„Tamsta muzika“ startas: lietus, auklė atlikėjos kūdikiui ir A. Mamontovo žinutė D. Grybauskaitei

Penktadienio vakarą į Varėnos Dainų slėnį su kuprinėmis traukė tūkstančiai žmonių – į susitikimą vėl pakvietė ketvirtą vasarą iš eilės rengiamas festivalis „Tamsta muzika“. Per 30 grupių ir atlikėjų iki sekmadienio popietės linksmins beveik 7 tūkstančius žiūrovų – nors pirmąjį vakarą miną ne sykį negailestingai skalbė lietus, nuotaikos tai nesugadino. Muzikos svaigulys trijose scenose neleido nuobodžiauti iki paryčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2012-07-21 16:20, atnaujinta 2018-03-17 23:22

Nuo Leono Somovo ir Jazzu iki Andriaus Mamontovo ir jaunų rokerių „Attitude” – festivalyje šiais metais ką nors įdomaus sau ras kone visi, išskyrus nebent sunkiojo metalo, Ryčio Cicino ir „69 danguje” gerbėjus.

Gyvai skambančiai muzikai atsidavę „Tamsta muzika” rengėjai tris savaitgalio dienas dviejų kilometrų ilgio saloje Varėnos pakraštyje džiaugsmą teikia tiems, kurie šį festivalį jau pavertė privalomu savo vasaros ritualu, ir tiems, kurie jame lankosi pirmą kartą.

„Pastebėjome, kad bilietai pradeda tirpti, dar nepaskelbus visos programos. Žmonės jau pasitiki mumis, traukia pats festivalis, o ne garsūs vardai. Labai geras jausmas”, – sakė „Tamsta muzika” rengėja Ona Rimeikienė.

Penktadienio pavakarę traukinys iš Vilniaus į Varėną, regis, buvo užpildytas vien tų, kurie traukė į festivalį.

Atvykusiems iškart prireikė lietpalčių – smarkus lietus ant galvų per vakarą pasipylė keletą sykių.

„Žinant, kokiu oru britai šventė karalienės valdymo jubiliejų, toks lietus tikrai nieko neturėtų išgąsdinti“, - juokėsi pirmą sykį festivalyje koncertavęs A. Mamontovas.

Festivalio startą penktą valandą vakaro paskelbė lietuviškos muzikos veteranas – buvęs „Hiperbolės“ gitaristas Igoris Berinas su grupe.

Jį keitė dar vieni renginio debiutantai – Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis. Dueto „The Ball & Chain” lyriškos melodijos sukūrė puikią įžangą trankesnei vakaro daliai.

„Buvo net truputį baisu – ar žmonės susirinks? Bet pradėjus groti, jie suplūdo prie scenos. Groti čia labai patiko“, - sakė J. Didžiulis. Iš festivalio jis išsiveš nemažą nuotraukų galeriją – neseniai įsigijęs kokybišką fotoaparatą, užkulisiuose „pleškino“ viską, ką matė.

Mažesnėje festivalio scenoje publiką linksmino alternatyvios scenos atstovai ir populiarėjantys jauni atlikėjai – Migloko, „ReedNoBrass“, „Jama & W“, „Karma“ ir kiti.

Pagrindinė scena buvo atiduota labiau patyrusiems – dar vieni festivalio „pirmąjį krikštą“ gavę muzikantai, grupė „Lemon Joy“, sugrojo kone visas populiariausias savo dainas, o kūrinio „Kažkada“ priedainį publika su Igoriu Kofu plėšė keletą minučių.

Daugelyje vasaros festivalių šįmet koncertuojantis A. Mamontovas pasirodymą „Tamsta muzika“ scenoje išskyrė kaip itin pavykusį – jo gerbėjų neišbaidė ir itin smarki liūtis.

Naujausio albumo „Elektroninis Dievas“ dainas ir senus hitus grojęs Andrius kiek pakoregavo kūrinio „Atsibusk“ tekstą.

Rolando Pakso skandalo metu A. Mamontovas šį kūrinį skyrė šiam tuo metu prezidento poste sėdėjusiam politikui, ragindamas jį atsipeikėti „iš svetimo sapno“.

Šįkart dainos tekste atsirado dabartinės Lietuvos prezidentės pavardė.

