Afganistane koncertavusi grupė „Thundertale“: „Lietuviai - karių tauta“

Grupė „Thundertale” praėjusią savaitę viešėjo Afganistane. Tris koncertus Lietuvos ir kitų šalių kariams surengę muzikantai grojo ne tiktai gitaromis, bet ir kanklėmis. „Dažnai koncertuojame kariuomenės renginiuose. Kvietimas atvykti mums atrodė natūralus, laukėme ir tikėjomės jo”, – pasakojo sunkiosios muzikos grupės vokalistas Laurynas Baškys.

„Mūsų muzika, jos pateikimas yra labai susiję su karyba“, - sakė kvietimo į Afganistaną nenustebinti „Thundertale“ muzikantai.<br>Asmeninis albumas
„Mūsų muzika, jos pateikimas yra labai susiję su karyba“, - sakė kvietimo į Afganistaną nenustebinti „Thundertale“ muzikantai.<br>Asmeninis albumas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Oct 10, 2012, 11:19 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:35 AM

Po koncertų karinėse bazėse ranką muzikantams spaudė ne tik lietuviai, bet ir latviai, amerikiečiai, kitų šalių kariai – nuotaiką lietuviškai dainuojanti grupė pakėlė visiems.

Įsigijo kariškas uniformas

Kabule, Čagčarane ir Kandaharo apylinkėse įsikūrusiose bazėse apsilankę muzikantai šiai viešnagei ypač rengėsi.

Nors tai nebūtina, muzikantai įsigijo kariškas uniformas ir skiriamuosius ženklus. Į tokią aprangą metalistai scenoje išmainė odinius drabužius.

„Tai buvo kaip programos dalis. Kadangi domimės karyba, ruošėmės kelionei visapusiškai. Norėjosi kuo labiau įsilieti į bendrą visumą. Ta apranga tikrai neprapuls. Turbūt dar teks koncertuoti kariniuose renginiuose”, – tikėjosi L. Baškys.

Į Afganistaną grupė vyko be bosininko, bet šią spragą pasistengė užpildyti kitais instrumentais. Į koncertus muzikantai nusivežė septynstyges lietuviškas kankles, karo ragą.

Pavyzdžiui, Labanoro dūda – susijęs su karyba instrumentas. Į karą buvo jo garsais šaukiama, žuvę kariai palydimi.

„Mūsų muzika, jos pateikimas yra labai susiję su karyba. Gerbiame senas tradicijas, o lietuviai – karių tauta. Gal per pastaruosius šimtmečius tapome labiau žemdirbiais, bet didžiąją istorijos dalį buvome kariai, to negalima pamiršti.

Ši programa irgi buvo ideologinė, susijusi su karo reikalais”, – sakė dainininkas.

Žioplinėti už bazės nedrįso

Dėl savo saugumo muzikantai tikino nesijaudinę – labiau suko galvą, kaip ribotomis techninėmis galimybėmis surengti kuo geresnius koncertus.

Artimieji jaudinosi, nes Afganistanas – ne pats ramiausias taškas pasaulyje, bet kariniu lėktuvu keliavę muzikantai jautėsi saugūs.

„Ten iškart gavome instrukciją, ką galima daryti, ko negalima, kur eiti, kur ne, kokia informacija turi likti slapta.

Įsiliejome į bendrą ritmą su ten tarnaujančiais kariais. Miegojome tose pačiose bazių patalpose kaip ir jie, gavome kambarį su keturiomis lovomis.

Už bazių ribų beveik nebuvome išėję – ten kaip turistas nepažioplinėsi, o mes ir laiko tam neturėjome.

Tiesa, Čagčarane lankėmės vaikų namuose, ligoninėje. Bet su vietos civiliais bendrauti beveik neteko.

Kiekvienas žingsnis ten apskaičiuotas, už kiekvieną turi prisiimti atsakomybę. Rizikuoti ir eiti ten, kur neleidžiama, nekilo noro”, – dėstė „Thundertale” narys.

Pagyras žėrė užsieniečiai

Kiekvienoje aplankytoje bazėje muzikantai gavo galimybę apžiūrėti ginklus ir karinę techniką. Grupės būgnininkas yra tarnavęs armijoje, tad apie tai, ką mato, galėjo papasakoti kitiems muzikantams.

„Buvo labai įdomu. Tanko vairuoti neteko, bet pasėdėti šarvuotyje – taip.

Mūsų kariai turi tikrai geras sąlygas – sporto sales, gerą maistą. Tai džiugiai nuteikė. Pažįstami? Teko sutikti, bet tiksliau apie tai kalbėti, atleiskite, mums negalima”, – sakė Laurynas.

Vienas grupės koncertų vyko karininkų ramovėje, kitas – kariškių bare. Biliardo stalai, staliukai – viskas kaip įprastoje pasilinksminimo įstaigoje, tik alkoholio įsigyti negalima.

Autografų muzikantai nedalijo, kariškiai – santūrūs žmonės. Tačiau nusifotografuoti su grupe norėjo ne vienas.

„Neįtikėtina, kiek gerų žodžių išgirdome. Tai geriausias paskatinimas ir atpildas už tai, kad atvykome ir koncertavome.

Suvenyrai? Ginklo ar jo dalies neparsiveši, griežta kontrolė. Bet ten yra tokia graži tradicija – keistis antsiuvais. Mums antsiuvus padovanojo latvių karys, nors ir nesuprato, ką dainuojame. Tai buvo labai malonu”, – prisipažino Laurynas.

Iš grupės „Thundertale” dosjė

2004 metais įkurtoje sunkiosios muzikos grupėje „Thundertale” (lietuviškai – „Perkūno sakmė”) groja Paulius Petrauskas (būgnai), Andrius Murauskas (bosinė gitara), Laurynas Baškys (vokalas, gitara), Jonas Chockevičius (vokalas, gitara), Laimonas Staškūnas (Labanoro dūda).

Tai vieni produktyviausių Lietuvos sunkiosios muzikos scenos atstovų: per septynerius metus išleido tris studijinius albumus ir du DVD, nufilmavo penkis vaizdo klipus, šiuo metu rengiamas ketvirtasis studijinis grupės albumas.

Nuo pat karjeros pradžios grupė daug koncertuoja, dalyvavo beveik visuose didžiausiuose Lietuvos muzikos festivaliuose, vis dažniau dalyvauja užsienio renginiuose.

2010 metų pabaigoje „Thundertale” tapo TV3 rengto konkurso „Muzikos čempionų taurė” nugalėtojais, o LNK konkurse „Lietuvos daina” sulaukė didžiausio žiūrovų palaikymo. 2011 metų pavasarį sėkmingai dalyvavo LNK projekte „Žvaigždžių duetai”, rudenį – LTV projekte „Yra šalis”.

Pagarba Lietuvos praeičiai ir tikėjimas amžinosiomis vertybėmis įkvepia „Thundertale” kurti tokią roko muziką, kokia, jų nuomone, geriausiai perteikia istorinį mūsų tautos palikimą. Savo dainas grupė atlieka dvejopai: koncertų sales bei aikštes drebina karinga patriotinio roko programa, o kamerinėje aplinkoje skamba dvasios ir meilės tėvynei kupinos romantinės „Thundertale” dainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.