Įspūdingi festivaliai, į kuriuos atvykta turistai iš viso pasaulio

Kelionės – puikus būdas praplėsti akiratį, sužinoti įdomių dalykų apie kitas tautas, jų kultūrą, papročius, tradicijas. Kai kurie keliautojai sąmoningai renkasi tam tikras kelionių datas tam, jog patektų į tradicinių švenčių ar festivalių sūkurį. Juk tokiu būdu galima suderinti linksmybes ir unikalią patirtį. Šį kartą nusprendėme aprašyti dešimt išskirtinių festivalių, kurie pritraukia labai daug turistų iš viso pasaulio. O gal kuriame nors iš jų jau esate buvę ir jūs?

Rio de Žaneiro karnavalas.<br>Shutterstock nuotr.
Rio de Žaneiro karnavalas.<br>Shutterstock nuotr.
Holi šventė, Indija. <br>Shutterstock nuotr.
Holi šventė, Indija. <br>Shutterstock nuotr.
Mirties diena, Meksika. <br>Shutterstock nuotr.
Mirties diena, Meksika. <br>Shutterstock nuotr.
San Fermino festivalis, Ispanija. <br>Shutterstock nuotr.
San Fermino festivalis, Ispanija. <br>Shutterstock nuotr.
Kinų naujieji metai, Kinija.<br>Shutterstock nuotr.
Kinų naujieji metai, Kinija.<br>Shutterstock nuotr.
"Burning man" festivalis, JAV. <br>Shutterstock nuotr.
"Burning man" festivalis, JAV. <br>Shutterstock nuotr.
Borjongo festivalis, Pietų Korėja<br>Shutterstock nuotr.
Borjongo festivalis, Pietų Korėja<br>Shutterstock nuotr.
Venecijos karnavalas, Italija. <br>Shutterstock nuotr.
Venecijos karnavalas, Italija. <br>Shutterstock nuotr.
Pingsi žibintų festivalis, Taivanas. <br>Shutterstock nuotr.
Pingsi žibintų festivalis, Taivanas. <br>Shutterstock nuotr.
Charbino ledo ir sniego festivalis, Kinija<br>Shutterstock nuotr.
Charbino ledo ir sniego festivalis, Kinija<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 7, 2017, 12:36 PM

Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija

Viena spalvingiausių ir triukšmingiausių pasaulio švenčių vyksta Brazilijoje. Taip, tai – Rio de Žaneiro karnavalas! Šis karnavalas organizuojamas kasmet nuo 1723 metų. Jame dominuoja sambos ritmai ir ištaigingi kostiumai. Šokėjai iš visų Brazilijos kampelių suvažiuoja į Rio de Žaneirą tam, jog pademonstruotų savo šokio technikas: ritmo pojūtį, jausmingumą, gebėjimą šokti grupėse. Beje, karnavalo metu vyksta ir sambos mokyklų varžytuvės, kurių metu šokių mokyklos turi išsirinkti temą ir ją kuo geriau atskleisti ne tik šokiu, bet ir dekoracijomis, makiažu, tinkama muzika, drabužiais.

Rio de Žaneiro karnavalas kiekvienais metais pritraukia ne tik galybę vietinių gyventojų, tačiau ir turistų. Teigiama, jog kasmet, karnavalo metu, į gatves išeina daugiau nei 2 milijonai žmonių. Įspūdžiai tikrai nepakartojami.

Holi šventė, Indija

Pabuvoję egzotiškojoje Brazilijoje, persikelkime į tolimąją Indiją. Per pirmąją vasario-kovo pilnatį, šioje šalyje švenčiama iš tiesų unikali šventė – Holi. Šią šventę švenčia hinduzimo ir sikhizmo išpažintojai, tačiau šiais laikais Holi pritraukia ir daug turistų iš Vakarų pasaulio.

Klausiate, kas tai per šventė? Holi skirta pavasario pradžiai pažymėti. Pirmąją šventės dieną sudeginama didžiulė baidyklė, simbolizuojanti demonus. Na, o antroji ir trečioji diena – skirtos linksmybėms. Žmonės vieni ant kitų barsto ryškių spalvų dažus, laistosi spalvotu vandeniu. Taip pat dalinasi saldainiais. Stengiamasi pavasarį (o galbūt ir naują meilę) pasitikti spalvingai ir linksmai nusiteikus!

