Koncertų rengėjų prognozė: 2013-aisiais Lietuvą aplankys mažiau užsienio žvaigždžių

Kiek mažiau užsienio žvaigždžių vizitų ir atsargesnis renginių planavimas – tokiomis nuotaikomis 2013-uosius pasitiko koncertus rengiančios didžiosios šalies agentūros.

E. Claptonas Lietuvoje apsilankys pirmą ir, tikėtina, paskutinį sykį.<br>"Reuters"
E. Claptonas Lietuvoje apsilankys pirmą ir, tikėtina, paskutinį sykį.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Jan 5, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:25 AM

Prieš keletą metų dėl sunkmečio sumažinę apsukas, pernai koncertų rengėjai vėl lepino Lietuvos publiką užsienio garsenybių pasirodymais.

Ryškiausiu sezono įvykiu tapo Lady Gagos koncertas sostinės Vingio parke, šalies arenose žiūrovų laukė „Red Hot Chili Peppers”, Bryanas Adamsas, Stingas, Marilyn Mansonas, „Rammstein”, Zucchero, Goranas Bregovičius ir kitos kiek mažesnio kalibro garsenybės.

Koncertų agentūrų vadovai apie 2013-uosius kalba kiek atsargiau – užsimena, jog šiais metais bus mažiau užsienio įžymybių, kurių gastrolių maršrutai drieksis per Lietuvą.

Žada dar porą garsenybių

Didžiausią koncertą po atviru dangumi, kaip ir pernai, planuoja trijose Baltijos šalyse veikianti agentūra „BDG Music Group”.

Kartu su agentūra „Makroconcert” liepos 27-ąją Vingio parke ji rengia britų grupės „Depeche Mode” koncertą – šis publikos dievinamas kolektyvas į Lietuvą atvyks po septynerių metų.

Antras pagal dydį kol kas paskelbtas agentūros koncertas – roko ir bliuzo veterano Erico Claptono pasirodymas birželio 4-ąją Kauno „Žalgirio” arenoje.

„Didžiausias žiūrovų skaičiumi pernai mūsų surengtas koncertas buvo Lady Gagos pasirodymas. Labai įsimintina buvo ir „Red Hot Chili Peppers” viešnagė – neliko nė vieno bilieto į didžiausią Lietuvos areną.

Visko, ką planuojame 2013-aisiais, atskleisti dar negalime. Bet greta „Depeche Mode” ir E.Claptono mūsų sąraše turėtų atsirasti dar viena, o gal ir dvi pirmojo ryškumo žvaigždės.

Žiūrime ir į atlikėjus, kurie jau yra lankęsi Lietuvoje, ir į tuos, kurie mūsų šalyje koncertuotų pirmą kartą. Tiesa, kol kas garsių užsienio muzikantų, kurie 2013-aisiais keliaus į gastroles ir pageidauja užsukti į Baltijos šalis, pasiūla nėra didelė”, – sakė agentūros Lietuvos biuro vadovas Deividas Afarjancas.

Nuo šokių iki V. Vysockio dainų

Agentūros planuose – ir daug įvairių žanrų koncertų mažesnėse salėse.

Sausio viduryje Klaipėdoje ir Vilniuje koncertus surengs Rusijos scenos žvaigždė Jelena Vaenga, vasarį šiuose miestuose bus parodytas aktoriaus ir bardo Vladimiro Vysockio atminimui skirtas spektaklis „Rojaus obuoliai”, kuriame dalyvauja ir šio menininko sūnus Nikita.

Kovą Vilniuje agentūros kvietimu koncertuos Peru vokalistė Susana Baca, kuri muzikos pasaulyje lyginama su 2011-aisiais mirusia Afrikos žvaigžde Cesaria Evora. Taip pat – Rusijos scenos veteranai „Mašina vremeni”, šios šalies atlikėjų duetas Leonidas Agutinas ir Anželika Varum, ne tik sostinėje, bet ir Klaipėdoje pasirodysianti garsi Argentinos tango šokėja Mora Godoy.

Gegužę sostinės žiūrovus džiugins JAV modernaus šokio šou „Rock The Ballet” ir viena garsiausių pasaulio džiazo vokalisčių Dee Dee Bridgewater.

Norintiems pamatyti didžiausią 2013-ųjų popmuzikos įvykį Baltijos šalyse vis dėlto reikės keliauti į Taliną – ten rugpjūčio 20-ąją „BDG Music Group” surengs britų dainininko Robbie Williamso koncertą.

Pramogų pasaulyje sklando gandai, kad šio atlikėjo honoraras viršija keliolika milijonų litų. Jau dabar žinoma, kad iš Lietuvos į Taliną pasiklausyti koncerto keliaus bent keli tūkstančiai žiūrovų.

„Žinoma, norėtume, kad šis koncertas vyktų Vilniuje. Tačiau Talino Dainų slėnis – vieta, kurioje telpa daugiau žiūrovų nei Vingio parke.

Be to, jau anksčiau buvo susitarta dėl grupės „Depeche Mode” pasirodymo. Vienoje šalyje rengti du tokius didelius koncertus per vieną vasarą būtų rizikinga – publikos galimybės ne begalinės”, – sakė D. Afarjancas.

