Lady Gagos ir Madonnos dvikova - žinomų Lietuvos žmonių akimis

Kuriai iš dviejų popmuzikos dievaičių melstis? Antradienį, kai lietuviai žavėjosi įspūdingu Lady Gagos koncertu Vingio parke, kita amerikiečių dainininkė Madonna Nicoje baigė savo gastroles po Europą. „Lietuvos rytas“ žinomų Lietuvos žmonių paklausė, kuri iš dviejų garsių popmuzikos moterų jiems atrodo labiau verta dėmesio.

Lady Gagai dar trūksta patirties, mano daugelis "Lietuvos ryto" kalbintų pašnekovų.<br>M. Kulbis
Lady Gagai dar trūksta patirties, mano daugelis "Lietuvos ryto" kalbintų pašnekovų.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, Laura Čaplinskaitė ("Lietuvos rytas")

Aug 26, 2012, 11:29 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:47 AM

Antradienį, kai lietuviai žavėjosi įspūdingu Lady Gagos koncertu Vingio parke, kita amerikiečių dainininkė Madonna Nicoje (Prancūzija) baigė savo gastroles po Europą.

Madonna - popmuzikos karalienė, o Lady Gaga - šio žanro princesė. Taip dažnai lyginamos skirtingų kartų atlikėjos.

54-erių Madonna - popmuzikos žvaigždė, į kurios koncertus visame pasaulyje renkasi pilni stadionai. Ne išimtis - ir naujausios jos gastrolės MDNA, kurių pasirodymas Baltijos šalyse nebuvo surengtas.

Ji kartais kritikuojama, kad bando kurti ne pagal amžių erotišką įvaizdį - internete klajoja karikatūra, kurioje nusenusi Madonna su korsetu ir apatiniais reklamuoja savo 2020-ųjų gastroles. Jų rėmėjas - sauskelnės suaugusiesiems. Tačiau nepaneigsi - didelė Madonnos patirtis ir sugebėjimas sudominti publiką vis dar yra galingas ginklas.

Daugiau nei dvigubai jaunesnė Lady Gaga - realiausia Madonnos konkurentė. 26-erių atlikėja gali pasigirti įspūdingu parduotų įrašų skaičiumi, pasižymi net didesniu pomėgiu provokuoti ir rengia techniškai sudėtingus šou.

Vilniuje antradienį žiūrovai pamatė neva iš žalios mėsos pagamintą sofą, mėsmalių, mechaninį vienaragį, trijų aukštų pilį ir daugybę kitų įspūdingų detalių.

Jauni Lady Gagos gerbėjai nieko nenori girdėti apie tą „senę“ Madonną, o pastarosios publika juokdamasi tvirtina, kad Lady Gaga tėra jų numylėtinės kopija.

Lietuvoje Lady Gagos koncertą stebėjo 20 tūkstančių žiūrovų, bet į jos pasirodymus Europoje kol kas nėra išperkami visi bilietai - Madonna su tokia problema nesusiduria.

Komplimentai - Lady Gagai

Bendrovės „Fragrances International“ rinkodaros vadovė Izolda Gudelis Madonnos koncerte lankėsi Berlyne, o Lady Gagos pasirodymą stebėjo Vilniaus Vingio parke.

„Man susidarė įspūdis, kad abi dainininkės viena kitą stengiasi kopijuoti. Ginklai, šaudymas, agresija, religinė tematika - tai mačiau ir vienos, ir kitos koncerte. Ir nė viename man tai nepatiko“, - pasakojo I. Gudelis.

Jos nuomone, daug gerbėjų turinčios dainininkės neturėtų scenoje skleisti agresijos, kurios mūsų pasaulyje yra per daug.

„Atlikėjos skirtingų kartų, tačiau tikrai panašios. Vis dėlto Lady Gagos šou man pasirodė stipresnis, sužavėjo ilgam.

Madonna labai stengiasi prisitaikyti prie jaunimo, jos dainose atsiranda technostiliaus, ji dainavo nedaug senų, visiems puikiai žinomų dainų.

Madonnos šokėjai - stipresni. Jei reikėtų rinktis, į kurį koncertą eiti antrą kartą, tikrai norėčiau dar kartą pamatyti ekscentriškąją Lady Gagą“, - teigė I. Gudelis.

Vingio parko scenoje garsią moterį, koncerte apsilankiusią su vyro Beno Gudelio dukterimi, žavėjo apšvietimas, įspūdį padarė motociklai, kostiumai. Svarbių asmenų palapinėje šou stebėjusi Izolda ant kėdės nenusėdėjo - visą koncertą ji šoko ir linksminosi.

