Į „Tundrą“ nusileidę „dievai“ sukėlė tropinį karštį ir drebino žemę

Ilgąjį savaitgalį, Mindaugo karūnavimo dienos proga, netoli Zarasų esančioje Dūburio ežero saloje prasidėjo kasmetinis, jau devintus metus iš eilės vykstantis, alternatyvios elektroninės muzikos festivalis „Tundra“. Į liepos 5–8 dienomis vykstantį festivalį kaip ir kiekvienais metais rinkosi ne tik sunkiosios elektroninės muzikos melomanai, bet visi ištroškę atitrūkti nuo miesto šurmulio ir bent kelioms dienoms susilieti su gamta.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jul 9, 2012, 12:28 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:56 AM

Keturias dienas ir tris naktis Zarasų rajone, Dūburio ežero saloje, vykęs elektroninės muzikos festivalis „Tundra“ pritraukė beveik 4 tūkst. svečių. Šiemet į „Tundrą“ atkeliavo keturi, skirtingus muzikos stilius atspindintys, „dievai“, pasivadinę „Techno“, „Bass“, „Psy Trance“ ir „Chill Out“. Tiek pagrindinėse, tiek paplūdimio scenose muzikinius gyvus pasirodymus surengė net tik lietuvių, bet ir pripažinti užsienio atlikėjai iš Argentinos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos, Kanados ir kitų šalių – iš viso daugiau nei 150 jų.

Tarp labiausiai laukiamų - techno dievukai Kangding Ray, Fairmont, Casual Violence, Neurocore, Steve Rachmad, žemų bosų meistrai Kryptic Minds, Bong-Ra, Fanu, Illum Sphere, Atmospherix, psy trance atlikėjai Protonica, Heterogenesis, Shotu, Dirty Saffi, Nukleall, žinantys, kaip atpalaiduoti publiką Entheogenic, Peak, Arrogalla, Ministry of Echology bei daugelis kitų.

Originaliai įrengtos scenos puikiai perteikė kiekvieno iš keturių muzikos stilių dvasią.  Kiekvieną jų jungė didžiulis mėnulio formos projektorius, kuriame visos koncertinės programos metu buvo rodomos iš anksto paruoštos spalvingos vizualizacijos. Mėnulio simbolika taip pat pasirinkta ne šiaip sau - šiomis dienomis danguje švietė beveik apvalus didžiulis mėnulis, jo formą įgavo ir vadinamųjų dievų aureolės.

Ant kalno, tarp lanku išdėliotų akmenų, įsikūrė minimalistinis plieninis Techno voras, kuris pilnaties fone tiesiai virš šokėjų galvų mezgė savo metalinį voratinklį. Iki paryčių skambanti tranki techno muzika šio stiliaus mėgėjus privertė atiduoti paskutines jėgas.

Žemos boso linijos skambėjo kalno papėdėje sukonstruotoje Bass scenoje. Čia dominavo griežtos geometrinės dekoracijos, niūrios ir blizgaus metalo spalvos. Ši scena savo dydžiu buvo mažiausia, tačiau sulaukė itin didelio festivalio svečių susidomėjimo. Dar prieš prasidedant „Tundrai“ organizatoriai užsiminė, kad čia skambantys ritmai bus girdimi iš tolo: žemė drebės, oras sproginės, o medžiai iš išgąsčio lenksis prie žemės.

Per tris festivalio naktis Bass scenoje buvo galima išgirsti visko – nuo lengvo drum`n`bass, iki per širdį kertančių dubstep ritmų ar net sunkiojo hardcore stiliaus.

Pakilti į kosmosą kvietė viliojančia ir paslaptinga aura dvelkianti Psy Trance scena. Apsirengę baltais ir ryškiaspalviais, ultravioletinėje šviesoje spindinčiais, drabužiais psichodelinės muzikos gerbėjai paniro į svaiginančių spalvų, nosį viliojančių kvapų ir dangiškų sąskambių sūkurį.

