Amerikos muzikos apdovanojimuose — Rihannos ir N. Minaj dvikova bei reperio PSY šou

Dešimtys ryškiausių popmuzikos žvaigždžių ir armija jų gerbėjų sekmadienio vakarą mėgausis azarto doze ir spalvingu reginiu. Pirmadienį paryčiais Lietuvos laiku Los Andžele bus išdalyti Amerikos muzikos apdovanojimai, o jau tos pačios dienos vakarą muzikos šventę galės pamatyti „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovai.

Amerikos muzikos apdovanojimai.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Amerikos muzikos apdovanojimai.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("TV antena")

Nov 18, 2012, 12:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:21 AM

Dickas Clarkas nesulaukė savo sukurto šou jubiliejaus. Vieno garsiausių JAV TV prodiuserių 1973-iaisiais sugalvota Amerikos muzikos apdovanojimų ceremonija šį savaitgalį bus surengta 40-ą sykį.

Jos įkūrėjas bus pagerbtas tylos minute — 82-ejų D.Clarkas mirė šių metų balandį. Jo artimieji sulaukė prezidento Baracko Obamos užuojautos — tokia didelė buvo eterio žaidėjo įtaka amerikiečių popkultūrai.

D.Clarkas sukūrė daugybę TV reiškinių ir Amerikos muzikos apdovanojimų ceremonija net nėra ryškiausias jo darbas. Tačiau milijonai TV žiūrovų būtent šį reginį mato kaip vienintelę alternatyvą „Grammy“ apdovanojimų ceremonijai.

Sprendžia tik žiūrovai

Tai puikus reginys, tačiau žiūrovai lieka tarsi atskirti. Laimėtojus renka kritikai, o jų nuomonė dažnai nesutampa su visuomenės.

Tokios mintys apie „Grammy“ ceremoniją prieš 40 metų sukosi D.Clarko galvoje.

Pasvarstymai neliko tik užrašų knygelėje — po pusmečio debiutavo Amerikos muzikos apdovanojimai.

„Grammy“ laureatus renka tūkstančiai muzikos pasaulio veikėjų, priklausančių Amerikos įrašų mokslo ir meno akademijai, o Amerikos muzikos apdovanojimų likimas — tik muzikos mėgėjų rankose. Pastaruosius šešerius metus prizų laimėtojai renkami internetu.

Antras skirtumas — „Grammy“ rengėjai į sceną neretai kviečiasi nusipelniusius veteranus ir formuoja programą remdamiesi komisijos skoniu, o į Amerikos muzikos apdovanojimų programą duris atidaryti gali tik neginčijamas populiarumas. Jei mėgstate šiuolaikinių radijo ir televizijos stočių transliuojamus hitus, šis renginys — būtent jums. Niekas nevers žiūrėti Bobo Dylano, „The Beach Boys“ ar kitų prieš kelis dešimtmečius zenitą pasiekusių dainininkų pasirodymų.

Geriausio naujoko prizo 2012-aisiais čia niekaip nelaimės džiazo ar alternatyviojo roko atlikėjai, kaip nutinka „Grammy“ ceremonijoje. Amerikos muzikos apdovanojimai — popmuzikos šventė, ir to nevengiama pripažinti. Pakanka pamatyti šią trijų valandų transliaciją, ir jau būsi daugmaž sužinojęs, kokie atlikėjai šiais metais buvo populiariausi.

Trečia — ceremonijos laikas. Amerikos muzikos apdovanojimai dalijami lapkritį, „Grammy“ — vasarį. Dažnai nominacijoje minimi tie patys atlikėjai, kūriniai ir albumai. Tik Amerikos muzikos apdovanojimų rengėjai žvaigždes pamalonina beveik trimis mėnesiais anksčiau.

Reperis PSY — už borto

Laikai, žinoma, keičiasi. Skeptikai bamba, kad pirmoje apdovanojimų ceremonijoje triumfavo Stevie Wonderis, o dabar programoje nebeliko tokią meninę vertę kuriančių muzikantų.

Realistai atsikerta, kad jų neliko ir populiarumo reitingų viršūnėse, o Amerikos muzikos apdovanojimai atspindi tai, ką labiausiai nori matyti didžioji TV auditorija.

Dvidešimt prizų, į kiekvieną jų pretenduoja po keletą atlikėjų ar grupių — toks šių metų ceremonijos derlius.

Favoritės — dvi ugningos moterys. Seksualioji Barbadoso muzikos žvaigždė Rihanna ir iš Trinidado kilusi reperė Nicki Minaj pretenduoja į keturis apdovanojimus.

Tarp ryškių kandidatų į prizus — ir Drake’as, Usheris, „One Direction“, „Maroon 5“, žodžiu, tie atlikėjai, kurie per pastaruosius dvylika mėnesių pinigus už parduotus bilietus ir įrašus skaičiavo mažiausiai šešiaženklėmis sumomis.

Ceremonijos naujovė — renginyje atsiranda elektroninei muzikai skirta nominacija. Pirmą sykį įsteigtą prizą gali laimėti prancūzų prodiuseris ir didžėjus Davidas Guetta, britas Calvinas Harrisas ir amerikiečių šokių aikštelių dievukas Skrillexas.