I.Gudelis įsitikinusi, kad turėdama nuostabų balsą Lady Gaga galėtų dainuoti meniškesnes dainas, nes dabar jos komanda dirba publikai.

„Man neskanu vulgarumas, seksualūs judesiai, keiksmai scenoje. Svarbiausia - balsas, gera muzika, puiki garso kokybė. Esu tikra, kad ne visas dainas Lady Gaga dainavo gyvai - tiek šokant tai neįmanoma“, - svarstė I. Gudelis.

Kalbėdama apie atlikėjų kostiumus moteris negailėjo komplimentų Madonnai. Jos drabužių audiniai kokybiškesni, o pati atlikėja - stilingesnė. Lady Gagos kostiumai - labiau futuristiniai.

Veteranė sužavėjo labiau

Viešbučio „Amberton“ valdybos narys Rimantas Jasiukėnas į Lady Gagos koncertą Vilniuje vyko vos grįžęs iš Ciuricho stadiono, kur apsilankė Madonnos pasirodyme.

„Šias žvaigždes sunku lyginti pirmiausia dėl aplinkybių, kuriomis mačiau koncertus. Šveicarijoje, tikiu, ir Lady Gaga koncertuotų kitaip nei Lietuvoje. Madonnos koncertą stebėjome iš ypač svarbių asmenų ložės, kur mumis rūpinosi personalas. Mums, lietuviams, čia dar mokytis ir mokytis“, - kalbėjo R. Jasiukėnas.

Vyras juokėsi, kad dvi suaugusios jo dukterys nemėgsta Lady Gagos, o jam šios dainininkės pasirodymas padarė puikų įspūdį. Tiesa, jis pripažino, kad Madonnos scenos patirtis nugali jaunąją atlikėją.

„Man labiau patinka šokių muzika, mieliau klausausi Lady Gagos nei Madonnos. Tačiau lygindamas jųdviejų koncertus turiu pripažinti, kad Madonnos pasirodymas buvo efektingesnis. Ji, net būdama vyresnio amžiaus, lieka vienintelė popscenos karalienė“, - svarstė verslininkas.

Lady Gagos koncertas Vilniuje vyko lygiai dvi valandas, o Madonnos - net tris. Vilniaus scenoje pastatyta pilis beveik nesikeitė - kito tik apšvietimas, o Ciuricho scenoje dekoracijos buvo kur kas įvairesnės, šokėjai kabėjo kone danguje, orkestras - palubėje.

„Madonnos koncerto ritmas buvo greitesnis, pasirodymas pagal šokių ir muzikos stilius - įvairesnis, dainos - ir pamėgti šlageriai, ir nauji kūriniai. Prie Lady Gagos judesių esame pripratę, jos šokio stilius visada vienodas.

Abi atlikėjos kostiumus scenoje keitė dažnai, tačiau Madonnos apranga nebuvo tokia ekstravagantiška. Kalbant apie dainavimą, muziką ir režisūrą - Madonna pasirodė geriau. Ir būdama daug vyresnė už Lady Gagą ji scenoje juda įspūdingiau“, - pasakojo R.Jasiukėnas.

Verslininkas įsitikinęs, kad koncertų rengimo srityje su Lady Gaga Lietuva žengė didelį žingsnį į priekį. Mūsų šalyje tokio efektingo šou dar nebuvo.

„Tokiam kaimui kaip mūsų tai buvo milžiniškas postūmis. Pastebėjau ne vieną rengėjų klaidą, tačiau reginys scenoje buvo puikus“, - kalbėjo Rimantas.

Grįžęs iš Madonnos koncerto R. Jasiukėnas tapo šios atlikėjos gerbėju - dukters paprašė įrašyti jos dainų, kad galėtų klausytis automobilyje.

Pasirodymai - tik ausims

Choreografas ir šokio žinovas Gytis Ivanauskas liepos mėnesį lankėsi Madonnos koncerte Londone. Į Vilniuje vykusios „monstrų motinos“ pasirodymą jis nė neketino užsukti.

„Scenoje noriu matyti grožį, švelnumą, estetiką, o ne vulgarybes. Nerandu pateisinimo, kodėl tiksliai nenorėjau eiti į Lady Gagos koncertą.

Ją mano smegenys atmeta be jokių pateisinimų. Galiu jos klausytis, tačiau negaliu į ją žiūrėti. Man nelabai patinka dainuojantys gyvūnai“, - šypsojosi garsus choreografas.