„Ei, Grybauskaite, ką tu planuoji, ar tu mus myli, ar ignoruoji? Mes juk tau davėm žirgą ir kardą, tik prisimink savąjį vardą“, - žinią D. Grybauskaitei pasiuntė Andrius, iškart sulaukęs garsių plojimų.

„Tiesiog jaučiu, kad šiandien laikas tai pasakyti“, - konkrečiai šio poelgio nekomentavo Andrius.

Kai festivalio išvakarėse Vilniaus meras Artūras Zuokas pasiūlė ieškoti varžovo D. Grybauskaitei būsimuose prezidento rinkimuose, A. Mamontovas įsijungė į diskusiją, pasiūlęs kandidatuoti į jos nemalonę patekusiam buvusiam užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui.

„Tokių, kaip jis, kiek mes turime – vieną, du? Jis turi puikius diplomatijos sugebėjimus“, - savo nuomonę vakar komentavo dainininkas.

Elektroninės muzikos duetas Leonas Somovas ir Jazzu į politiką nesivėlė – valandą svaigino senesniais savo kūriniais (tarp jų – ir pirmuoju kartu parašytu „Parduodu tau savo muziką“), o koncertą baigė naujausiais lietuviškais hitais, kuriuose daugiau popmuzikos šešėlių - „Tyla“ ir „Sugalvoki norą“. Sprendžiant iš publikos reakcijos, būtent šiuo keliu duetui labiausiai verta eiti.

Nuo scenos nulipusi Justė Arlauskaitė - Jazzu lėkė tiesiai į oro uostą - užsienyje vis daugiau dėmesio sulaukiančios atlikėjos šį savaitgalį laukia trys koncertai Vokietijoje ir Olandijoje.

Vidurnaktį pirmosios dienos programą vainikavo svečiai iš Niujorko – elektroninę muziką, regį, tango derinanti grupė „Brazilian Girls“, gyvuojanti jau devynerius metus.

Dėl jos pasirodymo festivalio rengėjams teko parūpinti auklę. Mat grupės vokalistė Sabina Sciubba į gastroles keliauja su septynių mėnesių kūdikiu.

Grupės įrašus leidžia garsi džiazo leidykla „Verve”. „Brazilian Girls” diskografijoje – trys albumai, kurių naujausias, „New York City”, pasirodė 2008-aisiais.

Tiesa, muzikantai ne itin domėjosi Lietuvos geografija – vokalistė dešimtis kartų Varėnoje susirinkusiai publikai kartojo, kaip smagu koncertuoti čia, Vilniuje.

Šias išsilavinimo spragas grupė galės užpildyti. Muzikantai Lietuvoje turės pakankamai laisvalaikio – mūsų šalyje viešės net keletą dienų.

„Jie atskrenda tiesiai iš Niujorko. Kitą dieną juos išskraidinti labai brangu, sunku gauti bilietų, todėl jie sutiko keletą dienų pabūti mūsų šalyje”, – sakė festivalio rengėjai.

Grojant „Brazilian Girls“, prie scenos pasirodymą itin įdėmiai stebėjo E. Jennings.

„Jie turi labai daug gerų dainų. Pirmasis jų albumas man labai patinka“, - sakė „Brazilian Girls“ ritmu šokusi dainininkė.

Šeštadienį festivalio lankytojų laukia ne mažiau smagi programa – į sceną kils grupės Mantas Jankavičius, „Colours Of Bubbles“, „Antis“, „Saulės kliošas“, Monika Liu, „Attitude“, „Poliarizuoti stiklai“ ir daugybė kitų.

Vakarą vainikuos Naujosios Zelandijos grupė „Electric Wire Hustle“ ir garsus australų atlikėjas Samas Sparro, o paskutinius energijos likučius ištaškyti padės po vidurnakčio pasirodysianti grupė „G & G sindikatas”.

Festivalio publiką vilioja ir daugybė kitų pramogų – įrengta riedlenčių rampa, skrydžio iš 10 metrų aukščio, laipiojimo medžiais atrakcionai, kūrybos dirbtuvės, rengiamos muzikos pamokėlės, stalo teniso, badmintono varžybos, įrengta pirtis ir prekybos drabužiais bei suvenyrais vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.