Pernai vaikų maudynėms buvo skirtas atokesnis ir poilsiautojų mažiau užimtas paplūdimys prie Birutės kalno, tačiau pėsčiomis iki ten ėję mažesni vaikai pavargo.


Įsitrauks ir mero žmona


Po maudynių vaikai Birutės parke užkandžiaus gamtoje. Sumuštiniais ir savo keptu pyragu mažuosius kurorto svečius vaišins Palangos mero Š.Vaitkaus žmona Vilma, pati auginanti tris vaikus.


Vakare Lietuvos vaikai aplankys Gintaro muziejų, klausysis vaikų muzikos festivalio „Laumės juosta“ koncerto.


„Stengsimės, kad vaikai kurorte jaustųsi laisvai ir nebūtų varžomi griežtų taisyklių, todėl vėlai vakare juos subursime dar ir į Filmų naktį, edukacinius žaidimus“, – pasakojo L.Grendienė.


Vaikams neprailgs ir antroji diena. Jiems savo gebėjimus demonstruos Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologai su savo augintiniais. Vėliau vaikų vėl lauks maudynės, įvairios ekskursijos ir pramogos: šokinėjimas ant batutų ir čiuožimas ant sintetinio ledo.


Tikimasi ir rėmėjų pagalbos


Visai dviejų dienų akcijos programai Palangos savivaldybė yra skyrusi lėšų, tačiau akcijos organizatoriai tikisi ir aktyvios rėmėjų pagalbos. Praėjusių metų patirtis parodė, kad kokybiškam renginiui reikia apie 30 tūkst. eurų. Palangiškiai prie šios akcijos kviečia prisidėti ir šalies įmones.


Pirmą kartą prie jūros vykstančius vaikus paremti galima ne tik lėšomis. Pagalbos laukiama ir maisto produktais: geriamuoju vandeniu, sultimis, sausainiais ar kitomis vaikams skirtomis vaišėmis.


Su dviem lydinčiais suaugusiaisiais vaikų grupes į Palangą siunčiančioms savivaldybėms reikės padengti tik transporto išlaidas. Visu kitu pasirūpins kurorto savivaldybė.


Vaikai bus apnakvindinti kurorto mokyklų klasėse, todėl turėtų atsivežti miegmaišių, pledų. Didžiausią renginio sąmatos dalį sudaro maitinimas. Per dvi dienas daugiau nei pusė tūkstančio akcijos dalyvių bus maitinami keturis kartus. Be to, išvykstant namo vaikų dar lauks lauknešėliai su maistu kelionei, kitos staigmenos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.