Sąrašą gausins vėliau

Agentūros „SEVEN Live” kalendoriuje kol kas – trys dideli renginiai Vilniaus „Siemens” arenoje. Sausio pabaigoje čia bus surengtas visai šeimai skirtas šou ant ledo „Disney On Ice”.

Balandį antrą kartą atvyks elitinė Kanados šou trupė „Cirque du Soleil”, parodysianti spektaklį „Alegria”.

Birželio pradžioje arenoje koncertuos viena ryškiausių per pastaruosius porą metų išgarsėjusių muzikos atlikėjų – amerikiečių dainininkė Lana Del Rey.

„Tikimės surengti ir daugiau koncertų, bet tai tikriausiai bus antroje metų pusėje. Dabar tik metų pradžia, daugelio užsienio atlikėjų agentai sausio mėnesį atostogauja, labiau visomis galimybėmis domėtis pradėsime po keleto savaičių.

Tačiau tikriausiai koncertų 2013-aisiais iš tiesų bus kiek mažiau nei pernai. Teko girdėti, kad gruodžio mėnesį kai kuriems koncertų rengėjams nebuvo lengva privilioti žiūrovų – renginių buvo labai daug.

Mes tose varžybose nedalyvavome – planavome vienas gastroles, bet jos buvo atšauktos”, – pasakojo agentūros vadovas Juras Vėželis.

Kaip ryškiausią 2012-aisiais savo surengtą koncertą jis įvardijo B.Adamso pasirodymą „Siemens” arenoje, nes „apie jį negirdėjo nė vieno blogo atsiliepimo”.

„Tačiau man pačiam visiškai netikėtai didžiausią įspūdį paliko kitų organizatorių koncertas – baltarusių grupės „Liapis Trubeckoj” pasirodymas Vilniuje. Nesitikėjau tokio energingo pasirodymo”, – sakė J. Vėželis.

Paiso ir honoraro dydžio

Pernai grupės „Rammstein” koncertą, scenos veteranų „Slade”, „Sweet” ir Thomo Anderso gastroles, atlikėjų „Gus Gus” ir „Hurts” pasirodymus rengusi agentūra „Medusa Concert” kol kas planuoja tik vieną didelį renginį – vasarį Kauno „Žalgirio” arenoje vyksiantį buvusio JAV grupės „Guns N’Roses” gitaristo Slasho pasirodymą.

„Organizatoriai grumiasi dėl grupių, jų kainos nelogiškai padidėja – mes tokiuose žaidimuose nedalyvaujame. Ieškome žiūrovus dominančių artistų už priimtiną honorarą.

Kiek surengsime koncertų, priklausys nuo to, kiek bus šitokių pasiūlymų”, – neslėpė agentūros vadovas Remigijus Knabikas.

Pajuto renginių perteklių

Agentūra „Makroconcert” kovą trijuose Lietuvos didmiesčiuose surengs grupės „Gregorian” pasirodymus, o balandį Vilniuje – Edith Piaf dainų programą atliksiančios prancūzų atlikėjos Patricios Kaas koncertą.

Vasarį jos kvietimu Vilniuje koncertuos Ukrainos atlikėjas Ivanas Dornas, o gegužės pradžioje bus surengtos Airijos šokio spektaklio „Lord Of The Dance” gastrolės per Lietuvą.

„Koncertų šįmet tikrai mažės. Pernai jų pasiūla buvo tikrai didelė, gal net viršijanti paklausą. Vien gruodį vyko labai daug renginių. Ne visiems pakanka žiūrovų. Ypač – mažesniuose miestuose. Metų pabaigoje tikrai buvo nuostolingų koncertų.

Renginių organizatoriai jau pamažu traukiasi iš Panevėžio „Cido” arenos, esu tikras, kad panašus likimas laukia ir Šiaulių arenos. Ten sunku surinkti žiūrovų”, – „Makroconcert” vadovas Vaidas Zdancevičius spėjo, kad koncertų rengėjai 2013-aisiais labiau orientuosis į Vilnių, Kauną ir Klaipėdą.

Koncertų rengėjo nuomone, žiūrovai taps vis išrankesni, todėl daugiau galimybių sulaukti dėmesio gali atlikėjai, kurie Lietuvoje lankysis pirmą kartą.

Tiesa, P. Kaas ir „Gregorian” jau yra viešėję Lietuvoje, bet šie atlikėjai, anot V.Zdancevičiaus, turi nuolatinę auditoriją, tad juos kviesti yra mažiau rizikinga.

„Kita vertus, yra skirtumas tarp norų ir galimybių. Kol kas tarp pasiūlymų atsivežti atlikėjus 2013-aisiais nemačiau tokių, kurie sukeltų daug entuziazmo.

Visuomet sunku prognozuoti, kaip Lietuvos publika reaguos į vieną ar kitą artistą. Pavyzdžiui, galime pasikviesti puikų Kanados atlikėją Leonardą Coheną.

