Į paslaptingas Kauno rajono vietas kvies keliauti pėsčiomis

Po šimtamečius pušynus vingiuojantys takai, Nemuno atodangos ir natūralios gamtos apsuptis Kauno rajono apylinkėse vilioja iškelti koją iš miesto. Pažintiniai pėsčiųjų maršrutai pasitinka ir gamtos, ir istorijos įdomybėmis.

 Šaltinių takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Šaltinių takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Šaltinių takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Šaltinių takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Dubravos rezervatinės apyrubės pažintinis takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Dubravos rezervatinės apyrubės pažintinis takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Žiegždrių geologinis takas.<br> S.Jankausko nuotr
 Žiegždrių geologinis takas.<br> S.Jankausko nuotr
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 9:26 AM

Kokiame kurorte dienas leisdavo prezidentas Antanas Smetona? Ar bent įsivaizduojate, kaip atrodo partizanų žeminė, kurioje slėpėsi 19 vyrų? Ar matėte, kur gyvena bebrai? Visa tai atrasti galima keliaujant pėsčiomis Kauno rajone.

Po gražiausias apylinkių vietas išraizgyti maršrutai tinka ne tik aktyvaus poilsio mėgėjams, bet ir norintiems įveikti trumpesnius atstumus ar tiesiog praleisti laiką su šeima gryname ore.

Kauno rajono turizmo ir informacijos centras gegužės–rugsėjo mėnesiais rengs žygius, kurių dalyviai turės puikią progą pajudėti ir kartu pažinti dar neatrastas Kauno rajono vietas. Visi žygiai – išskirtiniai, įvairių atstumų: nuo kelių iki keliolikos kilometrų, skirtingo sudėtingumo, tad kiekvienas gali išsirinkti sau patinkantį. Nuo lengviausių trasų, tinkančių šeimoms su vaikais ar vyresnio amžiaus žmonėms, iki paprakaituoti priversiančių maršrutų, skirtų adrenalino mėgėjams.

Žingsniuojant Kačerginės pušyno takais pasitinka Nemuno atodangos, šaltiniai ir kerinti gamta, kuri kadaise įkvėpė rašyti pasakas apie mišką ten vaikščiojusį Praną Mašiotą.

O ar esate matę, kaip atrodo bebrų namai? Jei ne, kaip tik tokių yra Kamšos botaniniame-zoologiniame draustinyje, kuris žavi išskirtiniu reljefu bei daugybe įdomių augalų bei gyvūnų. Čia auga daugiau nei 500 aukštesniųjų augalų rūšių ir gyvena per 60 paukščių rūšių.

Tuo metu iššūkius mėgstantys keliautojai kviečiami į Ežerėlio durpyno aukštapelkę. Tereikia suburti draugų kompaniją, nes norint įveikti iš natūralių ir dirbtinių kliūčių sudarytą trasą teks ne tik išlieti prakaito, bet ir pasukti galvą – vadovaujantis pateiktu žemėlapiu, patiems rasti kelią iki užduočių.

Kitą Ežerėlio mišku vedantį maršrutą gaubia paslaptys. Šiame miške anksčiau slėpėsi už Lietuvos laisvę kovoję partizanai. Žygio dalyviai patys galės nusileisti į išlikusią miško brolių žeminę, kurioje 1944–1945 m. slapstėsi 19 vyrų.

Ežerėlio durpyno aukštapelkė artėjant rudeniui tampa dar ypatingesne vieta, kurioje kasmet prieš tolimą kelionę šiltųjų kraštų link kuriam laikui apsistoja gervės. Tuomet galima išsiruošti į žygį stebėti paukščių.

Daugiau informacijos apie rengiamus žygius galima sužinoti Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centre (www.kaunorajonas.lt).

Taip pat Kauno rajone yra 9 pažintiniai takai, kuriais žmonės gali keliauti ir patys savarankiškai.

Abejingų nepalieka ir visuomet kviečia sugrįžti Arlaviškių Kadagių slėnio pažintinis takas. Tik čia užburia marių kraštovaizdis su natūralia augalija.

Kitas ne mažiau įstabus – Žiegždrių geologinis takas, kuriame laukia ne viena įdomybė. Jau per šimtą metų perkopusi Žiegždrių liepa ir ypatinga konglomeratų atodanga. Žingsniuojant Dubravos rezervatinės apyrubės pažintiniu taku kraštovaizdis kinta – nuo šimtamečių pušų iki liaunų berželių, samanų ir žolių kupstų pelkėse. O Pakalniškių pažintinis takas veda per Kauno marių pakrantėje ošiantį mišką, tai nutoldamas tolyn nuo marių, tai vėl priartėdamas prie vandens.

Ilgesnius pasivaikščiojimus mėgstantys ir nebijantys išklysti iš takelio turėtų pereiti rekreaciniu taku Girionys–Laumėnai–Žiegždriai. Keliaujant patogu stebėti Kauno marių panoramą – Pažaislio vienuolyną ir tolumoje esančių Pakalniškių bei Vieškūnų piliakalnių kontūrus, galima užsukti prie šaltinio, kuris, pasak legendos, stebuklingas. O kur dar Kulautuvos, Kačerginės, Kamšos botaninio draustinio ar Jadagonių ekologinės trasos – visos savitos ir užburiančios gamtos grožiu.

Išjunkite telefonus ir pajuskite gamtos artumą keliaudami pėsčiomis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.