Viena didžiausių staigmenų — tarp pretendentų į apdovanojimus, jei paskutinę minutę neatsiras dar kokia nors nauja nominacija, nėra populiarumo rekordus triuškinančio Pietų Korėjos reperio PSY. Bet ceremonijoje jis pasirodys.

Aistros dėl iširusių porų

Prieš savaitę MTV Europos apdovanojimų ceremonijoje triumfavusi 22-ejų amerikiečių dainininkė Taylor Swift čia pretenduos tik į vieną statulėlę. Tačiau būtent tą, kurią kasmet laimi nuo 2008-ųjų, — geriausios kantri muzikos atlikėjos.

Jau dabar žinoma, kad naujo albumo „Red“ posūkiu nuo kantri prie platesnei auditorijai patinkančios popmuzikos nustebinusi žvaigždė tikrai dainuos ceremonijoje.

Jos dalyvių sąrašas — įspūdingas kaip kasmet. Į sceną pristatyti šio sezono hitų ir naujų kūrinių kils Pink, Usheris, Kesha, N.Minaj, Christina Aguilera, Carrie Underwood, Pitbullis, „Linkin Park“, Justinas Bieberis ir kiti žinomi atlikėjai.

Beje, būtent J.Bieberis pastaruoju metu pritraukia itin daug dėmesio būsimai ceremonijai. Priežastis — lapkričio pradžioje pasaulį apskriejusi žinia, kad 18-metis paauglių dievukas iš Kanados išsiskyrė su drauge.

Dainininkė Selena Gomez su J.Bieberiu draugavo dvejus metus — poros populiarumas buvo toks didelis, kad įsimylėjėliams buvo prilipusi bendra pravardė — Jelena.

Tačiau prieš kelias dienas patvirtinta, kad dėl šio išsiskyrimo šventės rengėjams teko keisti svečių susodinimo planą — dainininkai griežtai atsisakė renginyje sėdėti greta vienas kito.

Dar viena keista intriga — geriausio soulo ir ritmenbliuzo stiliaus albumo nominacijoje. Čia rungiasi dainininkė Rihanna ir prieš keletą metų ją sumušęs, už tai teistas tuometis jos širdies draugas Chrisas Brownas.

Tiesa, patys atlikėjai jau pasistengė numalšinti galimas aistras. Naujajame Rihannos albume yra su Ch.Brownu įrašyta daina, pora neslepia atgaivinusi draugiškus santykius, nors tvirtina, kad mylimieji nėra ir niekada nebebus.

Istorija — pilna anekdotų

Amerikos muzikos apdovanojimų istorijoje — daug keistų, šlovingų ir juokingų akimirkų, kurios visiems laikams susietos su šio renginio reputacija.

Būtent šios ceremonijos scenoje Michaelas Jacksonas pasirodė kartu su aktore Brooke Shields, taip paskleisdamas gandus, kad ji yra jo mylimoji. Beje, M.Jacksonas tebėra ceremonijos rekordininkas — iš viso jis laimėjo 26 apdovanojimus.

Daugiausia statulėlių per metus yra laimėjęs jis ir taip pat jau anapus iškeliavusi Whitney Houston — po aštuonias.

Pernai žiūrovus nustebino keistas programos rengėjų sprendimas. Scenoje pasirodė su vyru Marcu Anthony išsiskyrusi dainininkė Jennifer Lopez, kuri taip raitėsi aplink su ja repuojantį atlikėją Pitbullį, kad internete pasklido žinios apie ekrane, kaip čia pasakius, aiškiai matomus jo susijaudinimo ženklus.

M.Anthony šią sceną stebėjo salėje. Keisčiausia, kad po keliasdešimties minučių Pitbullis scenoje pasirodė jau su juo ir lyg niekur nieko kartu atliko dainą.

1996-aisiais žiūrovus nustebino milžiniško populiarumo tuo metu sulaukęs dainininkas Garthas Brooksas. Kantri stiliaus dainininkas, laimėjęs geriausio metų atlikėjo titulą, jo nepriėmė ir pareiškė, kad kiti šio prizo nusipelnė labiau.

1990-aisiais du apdovanojimus laimėjusi grupė „Guns N’Roses“ savo vardą į ceremonijos istoriją įrašė ir tuo, kad kone visa jos padėkos kalba buvo sudaryta iš keiksmažodžių.

Svarbiausia — pasilinksminti

Pernai daugybę linksmų antraščių pelnė šiuo metu veiklą pristabdęs duetas LMFAO. Kartu su atlikėjais šokėjų būryje trypė ir zebro odos rašto kelnėmis pasipuošęs J.Bieberis, ir iki apatinių išsirengęs aktorius Davidas Hasselhoffas.

Ne, tai nėra vakaras rimtuoliams ar snobams.

Pasilinksminti ir gerai praleisti laiką — svarbiausias ceremonijos rengėjų raginimas ir muzikantams, ir TV žiūrovams.

Los Andželo teatre „Nokia“ geros nuotaikos šį savaitgalį tikrai netrūks, puikią galimybę jos pasisemti jau ne pirmus metus savo žiūrovams suteiks ir „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.