Tiktai jo honoraras panašus į E. Claptono. Žiūrėsime, kaip žiūrovų surinkti pasiseks E.Claptonui, tada mąstysime. Šie veteranai yra tikrai brangūs, todėl reikia pasverti riziką.

Mūsų agentūra daug dirba Lenkijoje, tos šalies rinkoje yra kiek paprasčiau. Publikos daugiau, ji labiau domisi įvairiais atlikėjais.

Ten galima kviesti ir L. Coheną, ir prancūzų atlikėją Garou – o Lietuvoje jų koncertus rengti pavojinga, galima patirti nuostolių”, – sakė V. Zdancevičius.

Surengs naują festivalį

2013-aisiais agentūra ketina ir pagaliau įgyvendinti seniai brandintą planą – Lietuvoje surengti naują muzikos festivalį.

„Kol kas galiu atskleisti tiktai tiek, kad jame pasirodys garsūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, o pats renginys vyks antroje vasaros pusėje – vietoje, kuri kol kas nebuvo pritaikyta tokiems renginiams”, – komentavo V. Zdancevičius.

Festivalių rinkoje naujokams teks konkuruoti su ne vienu jau įsitvirtinusiu renginiu. Dauguma šalies festivalių ketina 2013aisiais pasiūlyti įspūdingesnes programas nei pernai.

Nustebinti žiūrovus užsimoję trys didžiausi Lietuvos festivaliai – keliolika tūkstančių žiūrovų į pajūrį pernai priviliojęs „Karklė Live Music Beach”, Zarasuose vyksiantis festivalis „Galapagai” ir Varėnoje rengiamas „Tamsta muzika”.

„Tikriausiai šiek tiek branginsime bilietus, tačiau pasiūlysime dar daugiau atlikėjų ir ryškesnių užsienio žvaigždžių”, – planus apibrėžė „Karklė Live Music Beach” rengėjas Marius Tumšys.

Dviejų įžymybių grumtynės

Birželio 4-ąją dalis muzikos mėgėjų norės persiplėšti. Tą pačią dieną Kauno „Žalgirio” arenoje koncertuos E. Claptonas, o Vilniaus „Siemens” arenoje – L. Del Rey. Situacija, kai dviejuose šalies miestuose tą pačią dieną koncertuoja dvi tokios ryškios žvaigždės, neturi precedento.

Viename ringo kampe – legendinis britų gitaristas ir dainininkas, Lietuvoje surengsiantis savo karjeros 50-mečio jubiliejinių gastrolių koncertą su aukščiausio lygio muzikantais. Tai – pirmas ir, tikėtina, paskutinis E. Claptono vizitas Lietuvoje. Kitame – 2011-aisiais išgarsėjusi jauna dainininkė, užvaldžiusi viso pasaulio TV ir radijo eterį.

„Žinoma, tai šiek tiek trukdys abiem koncertams. Yra žiūrovų, kurie mielai pamatytų du renginius. Skelbdami E. Claptono koncertą, nežinojome, kad tą pačią dieną į Lietuvą atvyks ir L. Del Rey. Kita vertus, šių atlikėjų auditorija – vis dėlto gana skirtinga. Bilietai į Erico koncertą yra perkami gerai”, – sakė D. Afarjancas.

„Daliai publikos tai bus dilema. Tiems, kurie stengiasi nueiti į visus didelių užsienio žvaigždžių koncertus. Turbūt ir publikai būtų geriau, jei šie koncertai vyktų skirtingomis dienomis, bet taip sutapo gastrolių grafikai. Skųstis negalime – susidomėjimas bilietais į Lanos koncertą yra didelis, akivaizdu, kad ši atlikėja Lietuvoje laukiama”, – sakė J. Vėželis.

Lietuviai darosi vis drąsesni

Į didžiausias Lietuvos sales dar neseniai nedrąsiai žvalgęsi Lietuvos atlikėjai vis dažniau įrodo, kad publiką jie domina ne mažiau nei užsienio žvaigždės.

2011-ųjų pabaigoje sėkmingas jubiliejaus gastroles didžiausiose arenose surengė Gytis Paškevičius.

Pernai pilnose arenose gastroliavo „Sel”, anšlago sulaukė Kauno „Žalgirio” arenoje surengtas jubiliejinis „Rondo” lyderio Aleksandro Ivanausko koncertas. 2012-ųjų pabaigoje pilnomis arenomis džiaugėsi ir dainininkas Mantas Jankavičius – tiesa, atlikdamas ne savo, o britų grupės „Queen” dainas.

Gruodį Andrius Mamontovas paskelbė, kad 2013-ųjų spalį keturiose didžiausiose Lietuvos arenose surengs koncertus, kuriais paminės savo kūrybos kelio 30-metį. Koncertuose pasirodys muzikantai, su kuriais Andrius grojo per visus tris dešimtmečius, tarp jų – ir grupės „Foje” nariai.

Pramogų verslo užulisiuose kalbama, kad galimybę surengti solinius koncertus arenose svarsto ir Marijus Mikutavičius. Tiesa, pats dainininkas kol kas tai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.