Metelių regioninis parkas: nuo piliakalnių ir pažintinių takų iki interaktyvių ekspozicijų

Trijų ežerų apsupty įsikūręs Metelių regioninis parkas – dar vienas įrodymas, kad Dzūkijoje yra ką pamatyti. Parko teritorijoje – visas rinkinys krašto kultūrai ir istorijai reikšmingų lankytinų vietų. Čia stūkso vienas aukščiausių ir gražiausių piliakalnių, gamtą iš arčiau pažinti skatina parko pažintiniai takai, o apie istoriją ir kultūrą kalba ežerų apsupty stovinčios šventyklos. Tad jei vis dar svarstote, ką pamatyti artėjant vasariškiems orams – traukite į gamtą. Metelių regioninis parkas sužavės net pačius reikliausius keliautojus.

 Metelių regioninio parko lankytojų centras.
 Metelių regioninio parko lankytojų centras.
 Dusios ežeras.
 Dusios ežeras.
 Ekspozicija apie balinius vėžlius Metelių regioninio parko lankytojų centre.
 Ekspozicija apie balinius vėžlius Metelių regioninio parko lankytojų centre.
 Prelomciškės piliakalnis prie Dusios ežero.
 Prelomciškės piliakalnis prie Dusios ežero.
 Kryžių šventovė.
 Kryžių šventovė.
 Širvinto miško ąžuolas.
 Širvinto miško ąžuolas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 10:15 AM, atnaujinta Jun 1, 2020, 10:24 AM

Balinių vėžlių buveinė

Nedaugelis žino, kad Dzūkija – didžiausia balinių vėžlių populiacija pasigirti galintis Lietuvos kraštas. Ši vėžlių rūšis kadaise buvo paplitusi visoje Lietuvos teritorijoje. Šiandien dėl žmogaus poveikio ir aplinkos pokyčių balinius vėžlius pamatyti galima tik Pietų Lietuvoje. Balinių vėžlių rūšis laikoma nykstančia, todėl vien pernai iš zoologijos sode išsiritusių kiaušinių į gamtą buvo paleista daugiau nei 200 jaunų vėžliukų. Dzūkai ne veltui šią vėžlių rūšį vadina „geležinėmis varlėmis“. Šie ropliai gyventi gali net iki 100 metų ir yra laikomi ilgaamžiškiausiais šalies laukiniais gyvūnais. Nemažai jų galima pamatyti ir vaikštant pažintiniais Metelių regioninio parko takais, čia veikia būtent jiems skirti herpetologiniai draustiniai.

Pažintis su dzūkų jūra

Metelių regioninį parką supa 3 ežerai – Metelys, Obelija ir Dusia. Pastarasis ežeras – trečias pagal dydį Lietuvoje, vietinių dar vadinamas Dzūkijos jūra. Papūtus stipresniam vėjui, pakylančios bangos tikrai primena ošiančią jūrą. Šiltuoju metų laiku ežero pakrantėje veikia maudykla, galima pamatyti ir buriuojančių burlentes.

Kvapą gniaužiantys kraštovaizdžiai ir gamtos paminklai

Lankantis Metelių regioniniame parke, aplenkti nevertėtų vakariniame Dusios ežero krante stūksančio Prelomčiškės piliakalnio. Vienas didžiausių ir įspūdingiausių piliakalnių visoje Dzūkijoje, nuo kurio apžvalgos aikštelės atsiveria stulbinanti Dzūkijos jūros panorama. Kalbama, kad ant šio piliakalnio kadaise stovėjo gerai įtvirtinta medinė jotvingių genčių pilis.

Rekomenduojama pasigrožėti kraštovaizdžiu keliaujant 3,2 kilometrus besitęsiančiame pėsčiųjų pažintiniu taku „Prelomčiškės kalvomis“. Iš arti pamatysite stepines pievas, kurias šiltuoju metų laiku nukloja šimtai spalvotų laukinių gėlių.

Pietinėje Dusios ežero pakrantėje aplankyti verta ir ant kalvos naujai pastatytą Kryžių šventovę. Įspūdinga architektūra išsiskirianti šventykla kasmet traukia ne tik tikinčiuosius, bet ir turistus, besidominčius religinėmis Dzūkijos krašto vietomis. Kalbama, kad čia esančio šulinio vanduo turi stebuklingų gydančių galių.

Tarp Dusios ir Metelio ežerų turistų ir krašto svečių laukia dar pora gamtos paminklų. Tai Širvinto miške augantys Didysis ir Drevėtasis ąžuolai. Jų aukštis siekia apie 30 metrų, o amžius – apie 300–400 metų. Juos pamatyti galima keliaujant tiek automobiliu, tiek pėsčiomis nuo Metelių regioninio parko lankytojų centro.

Migruojančių paukščių stebėjimas ir interaktyvios ekspozicijos

Regioninio parko lankytojų centras įsikūręs rytinėje Dusios ežero pakrantėje. Unikalia architektūra ir interjero dizainu išsiskiriantis centras sulaukia centro lankytojų susižavėjimo šūksnių. Centro vidus įrengtas taip, tarsi atkartotų aplink supančią gamtą: viduje kolonos atkartoja pušų kamienus, todėl lankantis ekspozicijos salėje apima jausmas, tarsi vaikščiotum pušyne prie ežero kranto. Pro didelius langus atsiveria Dusios ežero panorama – migracijos laikotarpiu čia galima stebėti paukščius. Metelių regioninis parkas – itin palanki vieta migruojantiems sparnuočiams. Teritorijoje aptikti galima net 192 skirtingas paukščių rūšis, o ketvirtadalis jų įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą.

Mažiesiems lankytojams didelį įspūdį palieka centre esantys baldai. Stalai čia virsta kryžiažodžių ir galvosūkių sprendimo erdve, o sienos juda pasakodamos istoriją. Minkštieji baldai pasiūti iš specialaus audinio, kurį palietus ranka kinta baldo apmušalo spalva – iš juodos į rudą, žalią ir mėlyną. Metelių regioninis parko lankytojų centras – ideali vieta, ieškantiems įdomių ir informatyvių edukacijų.

Nors Metelių regioninis parkas užima tik 15300 ha plotą, tačiau išsiskiria ypatingai plačiu lankytinų vietų pasirinkimu, leidžiančiu iš arčiau pažinti tas istorijos ir gamtos detales, kurių įprastai nematome ar praleidžiame pro akis. Tokios kelionės ne tik praturtina naujomis žiniomis, bet įsimena ilgai išliekančiais įspūdžiais.

Straipsnis parengtas projektui „Atrask Dzūkijos gamtą ir kultūrą“. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos, Druskininkų savivaldybės ir Lazdijų rajono savivaldybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.