„Red Hot Chili Peppers“ Kaune: trispalvė, gerbėjų ekstazė ir linkėjimai grupės dainininkui „Antanui“ (papildyta)

Akimirka, kurios „Red Hot Chili Peppers“ gerbėjai Lietuvoje laukė daugybę metų, atėjo. Šeštadienio vakarą amerikiečių grupė su lietuvių kilmės dainininku Anthony Kiedžiu priešakyje žengė į Kauno „Žalgirio“ arenos sceną. Džiugiu klykimu muzikantus pasitiko apie penkiolika tūkstančių gerbėjų – nemažai jų pagarbą vokalistui parodė ne tik plojimais, bet ir prisiklijuodami popierinius ūsus ir taip pamėgdžiodami A. Kiedžio įvaizdį. Dvi koncerto valandos prabėgo kaip akimirka – tokio muzikantų ir publikos šėlsmo Lietuvoje seniai neteko matyti.

Koncertas Kauno "Žalgirio" arenoje.<br>R. Neverbickas
Koncertas Kauno "Žalgirio" arenoje.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 30, 2012, 9:07 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:12 PM

Vėlų penktadienio vakarą į Lietuvą atvykę muzikantai užkulisiuose jau laukė pasirodymo, kai 18 val. 30 min. buvo atvertos arenos durys.

Būriai jaunų gerbėjų bėgte nulėkė prie scenos – užsiimti vietų, kad iš kuo arčiau galėtų pamatyti savo dievukus.

Ne taip fanatiškai į grupės kūrybą reaguojantieji sustojo pasižiūrėti suvenyrų - spalvingų marškinėlių ir džemperių, tarp kurių yra ir drabužių, papuoštų lietuviškos trispalvės simbolika.

Užkulisiuose meditavę ir repeticiją surengę muzikantai į sceną žengė po devintos valandos vakaro – prieš juos pasirodė viena populiariausių jaunųjų britų „indie“ roko grupių „The Vaccines“.

„Arctic Monkeys“, „Radiohead“ ir kitų garsių grupių komplimentų jau sulaukę vaikinai stengėsi iš paskutiniųjų, grodami savo energingas dainas. Publika plojo, tačiau iš veidų buvo aišku – labiausiai lietuviams rūpėjo kuo greičiau sulaukti pagrindinių vakaro žvaigždžių pasirodymo.

Pasibaigus pasirodymui, žiūrovai tribūnose linksminosi, darydami gyvąją „bangą“ ir iš kišenių traukė priklijuojamus ūsus, kurie buvo dalijami prie įėjimo į areną.

Įdomi grupės gerbėjų iniciatyva – pasipuošti ir taip pagerbti jau ne vienerius metus ūsus želdinantį „Red Hot Chili Peppers“ lyderį A. Kiedį.

Į sceną po pertraukėlės pagaliau  žengus jam, bosininkui Flea, būgnininkui Chadui Smithui ir tik prieš porą metų prie grupės prisijungusiam gitaristui Joshui Klinghofferiui, dainininko veidas nušvito – šis lietuvių sumanymas jam buvo staigmena.

Publika Anthony ir jo bendražygius pasitiko, skanduodama „Antanai“. Ši skanduotė koncerto metu pasigirdo dar dešimtis kartų.

„Ačiū, - išsišiepę lietuviškai padėkojo muzikantai, vieną garso stiprintuvą iškart uždengę Lietuvos vėliava.

Netrukus scenoje užvirė džiugus chaosas – Flea ir J. Klinghofferis šėlo ir strypčiojo, lyg apsėsti neaiškių dvasių, nuo jų neatsiliko A. Kiedis, kuris jau po trijų dainų sukaitęs nusimetė švarką ir marškinėlius. Jo pavyzdžiu pasekė dešimtys žiūrovų.

Naujausio albumo „I'm With You“ daina „Monarchy Of Roses“ koncertą pradėjusi grupė iškart nusprendė prisiminti senesnius kūrinius, kurie tiek daug reiškia jos publikai - „Around The World“, „Dani California“, „Otherside“.

Skambant šiai dainai, gniaužė kvapą – keliolika tūkstančių lietuvių darniai kiekvieną kūrinio žodį traukė kartu. Kaip paaugliai šėlo ir studentai, ir žilagalviai „Red Hot Chili Peppers“ klausytojai.

Muzikantų šypsenas, mimiką, energingus judesius ir specialias vaizdo projekcijas galima matyti didžiuliuose ekranuose už grupės narių nugarų.

„Grupėje mes turime lietuvį“, - koncertui įsibėgėjęs publikos ekstazę sukėlė Flea.

Pats A. Kiedis plepėti su auditorija nesiveržė – visą dėmesį sutelkė į dainavimą ir siautulį scenoje, kurį matant, sunkiai buvo galima tikėti, kad šį rudenį jam sukaks penkiasdešimt.

Žiūrovai demonstravo „Red Hot Chili Peppers“ repertuaro išmanymą – choru dainavo ne tik „Universally Speaking“, „Look Around“ ir kitas populiarias grupės dainas, bet ir mažiau žinomus kūrinius.

Koncertui persiritus į antrą dalį, atėjo metas didžiausiems grupės hitams. Amerikietišką tuštybę išjuokianti „Californication“ melodija vėl privertė kone visą auditoriją iškelti rankas.

Priklausomybę nuo narkotikų apdainuojanti baladė „Under The Bridge“ užkabino jausmingumo stygas. Kai A. Kiedis su bičiuliais garso kolonėles sprogdino pašėlusiu dainos „By The Way“ tempu, atrodė, kad tai – jau viskas, energijos likučiai išsunkti.

Tačiau po kelių minučių triukšmo grupė grįžo į sceną – būgnininkas Ch. Smithas trenkė triuškinančią improvizaciją, Flea prie bosinės gitaros ėjo aukštyn kojomis, į grindis remdamasis rankomis.

Grupės „senosios mokyklos“ kūriniai „Suck My Kiss“ ir „Give It Away“ baigė dviejų valandų šventę, kuri tikriausiai galėtų pretenduoti į rekordą – sunku prisiminti, kada žiūrovų plojimai Lietuvoje buvo tokie garsūs.

Flea ir J. Klinghofferis užkūrė paskutinę ugningą improvizaciją, Ch. Smithas porą minučių publikai svaidė būgnų lazdeles.

„Būkite geri vieni kitiems. Pasimatysime kitą kartą“, - atsisveikindamas pažadėjo A. Kiedis. Visi šį vakarą šėlę „Žalgirio“ arenoje norėtų, kad tai nebūtų tik mandagumo žodžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.