Naktį šėlę pagrindinėje scenoje, dienos metu psy trance gerbėjai taip pat nenuobodžiavo – šioje miško atkarpoje veikė atskira paplūdimio scena, kur klausantis mėgstamos muzikos ritmų buvo galima šokti ne tik sausumoje, bet ir įbridus į vandenį.

Po audringų, energiją atimančių naktų, dienomis, kai termometro stulpelis pakildavo daugiau nei 30 laipsnių, palapinių miestelis ištuštėdavo. Vieni, norėdami atgauti jėgas, brido į vėsų ežero vandenį, o kiti – traukė į sielą raminančias, medžių pavėsyje įsikūrusias, Chill Out muzikos erdves. Čia, kaip ir visuomet, buvo galima išsitiesti ant kabančių gultų ar atsigulus ant samanų ir pakėlus akis į dangų lyg pro kaleidoskopą stebėti siūbuojančias pušis.

Dar iki prasidedant „Tundrai“, prieš kelias savaites socialiniame tinkle „Facebook“ festivalio organizatoriai paskelbė balsavimą, kur buvo galima atiduoti savo simpatijas vienam iš keturių „dievų“. Daugiausiai balsų surinkęs „dievas“ tapo stipriausiu ir įgavo teisę atskirame, radijo „Zip FM“ koordinuojamame, paplūdimyje groti tik šiam „dievui“ būdingo stiliaus muziką. Nuo pat pirmųjų konkurso minučių akivaizdžiai pirmavęs „Bass“ galiausiai nurungė savo konkurentus ir paplūdimyje susirinkę atlikėjai atidavė duoklę žemiems boso ritmams.

Dienos metu „Tundroje“ taip pat buvo ką veikti. Festivalio organizatoriai pasirūpino, kad susirinkusieji visas keturias dienas truksiančiame festivalyje ne tik klausytųsi mėgstamos muzikos, bet ir turėtų įdomios veiklos, todėl kaip ir kasmet čia buvo galima dalyvauti paskaitose, mokytis atlikti masažą, dalyvauti kūrybiniuose užsiėmimuose, taip pat – išmokti origami technikos paslapčių, pasidaryti aitvarą, sapnų gaudyklę ar spalvingąjį kaleidoskopą.

Norintiems pakeisti savo įvaizdį, paslaugas siūlė tatuiruočių meistrai bei kirpėjai. Čia buvo galima įsigyti įvairių tekstilės gaminių, drabužių, rankų darbo papuošalų. Festivalio metu veikė ir dirbtuvės, kuriose buvo bandoma naujam gyvenimui prikelti nebereikalingus drabužius, audinius, sagas, diržus ir kitus aksesuarus.

Visi norintys galėjo nemokamai išbandyti jogos užsiėmimus. Besidomintys astrologija galėjo klausytis astrologės paskaitų ir sužinoti savo likimą.

Mėgstantys aktyvų laisvalaikį galėjo žaisti tinklinį, futbolą, įvarius komandinius žaidimus. Čia taip pat veikė pirtis.

Organizatoriai skatino neteršti gamtos – prie įėjimo už šiukšles buvo renkamas 5 litų užstatas. Festivalio dalyviai po renginio grąžinę šiukšles galėjo atgauti sumokėtus pinigus. Čia taip pat buvo dalinamos ir specialios mobilios peleninės, kad nebūtų bet kur mėtomos nuorūkos.

Tačiau nepavyko išvengti ir nesusipratimų. Tiems, kurie įsigijo elektroninius bilietus arba atvyko su specialiais, elektroniniu būdu gautais, kvietimais, prie apsaugos galėjo susidurti su tam tikrais nepatogumais. Atvykusių nuo 4 iki 9 val. ryto organizatoriai pro apsaugos vartus praleisti negalėjo, nes tai, neva – poilsio laikas, kai nuskenuoti bilietų nėra galimybės. Šiuo atveju festivalio lankytojai buvo paprašyti kelias valandas su daiktais laukti prie apsaugos vartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.