Festivalio „Tamsta muzika“ kulminacija: tranki repo dozė ir mikrofonas tarp krūtų

Manieringasis australas Samas Sparro ir lietuviško repo lyderiai „G & G sindikatas” - tokių skirtingų atlikėjų koncertais baigėsi šeštadienio vakaro festivalio „Tamsta muzika“ linksmybės. Antrąją renginio dieną apie 6 tūkstančius žiūrovų šėlo, klausydamiesi įvairios muzikos – nuo Manto Jankavičiaus iki roko veteranų „Antis“.

S. Sparro šėlionės - mikrofonas atsidūrė pritariančios vokalistės iškirptėje.<br>D. Pipas
S. Sparro šėlionės - mikrofonas atsidūrė pritariančios vokalistės iškirptėje.<br>D. Pipas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2012-07-22 23:32, atnaujinta 2018-03-17 22:53

Sekmadienio popietę iki kitų metų su žiūrovais atsisveikinęs renginys Varėnoje dar sykį įrodė, kad sėkmingam festivaliui nėra būtini garsūs vardai iš užsienio.

Australų dainininkas S. Sparro su grupe po vidurnakčio šokdino dainomis, įkvėptomis disko muzikos eros. Juodu kostiumu pasidabinęs svečias užkulisiuose juokais buvo vadinamas Freddie Mercury klonu – ne tik dėl ūsų, bet ir bendravimo manierų bei neslepiamo homoseksualumo.

Kartu su grupės „Basement Jaxx“ vokaliste Vula pasirodęs 29-erių artistas jau koncerto pradžioje pasiuntė signalą, kad nuobodu nebus – dainavo į mikrofoną, įkištą į įspūdingo dydžio krūtine pasižyminčios dainininkės iškirptę.

S. Sparro prieš keletą metų išgarsėjo daina „Black And Gold“, kurią pasiliko pasirodymo pabaigai. Tačiau gera nuotaika pulsuojančia muzika publiką pakerėjęs dainininkas lengvai nuo scenos paleistas nebuvo – bisu mėgavosi pilnutėlė Varėnos Dainų slėnio aikštė.

Tiesa, Samo maivymasis, regis, tėra tik įvaizdis. „Jis visiškai neįnoringas. Dėl Samo neturime jokių problemų. Su grupe jis nakvos ne viešbutyje sostinėje, o poilsiavietėje netoli Varėnos”, – pasakojo festivalio rengėja O. Rimeikienė.

Ne taip gerai kautis dėl publikos dėmesio sekėsi Naujosios Zelandijos grupei „Electric Wire Hustle“. Trijulei, savo kūryboje sukryžminusiai elektroninę muziką, roką ir modernų „popsą“, nesisekė konkuruoti su mažesnėje scenoje tuo metu grojusiais festivalio ištikimiausiais draugais - „Poliarizuotais stiklais“. Dainos „Medžiai be lapų“ ir „Festivalis“ didžiajai daliai publikos pasirodė patrauklesnės nei tolimo krašto veikėjų eksperimentai.

Visa kita šeštadienio programa, kaip įprasta, buvo atiduota į lietuvių atlikėjų rankas – nuo mažesnę sceną šturmavusių roko vilčių „Colours Of Bubbles“ ir „Attitude“ iki „Anties“ veteranų.

„Ši daina buvo sukurta prieš 27 metus. Pakelkite rankas tie, kuriems dar nėra 27-erių“, - ragino medaliais apsikarstęs „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Išvydęs rankų mišką, jis lyg ir nuliūdo: „Tai ką, mes jums – tėvai?“.

Koncerto pabaigai pasilikę „Zombius“, „Alyvas“, „Kažkas atsitiko“ ir kitus nostalgija blizgančius kūrinius, „Anties“ muzikantai nutarė prisiminti prieš ketvirtį amžiaus debiutavusius „Roko maršo“ renginius.

Festivalio žiūrovai gavo progą choru su A. Kaušpėdu užtraukti „Roko maršų“ himną - „Lietuvos valstybė“. „Čia buvo senukai „Antis“, - atsisveikino muzikantai, tačiau plojimai liudijo, kad jauni žiūrovai jų pensininkais dar tikrai nelaiko.

Popiet „Tamsta muzikoje“ smaginosi pirmą sykį į festivalį užsukęs Mantas Jankavičius, linksmai iššišaipęs iš festivalio programėlės, kurioje parašyta, kad jis atlieka pop ir „r'n'b“ stilių muziką.

Su pastaruoju žanru iš tiesų nieko bendra neturintis M. Jankavičius atliko akustinę savo programą, kurioja atsirado vietos ne tik hitams „Čiuožki“ ar „Melagė“, bet ir „Extreme“, Robbie Williamso ir net užstalės šlagerių nuotrupoms.

Garsiame JAV Berklio koledže žinių pasisėmusi vokalistė Monika Liubinaitė surengė vienintelį savo pasirodymą šios vasaros Lietuvos festivaliuose – su britų muzikantų grupe.

Atlikėja, kurios muziką norisi vadinti alternatyviu „popsu“, stengėsi iš paskutiniųjų – jos balsui, muzikantų profesionalumui ir gyvam bendravimui su publika nebuvo priekaištų, tačiau festivalio publika, regis, nėra itin imli naujovėms – pasiklausyti talentingos dainininkės tesusirinko keli šimtai žmonių.

Kur kas daugiau jų ėjo iš proto, skambant „Saulės kliošo“ koncertui. Visuose keturiuose „Tamsta muzikos“ sezonuose grojusi grupė turi pavydėtiną bruožą – kasmet atlikdama kone tokią pačią programą, sugeba išjudinti žiūrovus taip, jog susidato įspūdis, kad šios dainos lietuviams neatsibos dar trisdešimt metų.

Paskutiniai ir energingiausi vakaro akordai buvo patikėti „G & G sindikatui” - grupei, kuri jau užsitarnavo geriausiai festivalių publiką „užvedančios“ Lietuvos grupės reputaciją.

Nors dėl „pasislinkusio“ tvarkaraščio reperiai į sceną žengė jau po pirmos valandos nakties, pasiklausyti reperių suplūdo kone visa į festivalį susirinkusi publika – dingo eilės prie alaus, ištuštėjo ir palapinių miestelis. Hiphopo dozė paskelbė pagrindinių ketvirtą sykį surengto festivalio linksmybių pabaigą – sekmadienį įvyks dar keli koncertai, išlydėsiantys tūkstančius festivalio lankytojų namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.