Mirties diena, Meksika

Kaip ir kai kuriose kitose pasaulio valstybėse, lapkričio 1-2 dienomis Meksikoje švenčiama Mirties (arba mirusiųjų) diena. Sakoma, jog būtent šiuo laikotarpiu į gyvųjų pasaulį grįžta mirusieji. Visgi, jų tikslas tikrai nėra išgąsdinti savo artimuosius. Vietiniai gyventojai tiki, jog mirusieji sugrįžta tam, kad drauge su gyvaisiais pasilinksmintų! Dėl šios priežasties, meksikiečiai dvasias pasitinka gamindami joms gardų naminį maistą. Namai papuošiami gėlėmis, žvakėmis, smilkalais, cukrinėmis kaukolėmis.

Papuošiamos ir gatvės, o taip pat organizuojami paradai, kurių metu gyvieji persirengia skeletais, demonais ir vaikšto po gatves. Ši šventė, tarytum amerikietiško Helovino ir lietuviškų Vėlinių derinys. Jos tikslas – pagerbti mirusiuosius, tačiau ne liūdint, o linksminantis.

San Fermino festivalis, Ispanija

Pamplona – miestas šiaurinėje Ispanijos dalyje. Šiame mieste kasmet, liepos mėnesį, vyksta San Fermino festivalis, kuris dar žinomas kaip „Bėgimo nuo bulių“ šventė. Įdomu tai, jog nors šis festivalis gajus dar nuo Viduramžių, jį, pasauliniu mastu, išgarsino rašytojas Ernestas Hemingvėjus. Jis šį, tik Pamplonai būdingą reiškinį, aprašė savo knygoje „Fiesta (Saulė taipgi teka)“ (1926 m.).

Kaip vyksta šis festivalis? Buliai tiesiog paleidžiami į vingiuotas trasas, o savanoriai nuo jų bėga. Daugelis šventės dalyvių dėvi baltais rūbais ir ryši raudonas skareles, mat tikima, jog raudona spalva – erzina bulius. Vidutiniškai, bėgimas trunka trumpiau nei 4 minutes. Tikslas – pabėgti nuo buliaus sveikam. Visgi, daugeliui dalyvių ši „pramoga“ pasibaigia ne taip jau smagiai. Dalis nukrenta bėgdami, kitus – sumindo buliai. Yra buvę ir atvejų, kai toks bėgimas baigėsi mirtimis. Net ir esant didžiulei rizikai, šis festivalis vis tiek labai populiarus. Į nedidelį Pamplonos miestelį, kuriame oficialiai gyvena kiek mažiau nei 200 tūkst. gyventojų, kasmet suvažiuoja net pusė milijono turistų.

Kinų naujieji metai, Kinija

Kinų naujieji metai, arba Pavasario šventė, – tai didžiausia tradicinė šventė Kinijoje. Ji švenčiama antrosios Mėnulio jaunaties metu, po žiemos lygiadienio.

Naujųjų metu spalva – raudona. Kinai stengiasi pasipuošti naujais, raudonais rūbais, raudonai dekoruoja savo namus, miestų gatves. Pagrindinė dovana vieni kitiems – raudoni vokai, į kuriuos įdedami pinigai. Miestų gatvėse, šiuo periodu, gyvenimas tiesiog verda. Vyksta karnavai, kurių pagrindinė dekoracija – raudonasis drakonas. Šokiai, muzika, kaukės, fejerverkai – aplankyti Kiniją šiuo periodu tikrai labai įdomu.

„Burning man“ festivalis, JAV

„Burning man“ (liet. Degantis žmogus) – tai kasmetinis, savaitę trunkantis alternatyvaus meno festivalis, organizuojamas JAV, Nevados valstijoje esančioje Juodosios Uolos dykumoje. Festivalio organizatoriai teigia, jog „Burning man“ – tai eksperimentinis festivalis, siekiantis sukurti saviraiškos nebijančią bendruomenę. Visą savaitę čia pristatomi šiuolaikinio meno kūriniai, vyksta performansai, koncertai, įvairūs spektakliai, kūrybinės dirbtuvės. Dalis meno kūrinių, iš karto po pristatymo – sudeginami.