Daug Gyčio bičiulių į Lady Gagos koncertą ėjo dėl idėjos, mat tokios žvaigždės Lietuvoje dar nebuvo. Tačiau pažįstamų komentarai nebuvo kupini euforijos ir neblėstančių įspūdžių. Todėl šokėjas nesigaili, kad nepirko brangaus bilieto į garsiosios amerikietės pasirodymą.

„Jei bilietą būčiau gavęs dovanų, būčiau ėjęs vedamas smalsumo. Lady Gaga mane neigiamai dirgina, erzina.

Madonna - beveik mano mamos metų, jai jaučiu pagarbą. Profesiniu požiūriu nepasisėmiau minčių, ėjau atsipalaiduoti ir nekvaršinau galvos.

Šokėjai, žinoma, nuostabūs, Madonna su bet kuo nedirba. Vienintelis koncerto minusas - šiek tiek trūko garso“, - pasakojo garsus šokėjas.

Jaunesnei - sudėtingiau

Lady Gagos koncerto sceną dar prieš renginį pamatęs „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas ja žavėjosi, bet po koncerto dainininkę pavadino po sceną lakstančia ragana ir užsiminė, kad pasirodymas labiau patiko jo penkerių metų sūnui.

„Lietuvos rytui“ atlikėjas prisipažino kiek pasikarščiavęs. „Man tai tiesiog išsprūdo. Ginkdie, nepavydžiu Lady Gagai, nes išvis neturiu pavydo jausmo.

Aš gal tiesiog pernelyg daug tikėjausi, perdegiau. Manau, Lady Gagai yra sunkiau, nes Madonna jau daug ką yra nuveikusi, panaudojusi daug šou elementų. Automatai, pritaisyti prie Lady Gagos papų, - Madonna tai jau darė praeityje“, - sakė atlikėjas.

Rugpjūčio 1-ąją jis stebėjo Madonnos koncertą Varšuvoje, tačiau lyginti ją ir Lady Gagą, anot Egidijaus, būtų neteisinga.

„Jos abi - garsios scenos damos. Madonna pagal savo amžių puikiai atrodo, yra labai energinga. Ji tikrai neturi tokio stipraus balso kaip Lady Gaga. Bet turi labai stiprų savo „aš“. Madonna man gal kiek priimtinesnė, nes jos kuriamas cirkas brandesnis.

Bet sujungti muziką, teatrą, šou, padaryti, kad visa tai atrodytų harmoningai, išlaikyti publikos dėmesį - žiauriai sudėtingas ir didelis darbas. Lady Gagos atveju justi, kad ji pati didžiojoje scenoje yra dar tik ketverius metus. Ta didinga scena jai už nugaros kol kas neatitinka jos, kaip artistės“, - svarstė E. Dragūnas.

Į kurios atlikėjos koncertą jis pirktų bilietą, jei abi jos skirtingose miesto vietose pasirodytų tuo pačiu metu?

„Į nė vienos jų“, - nusikvatojo E.Dragūnas.

Meras pasigedo žiūrovų

Sostinės meras Artūras Zuokas nėra lankęsis Madonnos koncerte ir abejoja, ar jos pasirodymas Vilniuje surinktų pilnutėlį Vingio parką.

„Jei koncertuotų „Pink Floyd“ ar „The Rolling Stones“, beveik galėčiau garantuoti, o dėl Madonnos - ne“, - juokėsi Lady Gagos koncerte su žmona Agne apsilankęs politikas.

Amerikiečių atlikėjos pasirodymas Vingio parke jam paliko gerą įspūdį.

„Tikrai buvo verta nueiti ir pamatyti. Man gal buvo per daug šou elementų - ta Walto Disney filmukų stiliaus pilis trukdė klausytis muzikos. Lyginant su Madonna, yra panašumų, viena daina net labai panaši į Madonnos hitą. Lady Gaga, žinoma, dar neturi tiek patirties.

Bet ji - tikrai talentinga atlikėja. Tiesa, kiek nustebino žiūrovų skaičius - tikrai maniau, kad susirinks bent 25 tūkstančiai žmonių. Turbūt priežastis - Lady Gagos gerbėjų amžius. Jos vis dėlto labiau klausosi jaunesnė publika, dažnai neturinti tiek pinigų, kad galėtų nusipirkti bilietą į koncertą.

Jei koncertuoja atlikėjas, kuris dainuoja trisdešimtmečiams ir vyresniems, parduoti bilietus ne taip sunku“, - svarstė A. Zuokas.

Dainininkei meras perdavė žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje parašė, kad buvo smagu pamatyti pasaulį jos akimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.