Dykumoje siekiama sukurti tarytum atskirą miestą, kurio gyventojai – meniški, kūrybiški, nebijantys eksperimentuoti, dalintis vieni su kitais savomis idėjomis. Siekiama atsiriboti nuo įprastinio gyvenimo būdo – dykumoje nėra telefono ryšio, interneto. Beje, pasibaigus festivaliui, organizatoriai stengiasi nepalikti nė menkiausio žmonių pėdsako dykumoje. Todėl visi iki vieno daiktai yra surenkami.

Borjongo purvo festivalis, Pietų Korėja

Borjongas (Boryeong) – vakarinėje Pietų Korėjos dalyje esantis miestas, kurio vietovės purvas pasižymi dideliu kiekiu mineralinių medžiagų, itin naudingų žmonių odai. Žinoma, tuo ypatingai naudojasi vietinės kosmetikos įmonės, kurios purvą naudoja gamindamos įvairias veido kaukes, odos šveitiklius. Borjongo purvo festivalis ir gimė kaip tam tikra reklamos forma, skirta gyventojus supažindinti su purvo kosmetikos priemonėmis. Netikėtai, festivalis tapo itin populiarus. Šiandien tai – bene labiausiai lankomas festivalis visoje šalyje. Lankytojams siūloma maudytis purvo baseinuose, mėgautis purvo masažais, dalyvauti purvo grumtynėse. Šias pramogas lydi ir daugiau renginių – įvairūs koncertai, vidurnakčio fejerverkai.

Venecijos karnavalas, Italija

Viena ryškiausių ir paslaptingiausių švenčių visoje Italijoje vyksta sausio pabaigoje – vasario pradžioje. Tai – Venecijos karnavalas! Šiuo laikotarpiu visas miestas tampa tarsi didžiule teatro scena. Gatvelėse vaikštinėja elegantiškos damos, pasipuošusios ne tik ilgomis pūstomis suknelėmis, tačiau ir perukais, porcelianinėmis ar odinėmis kaukėmis. Nuo jų neatsilieka ir vyrukai, pasidabinę frakais, skrybėlėmis ir, žinoma, kaukėmis. Persirengėlių mieste be galo daug. Jie šypsosi, moja turistams, plaukioja gondolomis.

Šiuo laikotarpiu Venecijoje vyksta labai daug renginių. Dalis jų – nemokami. Už kitus – teks susimokėti. Turistų į Venecijos karnavalą suvažiuoja išties labai daug, todėl tai gali šiek tiek varginti. Vis dėlto, bent kartą gyvenime pamatyti šį reginį – tikrai verta.

Pingsi žibintų festivalis, Taivanas

Apie Kinų naujuosius metus jums jau šiek tiek papasakojome. Praėjus lygiai penkiolikai dienų po naujųjų metu sutikimo, Taivane vyksta išties kerinčio grožio reginys – Pingsi žibintų festivalis. Juo, tarytum, pasibaigia Naujųjų metų maratonas.

Pradedant temti, žmonės ant žibintų užrašo savo norus, viltis, linkėjimus ar mylimųjų vardus, ir įžiebę ugnį paleidžia žibintus į dangų. Toks procesas vyksta kas valandą, iki pusės dešimtos vakaro. Galiausiai, danguje sklando daugiau nei 200 tūkstančių žibintų! Nakties tamsoje šviečianti žibintų jūra atrodo kerinčiai. Pasižiūrėti šio pasakiško vaizdo atvažiuoja daugybė turistų iš viso pasaulio.

Charbino ledo ir sniego festivalis, Kinija

Charbinas – miestas šiaurės rytų Kinijoje. Nuo 1985 metų jis garsus dėl to, jog čia organizuojamas ledo ir sniego festivalis.

Festivalis prasideda kiekvienų metų pradžioje ir trunka apie du mėnesius. Menininkai iš viso pasaulio atvyksta į Charbiną ir kaunasi dėl nugalėtojo titulo: iš milžiniškų ledo luitų jie stato skulptūras. Kiekvienais metais menininkams pasiūloma vis kita tema, pavyzdžiui: Europos katedros, Budos skulptūros, pasakų pilys ir pan. Net sunku patikėti, jog iš ledo ir sniego galima sukurti tokius šedevrus.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.